Світові ринки: неочікуваний песимізм

Точка зору

Потік інформації минулого тижня безперервно розбурхував фантазію інвесторів.

Увага "биків" і "ведмедів" була прикута до корпоративної звітності компаній за четвертий квартал 2010 року, макроекономічних даних, а також до засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США та до промови американського президента Барака Обами.

В цілому, квартальні результати виявилися позитивними, що зіграло на руку "бикам". Наприклад, такі компанії як McDonald's і Texas Instruments відзвітували в рамках прогнозів аналітиків. Сильною виявилася звітність індустріального гіганта General Electric.

А представники Intel заявили про збільшення обсягів запланованого зворотного викупу акцій і зростання дивідендів на 15%. При цьому, Boeing Inc. заявив про зменшення чистого прибутку в IV кв. на 8%, до 1,16 мільярда доларів, а компанія Yahoo! повідомила про двократне збільшення чистого прибутку до 312 мільйонів доларів.

Гірше, ніж очікувалося, виявилася звітність J&J, Texas і AmEx.

Microsoft здивував Уолл-стріт кращим, ніж передбачалося, квартальним прибутком. Прибуток Microsoft склали за підсумками кварталу 6,63 мільярди доларів, або 77 центів на акцію в порівнянні з 6,66 мільярдами роком раніше.

Для Європи позитив принесла стала статистика індексу ділової активності єврозони, що виріс до шестимісячного максимуму в 56,3 пунктів в січні проти 55,5 у грудні.

Також дані щодо нових промислових замовлень в листопаді виявилися краще очікувань.

Розчарували Європу квартальні результати від Philips. Але, самим несподіваним ударом, на цьому тижні стало квартальне зниження ВВП Британії – на 0,5%, тоді як аналітики прогнозували зростання.

Позитивно відіграли ринки заяву президента США Барака Обами про необхідність знизити корпоративні податки і боротися із законодавчими лазівками, що дають податкові пільги для окремих корпорацій і галузей.

Це і звіт про зростання продажів на первинному ринку нерухомості, допомогло індексу Dow Jones у середині тижня подолати позначку в 12000.

При цьому, в деякій мірі активність інвесторів була скута напередодні рішення Федеральної резервної системи США щодо основної процентної ставки.

В результаті ставка залишилася на колишньому рівні – 0,25%. Крім того, ФРС підтвердив план регулятора зберегти програму з викупу облігацій в її первісному обсязі у 600 мільярдів доларів.

В цілому, відповідно до коментарів ФРС найбільша економіка відновлюється, однак безробіття залишається на високому рівні. Так, за даними департаменту праці США, кількість первинних заявок на допомогу з безробіття минулого тижня виросло на 47 тисяч, до 454 тисяч, тоді як очікувалося значно менше зростання.

При цьому, минулого тижня стало відомо про рекордне за 8 місяців зростання індексу споживчої довіри – до 60,4 пунктів проти очікуваних 54,4 пунктів.

Близько до серця сприйняли інвестори зниження довгострокового суверенного кредитного рейтингу Японії агентством S&P до АА- з AA на тлі зростаючого держборгу країни. Ця новина обвалили японський фондовий ринок у четвер.

Після цього уряд Японії заявив про намір реформувати бюджет.

"Як показує практика, якщо новини і впливають на ринок, то це ті новини, яких ніхто не чекає. Найближчим часом можна чекати загострення ситуації на ринку тієї чи іншої країни. Можливо, в тому ж Китаї щось станеться. А можливо і в Європі. Але все це категорії чистої ймовірності. Немає жодних конкретних очікувань", – вважає керуючий фондам ІГ "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.

Цього тижня Китай продовжуває насторожувати з його інфляційними ризиками, які можуть призвести до посилення монетарної політики.

В останній день тижня, фінансовий світ чекав даних про ВВП США, які не виправдали очікувань інвестор. На жаль, ВВП США в четвертому кварталі 2010 року виріс, згідно з попередніми даними, на 3,2% до аналогічного періоду 2009 року.

Економісти прогнозували зростання мінімум на 3,5%. На цю інформацію, гравці з Уолл-стріт спочатку відреагували стримано. Та вже в п'ятницю о 20.35 за київським часом, індекс Dow Jones втратив 1.37%, знизившись до 11826 пунктів, індекс Standard&Poor's 500 впав на 1.7%, до 1277,46 пунктів, а індекс Nasdaq Composite знизився на 2.47%, до 2687.1 пунктів.

Україна

При цьому, український ринок у значній мірі відігравав як зовнішні так і внутрішні новини. Індекси ПФТС та "Української біржі" протягом тижня рухалися різнобічно.

Так, за підсумками тижня індекс UX втратив практично 1%, досягнувши 2641,82 пункту, але у четвер індекс акцій "Української біржі" оновили свій історичний максимум в 2662,35 пунктів.

Індекс ПФТС показав зростання на 1%, до 1057,64 пункту. Загальний обсяг на ринку акцій "Української біржі" склав 924,6 мільйонів гривень, на біржі ПФТС – 80,2 мільйонів гривень.

"Обсяг операцій за участю нерезидентів від загального обсягу торгів за тиждень, ми оцінюємо у 10-15%, оскільки на ринку проходили різного роду короткострокові спекулятивні операції, тоді як іноземні інвестори частіше інвестують довгостроково", – вважає брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.

За її словами, присутність місцевих інвесторів на ринку значно зросла. Про це може свідчити сума задепонованих коштів більш ніж в 300 мільйонів гривень на "Українській біржі". "Варто зауважити, що більшість інвесторів-нерезидентів воліють не депонувати гроші в гривні, а розплачуватися валютою", – додала брокер.

Серед українських новин, відзначився вагонобудівний сектор – Стахановський вагонобудівний завод (+1%, до 10,54 гривень) планує збільшити виробничі потужності.

Крім того, Генеральна прокуратура України відкликала касацію на постанову суду щодо результату приватизаційного конкурсу по "Луганськтепловозу" (-0,98, до 3,89 гривень).

Акції коксохімічних підприємств почали зростати після інформації про зростання попиту на кокс, у зв'язку з повінню в Австралії, яка забезпечує 30% всіх поставок коксу в світі.

Так, акції Авдіївського і Ясинівського коксохімічних заводів зросли на +1%, до 16,7 грн і до 4,82 грн відповідно. Також без уваги не залишилася звістка з Росії про те, що ВАТ "Кокс" розраховує залучити через IPO близько 500 мільйонів доларів, продавши 20% акцій.

Сприятливий новинний фон був присутній і в металургійній галузі. Позитивною звісткою стали наміри "Метінвесту" збільшити капітальні вкладення в модернізацію в 2,4 рази, до 1,2 мільярдів доларів у 2011 році.

Крім того, Metinvest B.V. (Нідерланди) заявила про проведення викупу акцій ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" (-0,98%, до 0,878 грн) з 7 лютого по 18 лютого 2011 року на "Українській біржі".

Зокрема, акції "Азовсталі" (-0,98%, до 3,25 грн) і "Єнакіївського металургійного заводу" (-0,99%, до 191,7 грн) лише знизилися за тиждень.

Також за підсумками роботи у 2010 році, металургійні підприємства збільшили виробництво сталі на 12,4% в порівнянні з 2009 роком, зайнявши восьме місце в рейтингу 66 країн – основних світових виробників цієї продукції, складеному Всесвітньою асоціацією виробників сталі (WSA).

Ц підсумку, цінні папери Алчевського меткобінат виросли на 1%, до 0,25 гривень.

Також варто було звернути увагу на новину про те, що Національна комісія з питань регулювання зв'язку розробляє рішення про підвищення тарифів на фіксований телефонний зв'язок на 15%, що дозволить "Укртелекому" (+1%, до 0,56 грн) частково компенсувати свої збитки.

Серед негативних новин можна відзначити те, що "Укрнафта" (+1%, до 624,23 грн) скоротила обсяг реалізації нафти з газоконденсатом на 17,8%.

Крім того, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) спрогнозував, що зростання економіки України в 2011 році сповільниться до 4% з 4,5% в 2010 році.

У той же час, ЄБРР в 2010 році зменшив обсяг інвестицій в Україні на 13,3% в порівнянні з 2009 роком – до 1,3 мільярдів доларів.

Новий тиждень

Торговці цінними паперами нагадують, що не дивлячись на зростання активності внутрішнього інвестора, український ринку залишається залежним від зовнішньої кон'юктури світових ринків.

"Якщо новини вийдуть позитивні, можливо, частина задепонованих ресурсів перейде в ринок, додавши в рості і ліквідності", – вважає Анастасія Назаренко.

На цьому тижні інвесторам рекомендується стежити за наступною інформацією: зміною рівня доходів і витрат населення США, рівнем індексу ділової активності Асоціації Менеджерів зі закупівель в Чикаго, статистика ринку праці в Німеччині, динамікою індексу ділової активності у виробничому секторі Великобританії і США.

Крім того, вплинути на хід торгів може зміна обсягу витрат у будівельному секторі США, індекс цін виробників єврозони, зміна числа зайнятих у США від ADP, дані Міністерства енергетики США щодо запасів нафтопродуктів.

Наприкінці тижня очікується публікація рішення Європейського центрального банку щодо основної процентної ставки, вийдуть дані по кількості первинних звернень за посібником з безробіття в США, зміна обсягів виробничих замовлень у США, індекс ділової активності у невиробничому секторі США, рівень безробіття в США.

Також буде виступати глава ФРС США Бен Бернанке.

При цьому, однією з найважливіших буде інформація по зміни числа зайнятих у несільськогосподарському секторі в США.

Петро Шевченко

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢