Курс гривні штучно заганяють до 10

Точка зору

Знову якісь невідомі сили штовхають курс вгору, а НБУ розводить руками. Йому не дивно навіть те, що курс 9 всього за два дні сприйняли як належне. Дивні речі почали відбуватися ще минулого четверга. Раптово, без явного приводу, долар знову почав дорожчати.

Після декількох тижнів фіксації на 8,3 гривні, він у четвер досяг рубежу 8,4. А вже в п'ятницю в обмінниках вивісили ціну 8,9 гривень за долар.

Економічно, пояснити це явище було не можливо. У той же день на міжбанку курс відскочив до рівня 8,4 після того, як один із регіональних банків продав зовсім невеликий обсяг валюти.

"Ринок дуже тонкий, і в будь-який момент ми можемо повернутися нижче 8", – був упевнений заступник голови одного з банків.

Тим не менш, за вихідні курс в обмінних пунктах продовжував повзти вгору, і, нарешті, подолав відмітку 9 гривень за долар. І вже в понеділок банки сміливо продавали долари по 9,3 гривень.

Слідом за готівковим ринком підтягнувся безготівковий. Торги на міжбанку в понеділок почалися на рівні 8,4 гривні за долар, а закінчилися вище 8,9 гривень. І це незважаючи на те, що Нацбанк "різав" заявки, а гривні у банків катастрофічно не вистачало.

"Готівковий ринок завжди йде з випередженням. Тут котирування швидко не змінити, тому що їх потрібно підписувати", – пояснив ситуацію казначей одного з великих банків.

Чіткої версії того, що відбувається ні в кого не було і немає. Судячи з висловлювань політиків та аналітиків, навряд чи це трапилося через зрив переговорів з МВФ. Мовляв, якщо б Україні дали чотири мільярди доларів, все відразу б змінилося. Схоже, що навіть ті хто так кажуть не вірять в це.

Ще одна популярна версія – висловлювання політиків, що нервують населення. "Подивіться, що було за суботу-неділю. Петро Порошенко спочатку висловився за курсом, а потім щодо зриву програми з МВФ.

Після цього депутати влаштували шоу на "Інтері" у Савіка Шустера. Всі вони здійснюють виключно психологічний тиск", – пояснив свою позицію високопоставлений чиновник, який майже все життя пропрацював у Нацбанку.

За його версією, і це, звичайно, відповідає дійсності, населення дійсно не вірить банкам і НБУ. Ще менше воно вірить у гривню, і тому намагається перевести всі заощадження у валюту. До того ж висловлювання політиків спокою не додають.

Однак всі ці фактори другорядні. Представники Нацбанку у всі часи любили пояснювати свої помилки політичною ситуацією або діями уряду. У реальності, досвід попередньої кризи 2004 року показує – можна заспокоїти валютний ринок всього за місяць. Однак для цього потрібні жорсткі рішення НБУ.

Вони необхідні ще з однієї причини. Цілком очевидно, що курс штучно заганяють вгору. В умовах, коли гривні у банків просто немає, обсяги угод можуть бути лише мізерними.

Отже, з минулого четверга хтось спеціально розхитує валютний ринок. Хто саме, повинні знати НБУ.

"Нам відомо, що спеціально замовляють розігрів ринку. Виставляють завищені котирування на малих обсягах. Ми намагаємося домовитися з банками, щоб коливання готівкових курсів не перевищували 2% від офіційного. Глобально, з нами йдуть на контакт. Але все одно знайдуться одна-дві паршиві вівці, які порушать домовленості. І тут же всі думають: "а ми чого?" І одразу підвищують свій курс", – розповів представник Нацбанку.

Дежа вю. Повторюється історія листопада. Знову якісь невідомі сили штовхають курс вгору, а НБУ розводить руками. Йому не дивно навіть те, що курс 9 всього за два дні сприйняли як належне.

Більш того, прогнозується девальвація до 10-12 гривень за долар. Хоча відповіді на питання "чому" ніхто не дає. Кредит МВФ – це не чинник. А ось бездіяльність Нацбанку – насторожує. У таких умовах навіть 25 гривень за долар не буде чимось дивним.

Новини

14 Лютого 2024

Країни ЄС не зацікавлені в поставках російського газу через Україну

Thyssenkrupp отримав дозвіл на будівництво заводу, який вироблятиме DRI

У 2024 році український оборонний сектор збільшить обсяги у шість разів

НБУ просить бізнес вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг

До енергосистеми після ремонту під’єднали енергоблок ТЕС 

Виробництво труб в ЄС зростатиме після падіння у 2023 році 

Канадська Algoma Steel стикнулась з другою великою аварією з початку року

Більше всього бізнес непокоїть блокада кордонів, війна та бронювання працівників

Робота морського коридору вплинула на зростання ВВП в Україні

Україна закликає FATF внести Росію до чорного списку

Уряд схвалив залучення від Франції 200 млн євро на відбудову інфраструктури

Польські фермери погрожують 20 лютого заблокувати весь кордон з Україною

13 Лютого 2024

Уранодобувні компанії очікують на зростання цін

Україна готова відмовитися від субсидій для фермерів в обмін на пом’якшення ековимог 

Шведська LKAB побудує завод з зеленого виробництва DRI

У грудні українські виробники відвантажили до США 6,9 тис. тонн труб

ВСІ НОВИНИ ⇢