Керівника та ексголовбуха Полтавського ГЗК судитимуть за несплату податків

Металургія Новини
Керівника та ексголовбуха Полтавського ГЗК судитимуть за несплату податків

Офіс генерального прокурора направив до суду обвинувальний акт стосовно керівника та колишнього головного бухгалтера одного з найбільших гірничо-збагачувальних комбінатів України. Їх звинувачують в ухиленні від сплати понад мільярд гривень податку, повідомляє Офіс генерального прокурора.

Водночас Бюро економічної безпеки зазначає у Фейсбуці, що йдеться про Полтавський ГЗК, який входить до групи Ferrexpo та є одним з найбільших світових виробників високоякісних окатків й платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

«Під час досудового розслідування детективи БЕБ встановили, що голова правління гірничо-збагачувального комбінату за попередньою змовою з головним бухгалтером вносили неправдиві відомості в офіційні документи підприємства, зокрема щодо нарахування плати за користування надрами родовища залізних руд», – поінформували у БЕБ.

Зазначається, що у податкових деклараціях підприємства відображався обсяг та вартість товарної продукції у вигляді руди дробленої, тобто без процесу збагачення, що значно впливає на вартість рентних платежів.

«Таким чином вони занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами, що призвело до ненадходження понад 1,2 млрд грн в державний бюджет України», – йдеться у повідомленні.

За даними Офісу генпрокурора, їм інкриміновано умисне ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі та службове підроблення (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України). Йдеться про декларації з рентної плати з квітня 2017 року по грудень 2021 року.

Обвинувачені були обізнані з порядком нарахування та сплати рентної плати, а також з об’єктом оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин, додали в Офісі генпрокурора.

Як повідомлялось, у червні 2023 року Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань повідомили про підозру у привласнені майже 400 млн бюджетних гривень керівництву Полтавського ГЗК, який підконтрольний підсанкційному мільярдеру Костянтину Жеваго.

Новини

20 Вересня 2024

МАГАТЕ ухвалило резолюцію з вимогою повернути ЗАЕС під контроль України 

Україна домовилася з ЄС про створення резерву дизелю

Через українсько-словацькі переходи передано майже 6 млн тонн руди

У серпні РФ скоротила морський експорт нафтопродуктів

У серпні Бразилія збільшила виробництво та споживання сталі

До кінця року Україна може експортувати 100 млн куб м біометану

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 4,1%

Аукціони по імпорту електроенергії на міждержавному перетині мають бути довгостроковими

Польський суд скасував рішення про початок процедури банкрутства Liberty Czestochowa

Україна з початку року збільшила імпорт плоского прокату до 664,29 тис. тонн 

AМКР скаржиться на високі ціни на електроенергію в Україні та несприятливі ринки

Каметсталь у вересні планує відвантажити понад 90 тисяч квадратної заготовки

Гарантований покупець через суд вимагає від Енергоатому 14 млрд грн

Імпорт сталевих труб до Грузії з Туреччини у січні-серпні зріс на 79,1%

Клієнтам Укрзалізниці потрібні економічно обґрунтовані тарифи

Росія втратила одного з найбільших покупців вугілля в Азії

ВСІ НОВИНИ ⇢