Залізна завіса

Точка зору

Чому зменшення обсягів виробництва металу в Україні — тимчасове явище. Падіння світових цін захопило металовиробників зненацька, зокрема і в Україні.

У серпні цього року обсяги виплавки сталі в Україні порівняно з липнем зменшилися на 12,45%. За 8 місяців 2008-го Arcelor Mittal Кривий Ріг скоротив обсяги виробництва готового прокату проти аналогічного періоду 2007-го на 8,4%, Дніпропетровський метзавод ім. Петровського — на 8%, ММК ім. Ілліча — на 6%.
Основна причина сповільнення темпів зростання металургійної галузі — зниження попиту на металопродукцію і стрімке здешевлення металу на світовому ринку. Із січня по липень 2008-го квадратна заготовка подорожчала з 614 до 1183 дол. за тонну, однак значне зростання цін не було економічно обґрунтованим: їх багато в чому підганяли спекулянти. Влітку попит на метал різко знизився: побоюючись подальшого підвищення цін, споживачі (приміром, машинобудівні компанії) закупили сировини на кілька місяців наперед. Як результат — у вересні вартість квадратної заготовки порівняно з липнем знизилася на 40% (до 715 дол. за тонну).
Падіння світових цін захопило металовиробників зненацька, зокрема і в Україні. У I півріччі вітчизняні металурги працювали за спотовими контрактами (з негайною оплатою і поставкою «на сьогодні»). Спотова тактика продажу була вигідною, оскільки ціни підвищувалися кожні два тижні. Водночас до осені в українських металургів зовсім не виявилося укладених довгострокових контрактів (на поставку в майбутньому у встановлений термін за фіксованою ціною і в певному обсязі). Тобто забезпечити собі стабільний продаж метзаводи зараз не можуть.
Про серйозність проблеми свідчить той факт, що український уряд, який раніше не жалував металургів, з 1 вересня звільнив метпідприємства від сплати цільової надбавки на природний газ у розмірі 12%. Пішла назустріч металургам і Укрзалізниця, знизивши для них тарифи на вантажні перевезення на 10%. Але, схоже, ці кроки не допомогли ринку: за даними галузевих аналітиків, у вересні обсяги метвиробництва і далі знижувалися.
Утім чорна смуга для наших металургів триватиме недовго. «Через кілька тижнів падіння цін на метал припиниться, можливо, вони навіть почнуть зростати», — прогнозує аналітик ІК Dragon Capital Іван Харчук. Можливе підвищення цін буде пов’язане з планованим скороченням обсягів виробництва світовими металовиробниками (Arcelor Mittal, Baosteel) на 10-15%. Утім навіть якщо світові ціни на метал не підвищаться, українські комбінати у збитку не залишаться. За словами Івана Харчука, за нинішньої вартості металопродукції та цін на сировину заводи можуть працювати з рентабельністю 5-10% (до літнього падіння цін показник становив 10-15%).

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

Уряд вніс зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних

ВСІ НОВИНИ ⇢