Видобувна асоціація закликає запровадити мораторій на здорожчання пального до кінця війни

Економіка Новини ТЕК
Видобувна асоціація закликає запровадити мораторій на здорожчання пального до кінця війни

Національна видобувна асоціація України закликає запровадили мораторій на здорожчання пального на період воєнного стану.

“Акцизи на дизельне пальне виростуть на 27%, а на бензин – на 14%. І це викликає серйозне занепокоєння, адже акциз на скраплений газ росте лише на 7%. При тому, що навіть на 3-му році повномасштабної війни до 20% LPG обхідними шляхами надходить до нас з РФ. І такий підхід, крім росту доходів агресора, несправедливо пригнічує українську нафтопереробку”, – заявили у асоціації.

У НАДПУ наголосили: здорожчання бензину та дизелю може мати руйнівні наслідки для економіки. Добувна галузь, як і аграрний сектор, сильно залежить від дизельного пального: зростання цін на пальне призведе до збільшення витрат на виробництво і транспортування, що в кінцевому підсумку вплине на кінцевого споживача через підвищення цін на товари та послуги.

“Для малого та середнього бізнесу, що використовують генератори для виробництва електроенергії під час відключень, підвищення акцизів стане додатковим ударом. В умовах, коли багато українців вже опинилися за межею бідності, зростання цін може погіршити економічну ситуацію та соціальні настрої ще більше”, – підкреслили в НАДПУ.

“Це дозволить підтримати бізнес та уникнути додаткової інфляції. Натомість можна розглянути підвищення акцизу на скраплений газ до справедливого рівня, що допоможе збалансувати бюджет без додаткового тиску на економіку”, – резюмували у НАДПУ.

Нагадаємо, Рада прийняла у першому читанні закон, через який уже з 1 липня 2024 року різко збільшується вартість бензина та дизеля для споживачів – як для промисловості, так і для фізичних осіб на АЗС. Бензин подорожчає мінімум на 1,5 грн/л, а дизельне пальне — на 2,0 грн/л. При тому, що у травні 2022 року бензин коштував 25 грн/літр. Від початку повномасштабного вторгнення РФ це підвищення стане вже третім.

В свою чергу, голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь заявив, що підвищення акцизів на бензин та дизель – це масований удар по підприємствам малого та середнього бізнесу, яке зараз має користуватися дизельними генераторами через відключення світла. Також це ударить по населенню – адже саме населення у результаті платитиме більше.

Новини

21 Червня 2024

Уряд рекомендував збільшити терміни повернення валютного виторгу від експорту металу та зерна

Імпорт довгого прокату в Італії впав на 40,9%

На Донеччині припинено електропостачання шахти Добропіллявугілля

Кабмін затвердив порядок використання коштів Фонду декарбонізації

Pilbara Minerals планує збільшити виробництво літію на руднику Pilgangoora

Уряд може змінити один з критеріїв для бронювання працівників

Японія ввела санкції проти компанії з Китаю, що постачає мікрочіпи для російських дронів

Світове виробництво чавуну скоротилось майже на 2%

З початку великої війни Україна отримала понад 85 млрд дол допомоги

Україна залишається на 22 місці у рейтингу світових виробників сталі

З вересня уряд запустить механізм кешбеку в межах програми Купуй українське

Кривий Ріг Цемент побудує власну електростанцію

Китайська компанія інвестує 1,2 млрд євро у виробництво акумуляторів для електромобілів у Словаччині

Шотландський завод Liberty Steel не в змозі купувати сляби

Середня зарплата в Україні нижча у 4 рази від польської

Металурги України збільшили експорт плоского прокату на 27,5%

ВСІ НОВИНИ ⇢