УЗ має надати економічні розрахунки щодо свого тарифоутворення – експерт

Економіка Металургія Новини Точка зору
УЗ має надати економічні розрахунки щодо свого тарифоутворення – експерт

Бізнес готовий до дискусії щодо тарифу на вантажні залізничні перевезення, якщо “Укрзалізниця” надасть необхідні розрахунки та обгрунтує підвищення. Але комунікація з компанією фактично відсутня, так само як і пояснення зростаючих витрат. Про це заявила голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колесникова, коментуючи ініціативу УЗ щодо гармонізації тарифу на вантажні перевезення, яка призведе до їх підвищення.

“Якби ми отримали модель розрахунків, ми б побачили, що вирішити і проблеми “Укрзалізниці”, якщо вони насправді є, і проблеми компаній, які перевозять свою продукцію, можна шляхом зменшення тарифу, а не підвищення. Ми бачимо потенціал до зниження тарифу. Але розрахунків нам не дають жодних! Зате в УЗ постійно збільшуються витрати. Ну а тим часом ми перестаємо бути конкурентоспроможними на міжнародних ринках. А це валюта, це економіка, і це наповнення бюджету”, – наголосила Колесникова.

Вона нагадала, що це підвищення тарифу не перше за останні роки, адже УЗ усі свої фінансові проблеми вже традиційно вирішує за рахунок підвищення тарифу. При цьому комунікація з компанією фактично відсутня – хоча створення робочих груп та громадські обговорення є необхідним етапом у зміні тарифів. “УЗ абсолютно не працює з власними витратами, з оптимізацією та збільшенням вантажної бази. Вона просто підвищує тарифи. А це напряму впливає на собівартість кожної продукції. Таким чином, ми перестаємо бути просто конкурентоспроможними на експортних ринках, і наші підприємства просто фактично зупиняються. Людей ми вимушені звільняти. Але економіка так не працює! Тому ми просимо надати економічне обґрунтування – бо до цього вони жодного разу його не надали. Тільки їхні бажання і “хотілки”, – пояснила Колесникова.

Нагадаємо, протягом дев’яти місяців поточного року УЗ перевезла 131,9 млн т вантажів, що на 23,3% більше показника аналогічного періоду торік. Це рекордний показник обсягу перевезення вантажів за дев’ять місяців залізничним транспортом за воєнний час. Але керівник компанії Євген Лященко заявив, що до кінця року компанія отримає збиток у понад 2 мільярди гривень.

Чому очікуються збитки, якщо обсяги перевезень постійно зростають, він не пояснив. Натомість запропонував “гармонізувати” тарифи на вантажні перевезення, які призведуть до чергового здорожчання – після рекордного зростання на 70% під час війни.

Новини

Подорожчало страхування суден, які йдуть українським експортним морським коридором у Чорному морі

Уряд погодив продаж ОГХК власнику оператора Vodafone за 4 млрд

Світовий банк створить для України траст-фонд на 10 млрд дол

Індонезія запровадить антидемпінгове мито на плоский прокат з покриттям з трьох країн

Україна отримає від Канади додатковий кредит на 300 млн дол

Держава має створити кращі умови для швидкого будівництва зеленої енергетики

Туреччина запровадила антидемпінгові мита на імпорт прокату з Китаю, Індії, Японії та Росії

УЗ має надати економічні розрахунки щодо свого тарифоутворення – експерт

Українській бізнес отримав 355 млрд грн пільгових кредитів – Шмигаль

Колумбія запровадила захисні заходи щодо імпорту арматури

Кількість українських біженців в країнах ЄС зросла до майже 4,2 млн осіб

США у серпні збільшили експорт металобрухту на 28%

Експорт металобрухту з країн ЄС у першому півріччі скоротився до 7,36 млн тонн

Україна реалізує програму розбудови 1 ГВт розподіленої генерації до кінця року

EUROFER занепокоєна зростанням надлишкових сталеливарних потужностей

Велика Британія сподівається що до неї не застосують механізми СВАМ

ВСІ НОВИНИ ⇢