Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Екологія Економіка Новини
Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо разом із президенткою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн на полях 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН провели зустріч із представниками світового бізнесу та задекларували спільне бачення у питанні встановлення ціни на вуглець та декарбонізації промисловості. Про це йдеться у вітальній промові очільниці Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн розповіла, що минулого року у ЄС провели низку круглих столів з питань чистого переходу з різними секторами економіки. На них влада та промисловці обговорили, як декарбонізація та конкурентоспроможність можуть йти пліч-о-пліч.

Президентка Єврокомісії анонсувала, що на основі цього діалогу вона запропонує новий Чистий промисловий курс, який доповнить Європейський зелений курс. Вона впевнена, що такий “Діалог про чистий перехід” потрібен і на глобальному рівні.

Як доказ ефективності системи торгівлі квотами на викиди (СТВ), вона навела такі цифри: запровадження ціноутворення на вуглець допомогло скоротити викиди в секторах, на які воно поширюється, на 50%. При цьому економіка Євросоюзу продовжує зростати, наголосила президентка. “Ми змогли довести, що вуглецеве ціноутворення – це ринковий інструмент, який працює на зменшення викидів і збільшення ВВП”, – сказала вона.

Посадовиця розповіла, що вуглецеве ціноутворення генерує доходи. За її словами, СТВ принесла понад €200 млрд, які потім країни Євросоюзу інвестували в чистий перехід, тобто в кліматичні дії та в дослідження і розробку нових технологій.

“Вуглецеве ціноутворення перетворює забруднення на інновації. Це надсилає дуже чіткий сигнал діловому світу: якщо ви забруднюєте, ви платите. Але якщо ви робите все екологічно чистим, це окупиться”, – сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що Європейський Союз приєднався до канадської ініціативи “Глобальний челендж щодо ціноутворення на викиди вуглецю”. Разом вони допомагають країнам, які хочуть розвивати вуглецеве ціноутворення.

За останні 5 років в рамках діалогу про чисті технології, водень та критично важливу сировину було укладено 35 нових угод, говорить президентка. Наостанок вона закликала представників бізнесу з усього світу працювати разом з новими бізнес-моделями, які включають “вуглецеві кредити” або “екологічні кредити”, корисні для планети та економічного процвітання.

Новини

Європейська організація морських портів закликала звільнити від податків берегові джерела живлення

Мексика продовжила дію мита на українські безшовні труби

Система тарифоутворення Укрзалізниці давно застаріла і потребує перегляду

Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Український уряд має розпочати переговори з ЄС щодо відтермінування CBAM

В Україні оголошено перший аукціон із розподілу квоти підтримки зеленої енергетики

ЄС збільшив імпорт заліза прямого відновлення на 4,8%

ArcelorMittal зупинив проєкт розширення бразильського заводу через зростання імпорту сталі

Ціни на залізну руду перевищили позначку в 100 дол/тонну

Жінки врятують світ: Україна запускає програму навчання жінок на операторок екскаватора 

Золото та срібло дорожчають в очікуванні зниження процентних ставок ФРС

26 Вересня 2024

Ціни на руду сягнули нового максимуму за три тижні

Ставки фрахту з портів Дунаю зросли

Активна робота портів України нормалізувала товаропотоки між Україною та ЄС

Voestalpine Europe вперше запускає зелені бонди для фінансування greentec steel

Іспанський постачальник сталі може придбати завод Thyssenkrupp

ВСІ НОВИНИ ⇢