Для відбудови Україна потребує 3-4 заводи з виробництва віконного скла – експерт

Економіка Новини Точка зору
Для відбудови Україна потребує 3-4 заводи з виробництва віконного скла – експерт

Щоб мати вдосталь віконного скла для відновлення України, треба побудувати 3-4 заводи потужністю по 25 мільйонів квадратних метрів продукції на рік. Про такі розрахунки в інтерв’ю Укрінформу розповів президент Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів Костянтин Салій.

Він зауважив, що сучасне віконне (термополіроване) скло в Україні взагалі не виробляють. До війни 85% такої продукції ми імпортували із Білорусі та Росії. «На ринку скла була вакханалія: його масово завозили з таких країн, як Киргизстан чи Азербайджан. Причому, везли продукцію, виготовлену за стандартами, які поступалися навіть радянським ГОСТам. Мовляв: Україна все візьме. А Гомельський казенний завод із Білорусі й досі намагається продавати своє скло Україні. І знаходяться ті, хто купує й завозить таку продукцію, не відчуваючи жодної відповідальності», – обурився фахівець.

Тож одне з найнагальніших завдань – забезпечити власне виробництво такої продукції для відбудови.

«Україна потребує 3-4 заводи потужністю по 25 мільйонів квадратних метрів термополірованого скла на рік. Поки що про їх спорудження ми чуємо лише на рівні декларацій: і турки, й китайці хотіли щось побудувати, і українські бізнесмени планували розгорнути таке виробництво на Київщині… Але, доки не побачимо діючого заводу, доки не з’явиться колектив, який може витримувати продуктивні навантаження, ми не можемо говорити, що по війні віконного скла нам вистачатиме», – каже Салій.

А ось вітчизняного ПВХ-профілю та інших комплектуючих для вікон, як на нинішній рівень споживання, вистачає. На додаток, під час війни Україна наростила експорт віконних систем.

«Вони нічим не гірші, ніж польські. Навпаки – кращі і дешевші. Тому навіть Німеччина, Франція та Британія почали купувати українську продукцію. Наші виробники хочуть закріпитися на ринку ЄС, тож, на відміну від деяких конкурентів, по-справжньому чесні із європейськими замовниками та споживачами. Якщо на наших системах написано «марка теплоопору А-3», вони справді відповідають заявленим параметрам. На противагу продукції низки зарубіжних виробників, які часто завищують цей показник у документації», – констатував Салій.

Як повідомлялося, єдине у нашій країні підприємство з виготовлення литого полірованого скла в Лисичанську припинило роботу 2015 року. Підприємство збанкрутувало через значні борги за газ. Наприкінці 2010-х були плани створити велике сучасне скловиробництво у Бородянці на Київщині з інвестиціями у $300 млн. Утім, втілення проєкту так і не розпочалося.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢