Активна робота портів України нормалізувала товаропотоки між Україною та ЄС

Економіка Новини Транспорт
Активна робота портів України нормалізувала товаропотоки між Україною та ЄС

Україна, Єврокомісія та сусідні країни – Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія, обговорили становище торгівлі у регіоні.

Зустріч відбулася у Брюсселі у межах 14-го Засідання Спільної координаційної платформи з питань експорту і транзиту української аграрної продукції, повідомив торговий представник України та заступник міністра економіки Тарас Качка.

За його словами, найбільшим внеском у нормалізацію товаропотоків між Україною та сусідніми державами-членами ЄС є активна робота українських портів: «Південний», «Чорноморськ» та «Одеса».

«Вона ж своєю чергою залежить від ефективного захисту цих портів та інфраструктури у регіоні від російських обстрілів. Усі зусилля з налагодження експорту через Дунай зробили цей коридор ефективним з погляду вартості, і він став важливим доповненням до експорту з морських портів України», – зазначив Тарас Качка.

Ці зусилля теж дозволили активніше використовувати наземні шляхи експорту – залізницю та автотранспорт. Зокрема, для вивезення інших товарів з України, особливо промислової групи з більшою доданою вартістю, а також для постачання в Україну життєво важливої продукції, наприклад, палива.

Він також додав, що зрушила з місця робота над укладенням угод про спільний контроль у пунктах пропуску. Єврокомісія надала свої коментарі до відповідної угоди уряду Польщі.

«Цей крок, хоч і є бюрократичним, але важливим знаком того, що на відміну від попередніх спроб, цього разу ми бачимо налаштованість і ЄС, і Польщі завершити її укладання. Також на фінальній стадії запуск угоди між Румунією і Молдовою. Це означає, що в найближчій перспективі будуть укладені відповідні угоди з усіма сусідніми державами-членами. Крім того, активно запрацювала Угода про спільний транзит. Таким чином реакція на кризові явища дала свої плоди у кращій ефективності роботи кордону між Україною та ЄС», – пояснив торговий представник України.

Учасники зустрічі також оцінили прогнози виробництва та споживання зернових та олійних культур. Скорочення виробництва в ЄС та Україні означає, що відкриті кордони мають допомогти і ЄС, і Україні найбільш ефективно забезпечити функціонування своїх продовольчих систем.

Заступник міністра підкреслив, що усе це створює можливість для врегулювання залишкових проблем у торгівлі регіону та визначити параметри торгівлі на період після червня 2025 року.

«На зустрічах з кабінетами комісарів, залучених у питання торгівлі та представників DG Trade, визначили графік роботи на найближчі місяці з урахуванням формування нової комісії. Параметри торгівлі чутливими товарами та механізми реагування на виклики у регіоні будуть визначені до кінця року», – розповів Тарас Качка.

Нагадаємо, станом на 19 вересня за весь час роботи коридору транспортували 70 млн тонн вантажів на 2 577 суднах. З них 46,7 млн тонн української агропродукції доставили до 48 країн світу.

Новини

Ціни на руду сягнули нового максимуму за три тижні

Ставки фрахту з портів Дунаю зросли

Активна робота портів України нормалізувала товаропотоки між Україною та ЄС

Voestalpine Europe вперше запускає зелені бонди для фінансування greentec steel

Іспанський постачальник сталі може придбати завод Thyssenkrupp

Австралійська компанія з видобутку залізної руди розроблятиме і поставлятиме обладнання з нульовим рівнем викидів

Nippon Steel звернулась з проханням переглянути план придбання US Steel

Здорожчання логістики погіршує позиції українських металургів на світових ринках

Нацкомісія готує підвищення максимальних цін на електроенергію 

ВАКС конфіскував залізорудні активи Усманова в дохід держави

ЄБРР очікує на уповільнення темпів інфляції в Україні

Українські експортери брухту припинили сплачувати до бюджету будь-яке вивізне мито 

Австралійська Fortescue придбає 475 машин з нульовим рівнем викидів

Відновлювана енергетика залишається конкурентоспроможною порівняно з викопними видами палива

Загальний імпорт сталі у США за місяць знизився на 2,2%

Уряд має дозволити підприємствам у зоні бойових дій бронювати 100% робітників

ВСІ НОВИНИ ⇢