Припинити з’ясування стосунків і дати консолідовану відповідь на кризу

Точка зору

В секретаріаті Президента відбулася нарада, присвячена координації дій усіх органів державної влади та політичних сил у кризових умовах розвитку економіки. Окрім Президента Віктора Ющенка, її учасниками були Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Нацбанку Володимир Стельмах та представник фракції Партії регіонів Микола Азаров, повідомляє прес-служба глави держави.

Відкриваючи засідання, Президент закликав припинити будь-яке з’ясування стосунків та виробити спільні підходи для поновлення діалогу з МВФ. У цьому контексті він закликав припинити президентські виборчі кампанії, які дехто вже розпочав, до 1 липня 2009 року. «До 1 липня прошу зупинити виборчу кампанію президентську 2010 року. До 1 липня ми не повинні через політичну нестабільність збурювати ситуацію в системі національного бюджету, економіки, інвестицій. Не треба поспішати. Я переконаний, кому належить перемога — вона до нього прийде», — сказав Президент. Відтак він запропонував проводити зустрічі такого формату на постійній основі щопонеділка, а рішення ухвалювати консенсусом. «Якщо якась сторона матиме окрему позицію з того чи іншого питання, я даю гарантію, що рішення не буде прийнято», — запевнив В. Ющенко.

Повернувшись до теми відносин з міжнародними фінансовими організаціями, Президент закликав до негайного поновлення співпраці з МВФ. «Поновлення співпраці у найближчі тижні або дні є найчутливішим тестом доцільності сьогоднішньої нашої зустрічі. Час працює проти нас. Наше головне сьогоднішнє завдання — виробити такий план, щоб діалог з МВФ у лічені дні був відновлений», — сказав Президент, додавши, що це стало б першим серйозним кроком з подолання кризи. Глава держави зазначив, що успішна співпраця з МВФ є сигналом для інших країн та інвесторів. «Не так важливі фінанси, як важливий сигнал для бізнесу — внутрішнього та інтернаціонального, що в Україні є програма, яка дає відповіді на вихід із кризової ситуації. Україні потрібні сильні сигнали провідних фінансових інституцій, що українська влада знає відповідь на кризу», — сказав він. У цьому контексті Президент закликав Голову Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Голову Нацбанку та опозицію до спільної та скоординованої праці над антикризовими економічними заходами. «Між нами є суттєві політичні, ідеологічні, професійні розбіжності, ми по-різному оцінюємо і природу, і масштаб кризових процесів, але вихід із кризи сьогодні лежить у системі влади. Це єдиний спосіб дати повноцінну відповідь, з яким антикризовим пакетом, з яким антикризовим сценарієм країна впорається з кризою», — сказав В. Ющенко.

На думку Президента, першочерговими завданнями для всіх мають стати утримання ситуації під контролем, убезпечення економіки від глибокої кризи та збереження для людей високих соціальних стандартів. Виходячи з цього, глава держави запропонував виходити із таких базових принципів: збереження соціального захисту в 2009 році; ефективний антикризовий пакет, до якого увійшли б податкова реформа, підтримка національного виробника, політика енергозбереження; збалансований державний бюджет та скорочення державних видатків щоб, зокрема, наповнити стабілізаційний фонд. Окрім того, В. Ющенко закликав припинити спроби тиску на банківську систему та Нацбанк, які спостерігаються протягом останніх трьох-чотирьох місяців. «Банківська система в будь-якій країні є основою для розвитку національної економіки. Те ґвалтування, яке допущено в останні місяці в банківській системі, ці постійні намагання кадрових змін та ручного управління завдали країні непоправної шкоди. Такого негативного внеску нам не могла дати навіть міжнародна фінансова криза», — зазначив Президент та додав, що значною мірою через публічні коментарі високопосадовців відбувся масовий відплив внесків із банків. Водночас він висловив переконання, що економічних підстав для таких процесів у банківській сфері та рівня валютного курсу немає.

Підбиваючи підсумки наради, В. Ющенко повідомив, що її учасники досягли домовленості про реалізацію «трьох кроків, які здійснюватимуть разом». Перший крок — це підписання спільної декларації, в якій йтиметься про економічний стан України та готовність сторін, що брали участь у нараді, спільно боротися із наслідками кризи. Другий крок — вироблення спільної позиції стосовно співпраці з МВФ. В. Ющенко підкреслив, що це конкретне висвітлення тих антикризових кроків, які треба зробити, у тім числі й через Верховну Раду. Третій крок передбачає створення робочої групи для вироблення спільного антикризового пакета.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢