Газові доходи росії впали в чотири рази після відключення постачань в Європу

Економіка Новини ТЕК
Газові доходи росії впали в чотири рази після відключення постачань в Європу

Невдала спроба заморозити Європу, яка позбавила росію ключового ринку збуту газу, обвалила газові доходи федерального бюджету, повідомляють російські ЗМІ.

За підсумками першого кварталу до федеральної скарбниці надійшло лише 114 млрд рублів мит на експорт газу. Порівняно з січнем–березнем 2023 року доходи від газового експорту просіли ще на 17%, або 24 млрд рублів, а якщо порівнювати з тим же періодом 2022-го — впали в 4,4 рази, випливає з даних, які наводять в огляді експерти Інституту Гайдара.

У грошовому вираженні з поправкою на інфляцію відключення газу європейським клієнтам «газпрому» позбавило скарбницю 418 млрд рублів квартальних доходів — суми, що дорівнює 1,9% національного ВВП і майже вдвічі перевищує річні бюджети великих російських регіонів, таких як ленінградська область (226 млрд рублів) ) або приморський край (238 млрд рублів).

Сукупний обсяг нафтогазових доходів федеральної скарбниці за перший квартал досяг 3,087 трлн рублів і майже вдвічі перевищив торішні рівні (1,644 трлн рублів). Однак це повністю пояснюється податками на видобуток нафти: надходження нафтового ПДПІ підскочили на 98% — на 1,282, до 2,541 трлн рублів.

Експортні доходи від газу тим часом наблизилися до мінімальних значень за 6 років доступної статистики Мінфіну: порівняні суми, трохи більше 100 млрд рублів у середньому за квартал, росія отримувала лише під час пандемії 2020 року, коли ціни на газ у Європі знижувалися до мінімумів, а сховища були переповнені через відсутність попиту.

Відключивши постачання більшості європейських країн, «газпром» втратив найбільший ринок збуту, зв’язки з яким вишиковувалися десятиліттями. Минулого року його експорт становив лише 69 млрд кубометрів і став найнижчим із 1985 року. Порівняно з 2022 роком (100,9 млрд. кубометрів), який уже став гіршим для компанії за всю її історію, обсяги прокачування газу за кордон скоротилися ще на третину. А якщо порівнювати з довоєнними рівнями (185 млрд кубів у 2021 році), експорт «газпрому» зменшився втричі.

Постачання до Європи впали до 28 млрд кубометрів — рівня другої половини 1970-х років. А видобуток «газпрому» склав лише 404 млрд кубометрів і виявився мінімальним за 34 роки, що існує компанія.

Згідно зі звітністю «Газпрому» щодо РСБУ, торік його виручка впала на третину, операційний прибуток — на 80%, а основний бізнес — видобуток та продаж газу — взагалі став збитковим. Він завдав компанії втрати на 291 млрд рублів.

Новини

21 Травня 2024

Металурги не зверталися до УЗ щодо відміни аукціонів із продажу брухту

Хто більше? Експерти вважають, що тариф на світло становитиме не 3, а 5 грн/кВт

Депутат від “Слуга народу” хоче ввести податок на бездітність

У портах Великої Одеси через тривоги судно можуть завантажувати три доби

Україні треба домовлятися про застосування екологічного мита ЄС за декларативним принципом – EBA

Сьогодні в Україні діятимуть погодинні відключення електроенергії

20 Травня 2024

Влада Індії планує стимулювати виробництво ЗРС з низькосортних руд

Вартість кредитів для підприємств поступово скорочується

УЗ скасувала аукціони з продажу металобрухту

British Steel постачатиме залізничні рейки до Туреччини

НКРЕКП підвищило ціни на електроенергію для бізнесу

Індійська JSW Steel знайшла коксівне вугілля в Мозамбіку

Турецька Habas отримала дозвіл на будівництво прокатного заводу

Україна наростила експорт сталевих напівфабрикатів майже вдвічі

Метинвест в I кварталі скоротив виплавку сталі, але збільшив виробництво ЗРС

Виробництво сталі у Китаї відстає від минулорічних показників

ВСІ НОВИНИ ⇢