Швеція виділила Україні новий пакет військової допомоги на 400 млн євро

Економіка Новини
Швеція виділила Україні новий пакет військової допомоги на 400 млн євро

Шведський уряд оголосив 17 пакет військової допомоги Україні, вартістю 4,6 млрд шведських крон (понад 401 млн євро). Про це йдеться у повідомленні уряду Швеції, повідомляє Укрінформ.

“Пакет вартістю 4,6 млрд шведських крон задовольняє військові потреби України та створює свободу дій у майбутньому. Він включає передачу матеріальних коштів, прямі закупівлі, матеріальні одиниці та фінансові внески”, – йдеться у повідомленні.

У шведському уряді підкреслили, що 17 пакет допомоги Україні знаменує перехід Швеції до нового етапу військової підтримки України, “з великою увагою до виробництва, а не донорства”.

В уряді Швеції повідомили, що цей пакет включає три основні закупівлі матеріальних коштів, які мають особливий пріоритет для України. Закупівлі вартістю близько 600 млн шведських крон здійснюватимуть Збройні сили Швеції або Управління матеріально-технічного забезпечення оборони Швеції.

Також допомога від Швеції включає військове обладнання для наземних бойових дій у сумі 500 млн. шведських крон. Швеція включила в новий пакет та зенітно-ракетні комплекси Robot System 70.

Україна раніше запросила протитанкову зброю та протитанкові міни для кращої протидії російським механізованим підрозділам, внаслідок чого Швеція включила до нового пакету низку бронебійних снарядів, безвідкатних знарядь та протитанкових мін.

До того ж, Україна отримає матеріальні запчастини до винищувача JAS 39 Gripen, маскувальне обладнання для бронетранспортерів PBV 302, боєприпаси 40 мм калібру для бойових машин, захисні маски та захисне спорядження для роботи в забрудненому середовищі, гранати, каски та зим.

Крім того, Швеція надає Україні морське спорядження на суму близько 500 мільйонів шведських крон: шість військових катерів Combat Boat 90 і два пускові причепи.

Враховуючи високий попит на безпілотники в Україні, 17 пакет допомоги містить додаткові кошти на підтримку ЗСУ у цій сфері. Так, близько 700 млн. шведських крон планують виділити на фонди та інші багатосторонні ініціативи протягом 2024 року.

Включно з оголошеним 9 вересня пакетом, Швеція з початку повномасштабної російської агресії надала Україні 48,1 млрд шведських крон військової допомоги. З них 2024 року країна надала Україні загалом 25 млрд шведських крон.

Раніше повідомлялося, що Шведський уряд схвалив виділення додаткових 500 млн шведських крон ($49 млн) на підтримку опалення та електропостачання в Україні. За підрахунками Світового банку, ця підтримка може допомогти виробляти електроенергію для 185 тисяч людей.

Наприкінці травня уряд Швеції ухвалив рішення про виділення нового пакету підтримки для збільшення українських потужностей з виробництва та передачі електроенергії на загальну суму 57 млн. євро.

Новини

17 Вересня 2024

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

Потужності Покровської вугільної групи завантажені на 100%

Феросплавні заводи України за 8 місяців скоротили експорт у 6 разів

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢