Рада зробила перший крок до створення Національної установи розвитку

Економіка Новини Теми дня
Рада зробила перший крок до створення Національної установи розвитку

Верховна Рада щойно підтримала в першому читанні ініціативу щодо створення Національної установи розвитку. Про це повідомив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, головна мета – створення механізму проектного фінансування для модернізації та будівництва промислових підприємств.

Д.Кисилевський розповів, що Національну установу розвитку передбачається створити на базі Фонду розвитку підприємництва. ФРП за останні роки показав себе як одна з найбільш ефективних економічних інституцій, яка серед інших адмініструє державну програму доступних кредитів “5-7-9”. У разі прийняття закону ця установа отримає ще один стратегічний напрямок – проектне фінансування. Відносно дешеві й довгі кошти на купівлю обладнання надаватимуться під заставу цього ж обладнання.

Нардеп звернув увагу на те, що наразі максимальна державна підтримка, яка надається для розвитку промисловості, становить 150 мільйонів гривень (програма “5-7-9”). “На ці гроші серйозний завод не побудуєш, – підкреслює він. – Національна установа розвитку покликана розв’язати цю проблему. Вона фінансуватиме масштабні проекти будівництва нових виробництв. Джерелом коштів для цього може бути не тільки державний бюджет, а й внески міжнародних партнерів у статутний капітал, а також кредити, які залучатиме НУР”

“Сподіваюсь, остаточне схвалення цього законопроекту відбудеться вже незабаром. Кошти на поповнення статутного фонду НУР для проектного фінансування промисловості мають бути передбачені в держбюджеті 2025 року”, – додав Д.Кисилевський.

Він також підкреслив, що Національна установа розвитку – ще один крок до створення в Україні Банку розвитку: “Рано чи пізно ми маємо прийти до запуску повноцінного аналога німецького KfW, польського BGK та турецького TSKB. Чимало банків розвитку у світі мають безпосередній доступ до емісійного ресурсу центробанків своїх держав”.

За оцінками Д.Кисилевського, інвестиційна потреба української промисловості наразі становить близько 90 млрд дол. “Це дані групи експертів, які за моєю ініціативою долучились до розробки Плану розвитку переробної промисловості. Створення Національної установи розвитку – один з кроків з реалізації цієї стратегії”, – резюмував нардеп.

Новини

26 Червня 2024

Відключення світла взимку можуть бути не настільки страшними

В Індії знов почали розглядати можливе злиття RINL та SAIL

Україна посилить економічне партнерство з Канадою

Промислове виробництво в Україні за підсумками січня-березня 2024 року зросло на 11,2% 

НКРЕКП прийняла постанову для стимулювання будівництва нових енергетичних потужностей

Salzgitter оголошує тендер на закупівлю водню для зеленої сталі

Імпорт металобрухту до В’єтнаму впав до найнижчого рівня за 10 місяців

Уряд Великої Британії схвалив продовження захисних заходів щодо сталі

На світовому ринку міді спостерігається надлишок пропозиції

Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві

Уряд Південної Кореї інвестує 13 млрд дол в виробництво напівпровідників

Українці відкрили у Польщі 8 тис компаній та 50 тис ФОПів

Світове виробництво алюмінію у травні встановило рекорд

Розблокування портів стало надзвичайним успіхом України – Держдеп США

Сонце стане основним джерелом енергії для людства вже до 2040 року — The Economist

Україна імпортує пальне з компонентами біопалива

ВСІ НОВИНИ ⇢