Угорщина закликає ЄС знайти рішення щодо транзиту Лукойлу через Україну

Економіка Новини ТЕК
Угорщина закликає ЄС знайти рішення щодо транзиту Лукойлу через Україну

Угорщина закликала Євросоюз виступити посередником у вирішенні конфлікту з Україною щодо припинення транзиту нафти від одного з найбільших російських постачальників ПАТ “Лукойл”, пише Bloomberg.

На середу, 24 липня, Єврокомісія скликала засідання так званого торгового комітету, щоб обговорити протистояння, яке, на думку Угорщини та Словаччини, загрожує їхній енергетичній безпеці. У вівторок ЄК заявляла, що поки що не бачить жодного впливу на постачання нафти до блоку.

“Ми розраховуємо на Європейську комісію і очікуємо, що вона не підведе”, – сказав міністр закордонних справ Петер Сійярто в Бухаресті. Він повторив, що Угорщина перейде до механізму врегулювання суперечок, якщо ЄС не зможе знайти рішення.За словами журналістів, суперечка ставить ЄС у незручне становище. Чиновники та лідери блоку розчаровані багаторічними зусиллями прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зменшити або припинити західну допомогу Україні та ослабити санкції проти Росії. В ЄС були розлючені рішенням Орбана на початку цього місяця використати ротаційне головування в блоці, яке наразі очолює Угорщина, для проведення самоназваної “мирної місії” без згоди Києва чи Брюсселя.

Існують також питання щодо того, наскільки відключення “Лукойлу” є проблемою енергетичної безпеки, а наскільки політичною проблемою для Орбана.

У червні 2024 року Україна запровадила санкції, які блокують транзит до Європи нафти “Лукойлу”. Це частково скасувало виняток із санкцій ЄС щодо постачання російської нафти трубопроводами. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав “незрозумілим і неприйнятним” припинення Україною транзиту нафти російського “Лукойлу” до Угорщини.

Сійярто також пригрозив судовим розглядом через рішення України про припинення поставок російської нафти. Дипломат заявив, що Київ нібито порушив Угоду про асоціацію.

Також в Угорщині заявили, що блокуватимуть програму фінансування військової допомоги Україні на 6,5 мільярдів євро в рамках Європейського фонду миру. Це відбуватиметься доти, доки Україна не поновить поставки російської нафти в Угорщину.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢