Бронювання військовозобов’язаних зараз є головним викликом для бізнесу – AmCham

Економіка Новини
Бронювання військовозобов’язаних зараз є головним викликом для бізнесу – AmCham

Бронювання співробітників є ключовим викликом для 80% учасників опитування Американської торговельної палати в Україні (AmCham), 81% компаній-членів відчули вплив мобілізації працівників, такими є результати опитування AmCham CitiUkraine “Оцінка стану бізнесу у воєнній Україні”.

“Наше останнє опитування показало, що бронювання військовозобов’язаних зараз є головним викликом для бізнесу в Україні. Це має суттєвий вплив на результати діяльності бізнесу. Ми продовжуватимемо працювати з урядом, щоб знайти правильний баланс – армія отримує те, що їй потрібно, економіка і бізнес продовжують працювати, а податки сплачуються”, – прокоментував результати опитування президент AmCham Андрій Гундер.

Згідно з ними, повністю функціонують 85% компаній, частково – 15%, і лише 2% зовсім не працюють.

У 49% опитаних підприємств із 2022 року зменшилася кількість співробітників і доходи. Водночас 19% компаній заявляють про зростання кількості працівників, а 28% – про збільшення доходу порівняно з довоєнним рівнем.

При цьому 43% респондентів очікують зростання доходів у 2024 році порівняно з попереднім, 35% не очікують змін, ще 22% очікують зниження виручки.

В опитуванні зазначається, що активи 59% його учасників не було пошкоджено, 30% опитаних заявили про пошкодження активів (з них у третини активи залишаються пошкодженими, дехто побудував нові), у 4% опитаних активи перебувають під окупацією.

Говорячи про ключові виклики для роботи компаній 2024 року, окрім бронювання військовозобов’язаних співробітників (80%), 75% вважають такими безпеку і захист своїх працівників, 50% – здоров’я і психологічний стан співробітників, перебої з електропостачанням є на заваді для половини опитаного бізнесу.

Ракетні атаки на критичну інфраструктуру та бізнес-активи є перешкодою для 45% бізнесу, 40% заважає економічна та споживча рецесія, 39% вважають перешкодою залучення та збереження топкадрів.

Для пом’якшення впливу війни на бізнес 87% опитаних розширили можливість віддаленої роботи, 83% розробили план дій у надзвичайних ситуаціях, 48% впровадили посилені заходи кібербезпеки, 43% диверсифікували ланцюжки постачань, 34% релокували бізнес-процеси або офіси.

Наголошується, що 54% респондентів наразі стикаються з проблемами, пов’язаними з інфраструктурою, комунальними послугами або транспортом через війну. До основних перешкод належать транспортні та логістичні питання – 83%, перебої в роботі комунальних служб (електрика, вода тощо) – 62%, збільшення витрат на обслуговування та ремонт – 35%.

Водночас 73% компаній не розглядали розширення на нові ринки як стратегічну відповідь на виклики, пов’язані з війною, тоді як 27% розширили свою присутність на таких ринках, як Європа (87%), США (30%), Азія (30%), Африка (13%), Австралія (7%).

76% членів AmCham бачать значну проблему у функціонуванні судової системи. З них дві третини вважають, що судова система є доволі неефективною і потребує значних поліпшень, а решта вважають, що судова система загалом ефективна, але потребує деяких змін. Лише 24% опитаних вважають, що судова система ефективна і не потребує змін.

Серед найбільш поширених перешкод у роботі судової системи респонденти назвали тривалі судові розгляди (83%), недосконалість законодавчого регулювання процедури перегляду справ (76%), високий рівень корупції в судовій гілці влади (72%), неукомплектованість судів суддями (36%) і брак адміністративного персоналу в судах (20%).

У результатах дослідження йдеться, що 56% компаній не мають достатнього доступу до страхування від військових ризиків.

Говорячи про доступ до фінансування, 83% компаній заявили, що мають доступ до достатнього фінансування оборотного капіталу, 61% компаній мають достатній доступ до довгострокового фінансування зростання/проєктів, 86% компаній не зацікавлені та не потребують акціонерного капіталу.

Крім того, 29% компаній ведуть переговори про фінансування з МФІ (наприклад, ЄБРР, IFC, DFC, ЄІБ).

Топ-3 кроки, які, на думку бізнесу, має зробити український уряд, щоб істотно допомогти бізнесу на місцях у 2024 році: забезпечення чіткої та прозорої процедури резервування (80%), проведення реальної та ефективної судової реформи (70%), гарантування передбачуваності та стабільності податкового законодавства (62%).

В опитуванні, яке проводили 6-15 вересня 2023 року, взяли участь 112 керівників (72%) і топменеджерів (28%) компаній-членів Палати. 67% опитаних компаній веде бізнес в Україні понад 20 років.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢