Більшість підприємців очікують погіршення бізнес-динаміки у наступні півроку

Економіка Новини
Більшість підприємців очікують погіршення бізнес-динаміки у наступні півроку

Частка українських компаній, які очікують погіршення бізнес-динаміки протягом наступних шести місяців, становить 56% опитаних, свідчить опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) “Бізнес під час війни”.

Згідно з даними, які оприлюднила в середу пресслужба ЄБА, 27% не очікують змін і 16% вважають, що стан справ протягом шести місяців покращиться.

“Попри це, 47% топменеджерів планують розширення бізнесу, зокрема, зростання клієнтської бази та виробництва, вихід на міжнародні ринки тощо”, – констатують у ЄБА.

Водночас 45% опитаних топменеджерів оцінюють стан справ у їхньому бізнесі як задовільний, а 27% – як позитивний, інші 27% оцінюють поточну ситуацію в бізнесі скоріше негативно.

Кількість компаній-членів асоціації, що працюють у повному обсязі, зменшилася порівняно з початком року до 64% із 78%.

Відповідно зросла кількість обмежень, що їх застосовують компанії: наразі з обмеженнями працюють 36% опитаних, серед найпоширеніших – нестача кваліфікованих працівників/мобілізація (75%), обмеження географії діяльності (60%) та призупинення роботи на час повітряних тривог (46%).

Зазначається, що від початку повномасштабного вторгнення у 48% бізнесу знизилися доходи, тоді як у 47% – зросли, не змінилися у 6%.

Серед опитаних 48% експортують товари або послуги за кордон.

Як повідомили в ЄБА, факторами найбільшого негативного впливу на бізнес підприємці називають мобілізацію (71%), атаки на українську енергосистему (61%), війну/окупацію територій (58%), нестачу кваліфікованих працівників (58%).

Бізнес зберігає фінансову стійкість, але дещо погіршив оцінку фінансових резервів порівняно з початком 2024 року. Більше половини компаній (53%) мають резерви на рік і більше, тоді як під час попереднього опитування таких було 65%, ще 32% – на пів року, 15% – на кілька місяців і 1% не мають жодних резервів.

Наголошується, що втрати бізнесу від війни продовжують зростати. Станом на середину 2024 року для 26% опитаних компаній вони становлять до $1 млн, 31% повідомляють про втрати в діапазоні $1-10 млн, 17% – про втрати понад $10 млн, не зазнали втрат лише 14% опитаних компаній.

Бізнес також зберігає стабільно високу підтримку збройних сил: 63% підтримують своїх працівників у лавах ЗСУ, 49% допомагають фінансово, 45% – продукцією. До відновлення громад чи регіонів долучаються 27% респондентів.

На сьогодні у 86% опитаних членських компаній асоціації є працівники в лавах ЗСУ. У половини компаній (52%) кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних, у 28% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 6% – 20-40%.

Близько половини компаній (46%) повідомляє, що серед мобілізованих або добровольців – критичні для роботи підприємства фахівці, зокрема керівники, інженери, ІТ-фахівці, водії, електрики, механіки, оператори виробничих ліній.

Серед аудиторії асоціації лише 9% проводили релокацію офісу або виробництва у зв’язку з російською агресією, зокрема 7% – у межах України та 2% – за кордон.

Програмами державної або міжнародної підтримки за останні 2,5 року скористалися лише 11% компаній.

73% компаній планують залучати фінансування для розвитку бізнесу. Більшість із них (60%) має намір використовувати для цього власні кошти, 19% планують залучати банківське кредитування, 15% – інвестиції та 5% – гранти. Кредитуватися в банках на ринкових умовах готові 25% опитаних підприємств.

Серед труднощів в отриманні кредитування компанії згадують високі ставки, бенефіціарів-нерезидентів, невідповідні терміни, повільне ухвалення рішення.

Опитування проводилося з 7 до 25 червня 2024 року, участь у ньому взяли 95 топменеджерів членських компаній ЄБА (юридичні особи).

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢