Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Металургія Новини
Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Згідно з останнім звітом МЕА “Глобальний прогноз розвитку електромобілів до 2024 року”, пропозиція критично важливих для акумуляторів металів, таких як літій, нікель і кобальт, може “комфортно” задовольнити поточний попит завдяки значним інвестиціям у видобуток і переробку протягом останніх п’яти років, повідомляє Argus.

Глобальна пропозиція літію, нікелю та кобальту у 2023 році перевищила попит на 10 відсотків, 8 відсотків та 6,5 відсотків відповідно, повідомляє МЕА. Попит на літій для акумуляторів зріс на 30 відсотків за рік до близько 140 тис т, на кобальт – на 15 відсотків до 150 тис т, а на нікель – на 30 відсотків до 370 тис т. Подальше швидке зростання видобутку та переробки необхідне для задоволення майбутнього попиту та уникнення вузьких місць у ланцюжку поставок, але розвиток акумуляторних технологій потенційно може пом’якшити попит, зазначає МЕА.

МЕА зазначає, що надлишок потужностей призвів до зниження цін на найважливіші мінерали та вартості акумуляторів, але також скорочує грошові потоки та маржу гірничодобувних компаній, і багато з них намагаються втриматися на плаву.

Цього року австралійська нікелева промисловість сильно постраждала: багато виробників припинили свою діяльність після різкого падіння ринку нікелю, змушені конкурувати зі зростаючою пропозицією нікелю з Індонезії. Західна Австралія була змушена вдатися до надання знижок на роялті виробникам нікелю, що зазнали труднощів.

Низькі ціни на літій загрожують виживанню розробників літієвих проектів з нуля, а також впливають на деяких усталених учасників. Найбільший китайський виробник літію Tianqi Lithium 23 квітня опублікував попередження про прибуток для своїх акціонерів, посилаючись на значне падіння відпускних цін на літієву продукцію. Tianqi попередила про чистий збиток у розмірі 3,6-4,3 млрд юанів ($497-593 млн) у січні-березні, що значно нижче чистого прибутку у розмірі 4,88 млрд юанів за аналогічний період роком раніше. Світовий виробник літію компанія Arcadium Lithium раніше цього року попередила, що поточні ринкові ціни будуть впливати на майбутню пропозицію.

Ціни на кобальт у Китаї також перебувають під тиском, і учасники ринку прогнозують, що тенденція до зниження триватиме щонайменше до кінця цього року.

“Усі психологічно готові до того, що цей рік буде важким, навіть 2025 рік [може бути важким]”, – сказав учасник літієвого ринку, відзначаючи негативні наслідки цьогорічного глобального економічного спаду.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢