Необхідність імпортувати 80% електроенергії матиме негативний вплив на промисловість – Інтерпайп Сталь

Металургія Новини ТЕК Точка зору
Необхідність імпортувати 80% електроенергії матиме негативний вплив на промисловість – Інтерпайп Сталь

Електрометалургійний комплекс “Інтерпайп Сталь” висловлює занепокоєння можливими негативними наслідками від запровадження урядом змін до Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах воєнного стану в Україні та просить Кабінет міністрів скоригувати свою постанову №611 від 30.05.2024. Про це повідомляє пресслужба компанії.
 
Внесені цією постановою зміни передбачають, що промислові споживачі електричної енергії звільняються НЕК “Укренерго” від планових обмежень, якщо обсяг імпорту в їх структурі споживання становить щонайменше 80%. Раніше цей норматив становив 30% з травня по вересень 2023 року і 50% з жовтня 2023 року по квітень 2024 року.
 
В компанії переконані, що таке рішення уряду може призвести до численних негативних наслідків для вітчизняної промисловості в цілому та “Інтерпайп Сталі” зокрема. Наразі потужність міждержавних перетинів для імпорту електричної енергії становить 1,7 ГВт, що є значно менше за потреби всього українського бізнесу. Тобто, міжнародні домовленості держави Україна не дозволяють виконувати нові правила, запроваджені Кабміном у травні.
 
“На практиці це може призвести до штучного, навіть спекулятивного зростання попиту на імпортну електроенергію, ціна на яку може зрости до будь-якого рівня. Але задля невідключення її зможуть та будуть сплачувати лише ті підприємства, які мають мінімальні витрати на електрику в структурі собівартості своєї продукції”, – йдеться у повідомленні.
 
Компанія звертає увагу на те, що електроенергія займає майже 25% у собівартості сталевої заготовки, яку “Інтерпайп Сталь” постачає на заводи з виробництва сталевих труб та залізничної продукції в рамках вертикальної інтеграції групи Інтерпайп. Тобто, здорожчання та підвищений попит на електроенергію не тільки вкрай негативно відобразиться на конкурентоздатності готової продукції “Інтерпайпу”, а також може призвести до відсутності спроможності придбати потрібний обсяг імпортної електроенергії згідно постанови №611.
 
Зараз заводи “Інтерпайпу”, що розташовані у Дніпропетровській області, забезпечують роботою майже 9 тис. людей у прифронтовому регіоні. У тому ж числі, біля 3 тис. людей працевлаштовані та мають стабільний доход на трубному заводі у Нікополі, що офіційно визнано зоною бойових дії. За підсумками минулого року група сплатила рекордну суму податків та зборів у розмірі 4,4 млрд. грн. Крім того, “Інтерпайп” несе велике соціальне навантаження, допомагаючи мобілізованим співробітникам, внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим ветеранам. Також надається системна допомога 15 бригадам та підрозділам Сил оборони України.
 
“Інтерпайп” – українська промислова компанія, виробник сталевих труб та залізничної продукції. Продукція компанії постачається більш ніж у 80 країн світу через мережу торгових офісів, розміщених на ключових ринках Близького Сходу, Північної Америки та Європи. У 2023 році “Інтерпайп” реалізував 387 тис. т трубної продукції та 95 тис. т залізничної продукції. Продаж залізничних продуктів здійснюється під брендом KLW.

Новини

21 Червня 2024

Уряд рекомендував збільшити терміни повернення валютного виторгу від експорту металу та зерна

Імпорт довгого прокату в Італії впав на 40,9%

На Донеччині припинено електропостачання шахти Добропіллявугілля

Кабмін затвердив порядок використання коштів Фонду декарбонізації

Pilbara Minerals планує збільшити виробництво літію на руднику Pilgangoora

Уряд може змінити один з критеріїв для бронювання працівників

Японія ввела санкції проти компанії з Китаю, що постачає мікрочіпи для російських дронів

Світове виробництво чавуну скоротилось майже на 2%

З початку великої війни Україна отримала понад 85 млрд дол допомоги

Україна залишається на 22 місці у рейтингу світових виробників сталі

З вересня уряд запустить механізм кешбеку в межах програми Купуй українське

Кривий Ріг Цемент побудує власну електростанцію

Китайська компанія інвестує 1,2 млрд євро у виробництво акумуляторів для електромобілів у Словаччині

Шотландський завод Liberty Steel не в змозі купувати сляби

Середня зарплата в Україні нижча у 4 рази від польської

Металурги України збільшили експорт плоского прокату на 27,5%

ВСІ НОВИНИ ⇢