ТЦК можуть надати доступ до інформації про банківські рахунки українців

Економіка Новини
ТЦК можуть надати доступ до інформації про банківські рахунки українців

Банки в Україні гарантують таємницю інформації про банківський рахунок, операції і відомості про клієнта. Усі дані про перебіг руху грошей, зміну банківських рахунків або платіжних карток банки надають тільки самим клієнтам або їхнім представникам, а також за рішенням суду.

Однак, схоже на те, що працівникам ТЦК хочуть надати доступ секретного рівня. У підписаному президентом законі про реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів не прописано, що вони побачать стан грошових рахунків у банках, зазначила у діалозі з “Фокусом” адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

Однак, за її словами, наразі відсутність ясність з приводу механізму входу до реєстру “Оберіг”. Якщо це робити під електронним ключем, невідомо, чи відображатиметься кількість спроб входу і яку інформацію запитували. “Йдеться фактично про дозвіл копатися в гаманцях українців. Який стосунок наявність рахунку в банку має до призову до ЗСУ? Надання доступу до демографічного реєстру можна зрозуміти – дізнаються, де особа зареєстрована. Акти цивільного стану дадуть відомості про наявність дітей і дружини. Усе інше – під великим питанням”, —– підсумувала адвокатка.

Також зазначається, що реєстр “Оберіг” створили з метою спростити процес мобілізації та нівелювати корупційні ризики при контакті з працівниками ТЦК. Військовий облік в електронному режимі дає змогу збирати інформацію про військовозобов’язаних: їхні контактні та персональні дані, сімейний статус і навіть фінансовий стан.

У зв’язку з “тотальною” цифровізацією військовозобов’язаних постає питання, чи збережеться в країні поняття таємниці та права на захист персональних даних. У країні, де мільйони людей добровільно встановили застосунок “Дія” і “Резерв+”, немає навіть сенсу говорити про такі категорії, вважає експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун.

“Такі дії означають автоматичну відмову людини від права на особисті дані. Тепер держава може робити що завгодно з наданими відомостями. Можлива резистентність (опір суспільства) протестована – вона виявилася низькою. Українцям все одно на свої персональні дані. Якщо дані всіх громадян чоловічої статі без їхньої згоди потраплять до будь-якого реєстру, це можна розцінити як цілковиту неповагу до захисту персональних даних і порушення прав людини”, – підкреслює експерт.

Водночас існують ризики зламу реєстру військовозобов’язаних. Система захисту реєстру “Оберіг” постійно вдосконалюється, але росіяни здатні її зламувати, попереджає фахівець.

Новини

3 Липня 2024

Запоріжкокс збільшив випуск продукції

Для відбудови України потрібно 1,5 млн будівельників – експерт

Китай опублікував нові правила для національного вуглецевого ринку

Транзит української продукції через угорський кордон збільшився на 30%

Уряд домовляється з ЄС щодо збільшення обсягів імпорту електроенергії

2 Липня 2024

Санкції проти російської металургії треба посилювати – експерт

За два роки держава інвестувала через гранти в підприємництво 8,5 млрд грн

Укрзалізниця запускає перевезення до німецького порту Дуйсбург

Валютні пом’якшення від НБУ не вирішують проблем великого бізнесу

Британська профспілка Unite скасувала страйк проти Tata Steel UK

Уряд виділив 2,4 млрд грн на відновлення доріг

Бразилія у травні експортувала 303 тис тонн сталевого прокату

Дефолт України малоймовірний – економіст

З початку року Інтерпайп виготовив 43 тис. тонн залізничних коліс

Виробництво сталі у рф продовжує падати п’ятий місяць поспіль

Український експорт залишається на стабільному рівні, імпорт зростає

ВСІ НОВИНИ ⇢