Будівництво нової розподіленої генерації почнеться наступного року

Економіка Новини ТЕК
Будівництво нової розподіленої генерації почнеться наступного року

Бум будівництва нової розподіленої генерації варто очікувати наступного року, дефіцит електроенергії взимку за середньостатистичних температур очікується на рівні 1,5 ГВт, що нижче, ніж у липні цього року. Про це заявив радник прем’єр-міністра, член наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко, передає Інтерфакс-Україна.

“Тільки державні гіганти “Нафтогаз”, “Укрнафта”, “Укртранснафта”, “Укртрансгаз” розпочали проєкти загальною потужністю понад 1 ГВт. Крім того, відносно недавно була зустріч, де “Ощадбанк” задекларував, що лише він веде проєкти на 500 МВт маневреної розподіленої генерації. Стартувало проєктів дуже багато. Думаю, до початку ОЗП незначний відсоток із розпочатого буде закінчено, але до кінця року цифри можуть піднятися. Мій прогноз, що нас очікує бум будівництва розподіленої генерації саме наступного року”, – сказав Бойко.

Він пояснив, що на це вплинуть кілька чинників, зокрема, логістика та тривалість реалізації проєктів, а також подальша активізація будівництва генерації для власних потреб.

“Проблеми, які тією чи іншою мірою будуть взимку з енергопостачанням, точно змінять ставлення людей до цієї проблематики. Економіка, безумовно, буде присутня серед критеріїв, за якими ухвалюватимуться остаточні рішення щодо проєктів, але одним із головних буде наявність гарантованого енергозабезпечення. Тому наступного року ми в рази збільшимо цю цифру (нових потужностей, – ред.)”, – зауважив Бойко.

Під час дискусії він зазначив, що обсяг дефіциту електроенергії в липні в деякі години був понад 2,5 ГВт, але “в середньостатистичну зиму обсяг дефіциту буде меншим, ніж ми спостерігали протягом останніх двох або трьох тижнів липня, десь до 1,5 ГВт”.

Бойко звернув увагу, що триває активна ремонтна кампанія на ТЕС і ГЕС та з розширення коридору для імпорту електроенергії, який наразі становить 1700 МВт.

“Є всі передумови, що цю цифру буде суттєво розширено”, – зазначив Бойко.

Він також додав, що “темпи відновлення йдуть у графіках”.

Раніше Бойко висловив думку, що ситуація в енергосистемі, яка загострилася через аномальну спеку, почне поліпшуватися зі зниженням температури повітря, і з суботи, 20 липня, ймовірно, графіки відключень будуть м’якшими.

Новини

6 Вересня 2024

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

В Індії пропонують підвищити мита на імпорт сталі

Туреччина збільшує експорт арматури

Турецькі виробники протистоять імпорту дешевої сталі з Китаю

Fitch підвищило рейтинги України

Статки Коломойського за рік скоротились на 22%

УЗ планує закупити 20 потягів корейського виробництва

АМКУ дозволив ірландській CRH купити два цементних заводи в Україн 

5 Вересня 2024

Китай через санкції відмовився від російського вугільного родовища

Свириденко повідомила про зростання темпів ВВП

На одному з енергоблоків Південноукраїнської АЕС зафіксували збій в роботі насосу

ВСІ НОВИНИ ⇢