Кабміну потрібно надати УЗ індивідуальний дозвіл на продаж металобрухту

Металургія Новини Теми дня
Кабміну потрібно надати УЗ індивідуальний дозвіл на продаж металобрухту

Асоціація “Укрметалургпром” запропонувала АТ “Укрзалізниця” ініціювати продаж великих обсягів металобрухту окремим, індивідуальним рішенням Кабінету міністрів України, у разі якщо не вдасться подолати бюрократичні перепони із внесенням змін до регуляторної бази.

Таку пропозицію висловив Олександр Каленков, президент “Укрметалургпрому”, під час робочої наради у комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку 9 квітня, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Ми вже збирались із цього питання взимку, і тоді нас запевняли, що питання відновлення продажів брухту УЗ буде вирішено у продовж кількох тижнів. Зараз вже квітень, і є ризики, що історія повториться. Тому я хотів би запропонувати альтернативний шлях: терміново запустити паралельний процес, аби Кабінет міністрів, як керуючий орган, надав “Укрзалізниці” індивідуальний дозвіл на продаж металобрухту через систему Прозорро.Продажі”, – сказав він.

За його словами, із жовтня минулого року, коли УЗ припинила продажі, на майданчиках залізниці вже накопився значний обсяг металобрухту. «Потрібно зробити проєкт розпорядження Кабміну на конкретний обсяг металобрухту, наприклад, 100 тис. т», – підкреслив О.Каленков.

Іван Ковалевський, директор компанії “Метінвест-Ресурс”, повідомив, що питання брухту дуже важливе для усіх метпідприємств, що розташовані у прифронтових регіонах. “Наприклад, взимку ми не змогли зібрати 10 тис. т металобрухту, тому недовиробили 30 тис. т готової продукції. Ми виводили людей в простій, вони недоотримали зарплатню. А умовно поруч, у держави лежить на складах 100 тис. т брухту. Проте щоб його купити, нам заважає бюрократія. Тому для галузі вкрай важливо або врешті-решт прийняті зміни у “регуляторку”, або розпочати продажі брухту УЗ окремим рішення Кабміну”, – наголосив він.

Євген Шрамко, член правління “Укрзалізниці”, під час наради висловив сподівання, що усі бюрократичні перепони можуть бути подолані вже цього тижня, а сама УЗ відновить продажі брухту за 2-3 тижні, тобто до травня 2024 року. При цьому він підтвердив готовність виставляти на аукціони біля 20 тис. т брухту щомісяця. “Цей обсяг ми готові виставити на торги. Наші плани на 2024 рік більш амбітні з огляду обсягів продажів на торгах, так і з огляду фізичних обсягів відвантаженні, так і по запланованому доходу, аніж у 2023 році”, – резюмував топ-менеджер.

Новини

30 Квітня 2024

США розглядають заборону на імпорт російського урану

Український експорт з чорноморських портів сягнув довоєнного рівня – Кислиця

УЗ має всі механізми для продажу брухту

У березні французькі металурги збільшили виплавку сталі на 13%

Для зеленого переходу Європі до 2030 року потрібні майже €600 млрд

EUROFER очікує зростання споживання сталі в ЄС до 130 млн тонн

Українські енергетичні компанії за 2023 рік збільшили дохід на 8%

Розподілена генерація для захисту від блекаутів включатиме інноваційні системи – Укренерго

29 Квітня 2024

Міненерго пояснює чому хоче підвищити тариф на електроенергію

Україні дозволили продовжити перемовини про транспортний безвіз

ArcelorMittal інвестує у модернізацію коксохімічного заводу в Польщі

Бронювання працівників: Мають бути чіткі, прозорі правила і критерії бронювання

Конфіскація російських активів допоможе Україні профінансувати війну до 2028 року

Мінвідновлення захищає  4 тис об’єктів критичної інфраструктури

Україна втратила половину своїх терміналів

Протягом січня-березня іспанські металурги скоротили випуск сталі на 2,3% 

ВСІ НОВИНИ ⇢