Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії суперечить європейським нормам – Каленков

Економіка Новини Точка зору
Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії суперечить європейським нормам – Каленков

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повернулася до розгляду ініціативи щодо уніфікації тарифу на розподіл електроенергії, це поганий знак для інвесторів, які мають намір вкладатися в відновлення України. Про це заявив президент об’єднання “Укрметалургпром” Олександр Каленков, передає РБК-Україна.

“Всі здивовані цією ініціативою, бо це рішення є абсолютно економічно нелогічним. Постачання електроенергії до різних споживачів має різну вартість, і ця вартість відрізняється в рази. Тому логічно, що для різних споживачів існує різний тариф – як мінімум для тих, хто споживає більше електроенергії вищої напруги, і для тих, хто споживає менше електроенергії, меншої напруги. Така практика є не лише в Україні, а й у Європі, причому там більше класів, що дає змогу відобразити реальний економічно обґрунтований тариф”, – зауважив Каленков.

Він наголосив, що для бізнесу найголовнішим фактором є економічна обґрунтованість тарифів. Тож якщо споживачі мають різну собівартість послуги, то й тариф має бути різним. Саме цей принцип є основним у європейських директивах, нагадав Каленков.

“Також це абсолютно несправедлива ситуація. Багато компаній протягом останніх років вкладалися в енергетичне обладнання та інфраструктуру, розраховуючи компенсувати ці витрати за рахунок нижчого тарифу. Зміна умов ставить під питання подальші інвестиції. Тому шкода, яку буде завдано і економіці країни, і інвестиційному клімату, просто величезна. Думаю, що будуть численні скандали, у тому числі і з міжнародними великими компаніями”, – вважає експерт.

Як повідомлялося, після призначення нового голови та членів, Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.

Водночас міжнародне Енергетичне співтовариство закликало НКРЕКП відмовитися від цього наміру. У Енергоспівтоваристві наголосили, що позиція Нацкомісії необґрунтована, а сам намір є незрозумілим. Також там нагадали, що основний принцип регулювання мережевих тарифів викладено у статті 18 Регламенту 2019/943: він передбачає, що тарифи повинні відображати витрати та бути прозорими.

Новини

17 Вересня 2024

ФДМУ продовжив прийом заявок на участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського

Україна може розпочати експорт біометану в Європу

Туреччина збільшила імпорт залізної руди на 58%

Китай за 8 місяців 2024 року експортував в Україну товарів на $8,9 млрд

Україна відвантажила до Болгарії, Туреччини та Єгипту 1,31 млн тонн напівфабрикатів

Тарифи на залізничні перевезення  руди та зерна мають бути різними – ФРТУ

Укрзалізниця хоче збільшити тарифи на перевезення будівельних матеріалів на 52%

Верховна Рада прийняла закон про підвищення податків

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

ВСІ НОВИНИ ⇢