Дмитро Липпа: Наша сталь – це не лише експортні надходження, а й захист українських воїнів

Металургія Точка зору
Дмитро Липпа: Наша сталь – це не лише експортні надходження, а й захист українських воїнів

Генеральний директор Каметсталі Групи Метінвест Дмитро Липпа дав коротке інтерв’ю в етері телеканалу «Україна 24». Зокрема – відповів на питання журналістів щодо розв’язання нагальних питань збуту продукції та постачання матеріалів, підтримку співробітників-переселенців із Маріуполя й Авдіївки. 

Наразі Каметсталь – один з активів Групи Метінвест, що виробляє металопродукцію та допомагає компанії піклуватись про співробітників, котрі виїхали з Авдіївки й Маріуполя в пошуках безпеки. Як Каметсталь долає виклики воєнного часу – розповів генеральний директор підприємства Дмитро Липпа.

– Каметсталь не перебуває безпосередньо на лінії фронту, але все ж таки Дніпропетровська область теж стикаєтеся з воєнними діями. Наскільки важко зараз працювати, які головні проблеми? 

– Наразі, як і більшість підприємств металургійної промисловості, а також інших галузей, ми стикаємося з проблемою щодо експорту, тому що втрачено логістичні маршрути. У нас втрачений морський шлях для відвантаження продукції нашим клієнтам, тож усі можливості звузилися лише до прикордонних переходів на Польщі, Угорщині, Словаччині. Як ви знаєте, там є деякі проблеми стосовно затовареності, великої кількості вагонів. Інші питання виникають щодо постачання певних матеріалів, що ми використовуємо в ремонтах і роботі обладнання. Але зараз розв’язуємо всі питання, тож на сьогодні можна вже казати, що ми досить впевнено розуміємо, де і як працювати за цими напрямками. Це те, що стосується виробничої програми.

Що стосується гуманітарної  частини, то, звісно, ми, як і більшість підприємств, як і громади в усій країні, зараз стикаємося з великим напливом переселенців. До нас першою чергою їдуть переселенці, які працювали в Маріуполі на наших підприємствах – це комбінати Азовсталь та Ілліча. Також приїжджають співробітники Авдіївського коксохімічного заводу, який зараз знаходиться на лінії фронту, де відбуваються бої щодня. Ми цих людей намагаємося працевлаштувати, розселяємо – з цим також допомагає місто. З Маріуполя фахівців працевлаштовуємо, працівників АКХЗ беремо на тимчасову роботу,  щоб вони могли зберегти заробітну плату й забезпечити сім’ю. Це саме те, чим ми наразі займаємося. 

– Як наша сталь допомагає в обороні України? 

– Дуже допомагає. По-перше, сталь була і буде одним із ключових продуктів, які ми експортуємо як країна й отримуємо валютні надходження. По-друге, наша сталь сьогодні – це не лише експорт, гроші тощо. Сьогодні це захист наших робітників, наших воїнів, усіх наших людей, хто з нами відстоює нашу свободу й незалежність. Метінвест вкладає великі зусилля в те, щоб надати бронежилети, придбати каски для захисників. Це дуже велика робота, яка йде не тільки на нашому підприємстві, а й на всіх активах компанії, котрі мають відповідні компетенції, мають можливості виконувати цю роботу. Тобто ми працюємо і в нас усе більш-менш виходить.

– Нещодавно сталь підприємств Метінвесту стала засобом пропаганди ворога. Днями з’явилася новина, що терористи, бойовики так званої ДНР, відзвітували, про відправлення в РФ першого судна з Маріуполя зі сталлю. Прокоментуйте, будь ласка, цю інформацію.

– На жаль, дані, що ми отримуємо з Маріуполя, підтверджують факт відвантаження сталі з підприємств Метінвесту – ММКІ й Азовсталі – на територію РФ.  

– Можна якось відстежити її подальший шлях і відповідно вимагати певних юридичних кроків?

– Звісно, наша компанія готується до юридичного розбору ситуації не тільки щодо продукції, а й стосовно тих активів, які було втрачено і під час бойових дій, і загалом на окупованій території. А з приводу сталі ми розуміємо, що  нормальна металопродукція використовується для будівництва, виробництва, машинобудування. І нормальний споживач не хоче мати справу зі сталлю, яка невідомо яким чином з’явилася на ринку, бо не зрозуміло, що ця сталь із себе представляє. Тому 100% ця сталь не потрапить до наших клієнтів десь закордоном. Це може бути тільки росія – якісь такі махінації, які вони самі собі роблять.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢