Стан економіки значною мірою залежатиме від використання коштів держоборонзамовлення – Кисилевський

Економіка Машинобудівництво Металообробка Точка зору
Стан економіки значною мірою залежатиме від використання коштів держоборонзамовлення – Кисилевський

Від того, як будуть використані кошти державного оборонного замовлення, значною мірою залежатиме стан економіки і рівень життя українців в умовах війни. Таку думку висловив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, коментуючи проект державного бюджету на 2024 рік на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Він нагадав, що половина витрат, а це 1,6 трильйона гривень, планується витратити на потреби оборони. З них безпосередньо на озброєння і техніку 540 мільярдів.

“Можна віддати ці гроші на турецькі куртки, польську їжу та інші іноземні товари і цим зробити багатшими іноземців. А можна використати принцип “якщо виробляємо своє – треба використовувати своє”, який перед призначенням оголосив новий міністр оборони. І тоді додаткові замовлення отримають українські підприємства, а українські громадяни – робочі місця та гідні зарплати”, – сказав він.

На думку нардепа, виділення на 2024 рік 55 мільярдів гривень на організацію виробництва зброї та боєприпасів демонструє світоглядний зсув в мисленні уряду: “Нарешті практичними діями підкріплюються слова про те, що варто і самим виробляти, а не тільки просити іноземців. Цього року Мінстратегпром вже зміг зупустити виробництво ряду оборонних позицій. Наступного року мають суттєво наростити обсяги. Ще близько 48 мільярдів гривень будуть витрачені на Армію дронів. Тисячі українських інженерів, ІТ-шників і робітників будуть задіяні у створенні цієї армії”.

Крім того, близько 30 мільярдів гривень сумарно передбачено на реалізацію різних державних програм для стимулювання економіки. 18 мільярдів з них – на кредитну програму “5-7-9”, яка вже довела свою ефективність. Це кошти на зниження кредитних ставок. І, фактично, ця програма є єдиним джерелом доступного кредитування. Д.Кисилевський підкреслює, що тепер у фокусі – переробна промисловість, оскільки переробка дає максимальний мультиплікаційний ефект і дає максимальну зайнятість з гідними зарплатами для українців.

Серед інших державних програм економічного стимулювання Д.Кисилевський відзначив оновлення парку шкільних автобусів – 1 млрд. грн. В 2022 році більшість парку була передана силам оборони і його потрібно відновити. На цей товар розповсюджується вимога локалізації при публічних закупівлях – у 2024 році не менше 20% української складової. Кожний замовлений український автобус – це робота для десятків підприємств, задіяних у виробництві необхідних деталей.

Надзвичайно важливим кроком є поновлення фінансування програми компенсацій аграріям за купівляю української с\г техніки – 1 млр грн. Це одна з найбільш ефективних програм стимулювання економіки, яка в попередні роки дозволила вдвічі збільшити обсяги виробництва с\г техніки. Окрім с\г техніки уряд планує розширити її на інші високотехнологічні товари, на що передбачено ще 3 млрд грн. Відновлення програми по с\г техніці і її розширення на інші товари – робота для тисяч українців від Сум до Закарпаття.

Також 2024 рік має стати першим, коли держава заклала суттєві кошти – 1 млрд. грн, на розвиток інфраструктури індустріальних парків. Це будівництво підстанцій, мереж електро-, водо- і газопостачання – тобто державні інвестиції у розвиток промислової інфраструктури громад і створення нових робочих місць. Кожен гектар індустріального парку у середньому дасть роботу 50 українцям.

“Загалом, наявність цих позицій у проекті бюджету-2024 означає, що відбулась певна трансформація у розумінні керівництвом держави, що працює на інтереси держави, а що – ні. Уряд нарешті обрав правильний фокус: витрачати бюджетні кошти на товари внутрішнього виробництва там, де це можливо. І в ті сектори, які мають найбільший мультиплікаційний ефект. Це дозволить повернути назад в бюджет до 40% коштів податками і створити робочі місця для громадян в своїй країні”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢