Мінекономіки повідомило про загрозу прискорення інфляції

Економіка Новини
Мінекономіки повідомило про загрозу прискорення інфляції

Інфляція в Україні у січні-травні 2024 року сповільнилася до 2%, що є найнижчим показником за останні роки. Однак, існують ризики зростання цін у найближчому майбутньому. Про це йдеться в огляді Міністерства економіки України.

“Поточна “млявість” цін стала відображенням змін у структурі економіки під час війни – пригнічений споживчий попит не покривав поступове відновлення внутрішньої пропозиції, у тому числі коштом високого врожаю 2023 року та імпорту, що й забезпечило насиченість ринку за умови збереження обмежених можливостей експорту”, – йдеться в огляді.

Водночас тимчасовий профіцит пропозиції лише частково стримує інфляцію, відповідно в ті чи інші місяці можуть переважати за своїм впливом інші чинники продовольчого ринку (зокрема сезонність), які й надалі визначали загальний рівень цінового зростання, повідомили в міністерстві.

Крім того, усе сильніше відчувається тиск з боку витратних чинників, зокрема через: вимушену затратну адаптацію бізнесу до роботи в умовах обмеженого електропостачання; подорожчання логістики; підвищення закупівельних цін на сировину; вищі витрати на утримання персоналу, у тому числі на забезпечення безпеки праці тощо.

Усе це в підсумку відобразилося як на прискореному зростанні цін на товари з більш високою доданою вартістю, так і на подорожчанні послуг, прогнозують у міністерстві.

“Очікується, що в найближчій перспективі й надалі переважатиме вплив чинників, що мають інфляційний характер – внутрішні ціни й далі залежатимуть як від світового тренду, враховуючи його корекцію, так і від вагомої внутрішньої собівартості продукції, що склалася внаслідок руйнації значної частини інфраструктурних об’єктів, потреби в подальшій відбудові пошкоджених енергетичних об’єктів та перебудові виробничих процесів”, – йдеться в огляді.

Крім того, стимулюватиме зростання цін невизначеність щодо подальшого перебігу війни та ймовірне поглиблення дефіциту робочої сили.

Новини

5 Липня 2024

Фонд держмайна спробує знову продати Білгород-Дністровський порт

Китайський бізнес побудує у Туреччині завод з виробництва електромобілів

У питаннях імпорту електроенергії бізнес має досягти компромісу з урядом – експерт

Дефолту не буде – Южаніна

Британські металурги скаржаться на високу вартість електроенергії

З 1 серпня в Україні звільнять від мита імпорт енергетичного обладнання

Україна отримала гуманітарну допомогу від 14 країн для відновлення енергосистеми

Міжнародні резерви у травні скоротились на понад 1 млрд дол

Укрнафта розпочала буріння нової свердловини на заході країни

До Ради внесли ще 2 законопроекти про економічне бронювання

Posco запустила після капремонту доменну піч № 4 на меткомбінаті Pohang

Залізничні колеса з України експортуються через порт Чорноморськ

У British Steel проблеми з домною через вологий кокс

Туреччина збільшує імпорт чавуну

МВФ поліпшив прогноз ВВП України на цей рік і погіршив на наступний

Підприємства підвищують зарплати через брак працівників

ВСІ НОВИНИ ⇢