Україна має право ввести мораторій на експорт металобрухту – Каленков

Металургія Точка зору
Україна має право ввести мораторій на експорт металобрухту – Каленков

Експорт металобрухту з України зростає рекордними темпами, при цьому механізми його вивезення залишаються проблемою, адже недобросовісні експортери вдаються до різних схем, щоби зменшити платежі до держбюджету. Про це заявив президент Об’єднання підприємств “Укрметалургпром” Олександр Каленков.

“Експорт брухту триває наростаючими темпами, причому з порушеннями. Зараз компанії, які експортують металопродукцію, часто отримують сертифікат Євро-1 з порушеннями. Як свідчать засоби масової інформації, деякі компанії роблять такі сертифікати за підробленими документами, вказують склади, яких немає. Тобто це навіть не сірий бізнес, а просто чорний! І мені здається, що наші чиновники можуть навести в цьому порядок”, – пояснив він.

О.Каленков також припустив, що європейські партнери України будуть дуже здивовані, якщо побачать, що сертифікати Євро-1 видаються з порушеннями. Тому влада повинна якнайшвидше навести лад з металобрухтом і схемами його експорту.

“Якщо цей металобрухт зрозумілого походження – наприклад, проданий УЗ, – питань немає. Але якщо це металобрухт сумнівного походження, то він сертифікат Євро-1 отримувати не повинен. Це перше. А другий крок – Кабінет міністрів може накласти мораторій на експорт брухту, на основі законів України та міжнародних угод, у кожному є стаття про економічну безпеку, в рамках якої Україна має право на введення мораторію”, – пояснив він.

На його думку, металобрухт – стратегічна сировина з вичерпним джерелом. При цьому, у середній та довгостроковій перспективі, необхідність у брухті всередині країни лише зростатиме. Тому має бути прийнятий мораторій на його експорт.

“Проблема з дефіцитом сировини брухту нікуди не пішла. Ми зверталися і до уряду для того, щоб вирішити цю ситуацію, і, сподіваюся, найближчим часом ми зможемо поновити діалог”, – резюмував президент “Укрметалургпрому”.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢