Європейський парламент продовжив ліберальний режим торгівлі з Україною

Економіка Новини Теми дня
Європейський парламент продовжив ліберальний режим торгівлі з Україною

Європейський парламент остаточно проголосував і підтримав змінену під час переговорів із Радою ЄС пропозицію Європейської комісії продовжити ще на рік, до 5 червня 2025 року, ліберальний режим торгівлі з Україною, спрямований на стабілізацію української економіки і поступову інтеграцію країни у внутрішній ринок ЄС.

Відповідне голосування відбулося у вівторок у Страсбурзі в рамках останнього пленарного засідання Європейського парламенту нинішнього скликання, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Доповідачем виступила Сандра Калнієте (група європейських народників, Латвія).

Раніше, 13 березня, Європейський парламент схвалив цю пропозицію, але, внісши зміни, спрямовані на захист ринку ЄС і європейських фермерів, відправив доповідь назад до комітету для проведення додаткових переговорів із Радою ЄС. Після цього, 8 квітня учасники переговорів досягли попередньої угоди з цього питання з подальшим голосуванням у рамках пленарного засідання Європарламенту.

Відповідно до домовленостей, у разі значного збою на ринку ЄС або ринках однієї чи декількох країн ЄС через український імпорт, наприклад, пшениці, гарантується, що Комісія може вжити швидких кроків і запровадити будь-які заходи, які вона вважатиме необхідними. У рамках посилених захисних заходів щодо захисту фермерів ЄС може бути задіяне аварійне гальмо для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Учасники переговорів погодилися продовжити базовий період, який використовується як основа для застосування цього автоматичного захисту, а це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середній обсяг імпорту, зареєстрований у другій половині 2021 року, а також протягом усього 2022 і 2023 років, тарифи будуть переглянуті. Крім того, Комісія зобов’язується посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема, пшениці. Крім того, законодавці схвалили зобов’язання Комісії обговорити постійну лібералізацію тарифів із Україною в рамках процесу розгляду Угоди про асоціацію, щойно буде завершено законодавчу процедуру щодо тимчасової лібералізації, і забезпечити активну участь парламенту в цьому процесі.

Далі законодавчий акт має бути затверджений Радою ЄС з подальшою публікацією в Офіційному журналі.

Як відомо, ЄС надав Україні повну лібералізацію торгівлі, тимчасово призупинивши імпортні мита, квоти та заходи торговельного захисту для імпорту з України, так звані автономні торговельні заходи. Ці заходи вперше набули чинності 4 червня 2022 року і були відновлені ще на один рік 5 червня 2023 року, з подальшим продовженням до 2024 року і тепер – до 2025 року. Завдяки цим заходам ЄС надає значну підтримку економіці України, допомагаючи полегшити складну ситуацію, в якій опинилися українські виробники та експортери.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢