Бізнес скаржиться на проблеми з пошуком персоналу

Економіка Новини
Бізнес скаржиться на проблеми з пошуком персоналу

Частка бізнесу, яка має проблеми з підбором кадрів, з початку року продовжує зростати – у березні брак персоналу як одну з основних перешкод для роботи назвали вже половина підприємців.

Такі дані щомісячного опитування настроїв бізнесу оприлюднив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, передає кореспондент Укрінформу.

«У березні 2024 труднощі з пошуком працівників зросли – причому як кваліфікованих, так і некваліфікованих. Частка опитаних підприємств, які мають проблеми з підбором кваліфікованих кадрів, зросла з 31,0% у лютому до 38,9% у березні. Схожа ситуація спостерігається з пошуком некваліфікованих робітників: відсоток тих, кому їх важко знайти, суттєво зріс – з 26,5% у лютому до 31,7% у березні», – йдеться у повідомленні.

В ІЕД зазначають, що нестачу кадрів як значну проблему український бізнес відмічає в опитуванні вже кілька місяців поспіль. У березні на цьому наголосили близько 50% опитаних.

«У березні вперше половина опитаного нами бізнесу вказала на те, що це є суттєвою перешкодою для подальшої роботи. Наприклад, у 2022 році про брак робочої сили говорили лише близько 20% опитаних. Минулого року ця перешкода трохи актуалізувалася і на неї вказувало близько третини опитаних, і вже під кінець 2023 року ця перешкода почала постійно зростати», – зазначив старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

У цілому ж рейтинг перешкод для роботи бізнесу залишається практично без змін. Головною проблемою підприємці вважають зростання цін на сировину та товари (53%). Проблема брак робочої сили посідає друге місце (50%). На третьому – небезпека для роботи (46%). Проблема перебоїв з електроенергією піднялася через наслідки ракетних обстрілів у березні з 7-го на 4 місце (40%).

Через ракетні атаки відбулися також регіональні зміни щодо оцінки небезпечності роботи. Так, Черкаська область піднялася на 1-е місце у рейтингу за цим показником (100% респондентів з цієї області зазначили, що їм небезпечно працювати), Запорізька, Вінницька, Харківська – традиційно у топі найнебезпечніших регіонів. Водночас Волинська і Закарпатська області залишаються відносно спокійними.

Як повідомлялося, за оцінками Центру економічного відновлення, щоб підтримати щорічне зростання ВВП до 2030 року на рівні 5-7%, Україні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢