Ганс–Герт Поттерінг: Наша порада – Тимошенко та Ющенко мають порозумітися

Точка зору

Два тижні тому помирити Ющенка і Тимошенко в Брюсселі намагалася Європейська народна партія, а тепер до Києва приїхав один з її високопосадовців – президент Європейського парламенту Ганс–Герт Поттерінг.

Спікер європейського законодавчого органу виступив у Верховній Раді, яку заради високого гостя погодились розблокувати "регіонали". Промову він почав українською мовою, за що отримав оплески.

Комуністи ж образились на повідомлення Поттерінга про те, що "європейські депутати прийняли резолюцію засудження тоталітарних режимів і систем XX сторіччя – національного соціалізму та комунізму". Тому після спіча Поттерінга вони швидко залишили залу – на відміну від усіх інших, які проводили гостя стоячи.

Поттерінг, який доїхав до Києва наприкінці свого терміну, повезе додому пам’ятний подарунок – він отримав від Віктора Ющенка орден Ярослава Мудрого ІІ ступеня.

Голова Європарламенту також мав поспілкуватись з Юлією Тимошенко, однак зранку з'ясувалось, що вона хвора і цієї зустрічі не буде.

Основним посилом Поттерінга, який займатиме посаду ще кілька місяців до нових європейських виборів, був заклик до українських політичних опонентів об'єднатися заради боротьби з кризою. Про це він говорив з президентом Віктором Ющенком, спікером Володимиром Литвином, лідером опозиції Віктором Януковичем та віце-прем'єром Олександром Турчиновим, який замінив Тимошенко.

Про свої висновки від київських зустрічей та погляд на стосунки Україна-ЄС президент Європарламенту розповів в інтерв’ю "Українській правді".

– Пане Поттерінг, яке враження у вас склалося після зустрічей з вищим керівництвом країни?

– Дуже корисно мати такі близькі контакти з президентом, урядом та головою Верховної Ради України. І я приїхав сюди на запрошення спікера парламенту для того, щоб вивчити ситуацію в Україні.

Я розумію, що політична та економічна ситуація в Україні достатньо складна. І моя порада політичним лідерам – вони мають знайти згоду спочатку на політичній основі, а потім вже вирішувати економічні питання. Хочу зробити акцент на економічних питаннях, які політики мають вирішувати заради громадян.

– Кілька років тому після помаранчевої революції ви з захопленням говорили про президента Ющенка. Чи не змінилася за ці роки ваша позиція?

– Президент Ющенко зробив велику послугу своїй країні. Він чітко зорієнтований у бік Європейського Союзу, і моє захоплення ним не змінилося.

– Останнім часом у секретаріаті президента говорять про можливість повернення візового режиму для європейців, які в'їжджають в Україну. Як ви ставитеся до цього?

– Ми не хочемо будувати нові стіни в Європі. І наша мета – досягти вільного руху людей в Європі. Але це тривалий процес. І нам потрібно бути терплячими і віднайти такий візовий режим, який би підходив обом сторонам.

Візовий режим має бути справедливим. Ми в Європарламенті хочемо, щоб усе було чесно, і ми маємо працювати, крок за кроком, щоб пересування людей по території Європи ставало вільнішим.

– Добре, але коли, можливо, Україна отримає безвізовий режим?

– Це важко сказати, адже це залежить від інших питань. Ми маємо створити позитивну політичну і економічну атмосферу, і це точно допоможе вирішити візове питання.

– Європейська народна партія намагається виступити гарантом примирення Тимошенко і Ющенка. Декларації президента ЄНП показують, що партія часто займає сторону Тимошенко. Чи можна це розцінювати так, що партія робить ставку на Тимошенко як на майбутнього президента?

– Я не чув таких заяв, але партія буде дуже задоволена, якщо примирення між Ющенком і Тимошенко відбудеться. Вони обоє – розумні люди. Вони повинні мати мужність, аби дійти згоди заради користі для країни.

Наша порада, щоб президент Ющенко та прем’єр Тимошенко порозумілися. Це буде вигідно країні.

– Ви особисто вірите, що Україна стане членом ЄС?

– Це не питання сьогоднішнього дня. Важливо те, що Україна має про-європейську орієнтацію. І це (євроінтеграція) тривалий процес. Угода про асоціацію, створення зони вільної торгівлі та скасування візового режиму є частинами цього процесу.

– Все-таки, на вашу думку, коли саме можливо приєднання України до ЄС?

– Це залежить від реформ. Якщо Україна не буде робити зусилля, тоді її членство в ЄС буде неможливим.

– З боку секретаріату президента лунають заяви про "послаблення амбітності" Східного партнерства. Як ви це прокоментуєте?

– Східне партнерство не могло вже щось втратити, бо його впровадження розпочнеться лише 7 травня. Це додатковий інструмент для того, щоб наблизити східні сусідні країни-партнери до ЄС. Потрібно зробити все, щоб Східне партнерство було успішним.

Для цього потрібно, щоб Україна і інші країни, що братимуть участь у Східному партнерстві йшли крок за кроком у бік ЄС.

Щодо членства в ЄС: давайте спочатку реалізуємо угоду про асоціацію. Потім подивимось, як вона буде виконуватися, і тоді з реформами можна буде подумати про можливе приєднання.

У програмі Східного партнерства Україна може бути прикладом для інших країн. Тоді вони наслідуватимуть її позитивний досвід розвитку.

Україна має стати прикладом і стати лідером у Східному партнерстві. Це також добре для України. Але наближення до ЄС потребує від України політичних, економічних та фінансових реформ.

Я також говорив з усіма українськими посадовцями про конституційне питання. Рішення має бути знайдено в Україні. Ми тільки слухаємо їх (вище керівництво України – Авт) і просимо шукати шляхи вирішення питань. Те, чого ми просимо – це знайти політичну волю для вирішення питань спільно.

– Нещодавно Україна підписала декларацію з ЄС про модернізацію української ГТС. Чи не боїтесь ви, що лобістські зусилля Росії порушать ці домовленості?

– Ми не можемо дозволити третій стороні впливати на домовленості між Україною та ЄС. Ми не можемо нікому дозволити втручатися в наші стосунки з нашими політичними та економічними партнерами, в цьому випадку – з Україною.

Новини

3 Травня 2024

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

ВСІ НОВИНИ ⇢