З України виїхало майже 7 млн українців

Економіка Новини
З України виїхало майже 7 млн українців

З початку січня до 19 серпня 2024 року чисельність українських мігрантів за кордоном зросла майже на 400 тисяч осіб і досягла 6,7 мільйонів. Про це повідомив Нацбанк у своєму щомісячному макроекономічному та монетарному огляді за вересень 2024 року.

У звіті наведено список країн, де осіли найбільше українських біженців:

Німеччина – 1,1 млн осіб;
Польща – 976 тис. осіб;
Чехія – 361 тис. осіб.

При цьому Нацбанк зазначив, що країни-реципієнти поступово посилюють умови перебування українських громадян.

Так, у Польщі створюють умови для переходу з поточного тимчасового захисту на проживання. З липня 2024 року для більшості скасовано одноразову допомогу у 300 злотих на проживання та допомогу у розмірі 40 злотих на проживання та харчування у приватних будинках.

У Чехії запроваджується обмеження проживання у державному гуманітарному житлі – не більше 150 днів. Після закінчення цього періоду діють стандартні умови оренди.

У Німеччині найнижчий рівень зайнятості серед українців у ЄС через значні соцвиплати, тому їх планують переглянути. Також жорсткіше реагуватимуть на відмову від роботи.

Українська влада не приховує, що зацікавлена ​​у поверненні українців додому: як для збільшення податкових надходжень та зростання надходжень до держбюджету, так і для мобілізації в армію та підтримки ринку праці, з чим зберігаються проблеми.

“Дефіцит кадрів, особливо кваліфікованих, залишається більшим. Після незначного зменшення, яке, ймовірно, було спричинене зниженням попиту через зупинки в роботі підприємств внаслідок перебоїв з енергопостачанням, за опитуванням ІЕІ (Інституту економічних досліджень), дефіцит кваліфікованих працівників досяг нового максимуму. За опитуванням центру Разумкова, 60% роботодавців вказали на дефіцит кадрів на своєму підприємстві”, — йдеться в огляді Нацбанку.

Також із аналітики Нацбанку можна виділити такі факти:

Бюджетні потреби України у серпні профінансовані насамперед за рахунок розширення міжнародної допомоги. Усього отримано $8,4 млрд, з яких $5,5 млрд — це гранти.

Приріст термінових гривневих депозитів населення з червня припинився, що чиновники пояснюють посиленням девальваційних очікувань, а також зростанням витрат населення на енергообладнання.

У серпні енергетична ситуація стабілізувалася, зокрема, через вихід АЕС з ремонтів та нормалізацію температури після рекордної спеки в липні. В результаті покращилися ділові очікування підприємств та пожвавилася економічна активність.

Промислова інфляція – зростання цін виробників – продовжувала зростати. Ріс склав з 26,7% у червні до 33,3% у липні. Насамперед через збільшення цін в енергетиці, що пояснюється дефіцитом електроенергії внаслідок втрати низки генеруючих потужностей, імпортом електроенергії за вищими цінами та збільшенням витрат на альтернативні джерела енергопостачання.

Прискорилося зростання цін на продовольство, зокрема, на хліб через зростання вартості сировини та виробничих витрат, а також на м’ясо та м’ясопродукти через вищі закупівельні ціни.

Продаж нових автомобілів зріс на 34,7% на місяць і на 34,6% у річному вимірі — рекордний показник з грудня 2021 року. Це відбувається в очікуванні податкових змін, які передбачають запровадження військового збору при купівлі авто за першої реєстрації в Україні у розмірі 15%.

Новини

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

Металургійні підприємства в січні-серпні збільшили валютну виручку від експорту чорних металів до $2 млрд

Україна наростила імпорт міді на 20%, експорт – на 16%

Україна в січні-серпні подвоїла експорт залізорудної сировини

Укрзалізниця від початку року відремонтувала понад 700 км колій

ЕКА підписало перший договір страхування від воєнних ризиків

Глобальні викиди метану стрімко зростають до рекордних показників – вчені

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків 

Більшість електроенергії в Україні виробляється без викидів вуглецю – Міненерго

Vale проводить перевірку дамби після виявлення поверхневих тріщин

Україна в січні-серпні експортувала чавун переважно до США, Італії та Туреччини

ВСІ НОВИНИ ⇢