Шахтарі проти знищення вугільної промисловості

Точка зору

Профспілка працівників вугільної промисловості оголосила про загальноукраїнську акцію протесту, яка запланована на 25 березня. Очікується, що до Києва приїдуть близько 1,5 тисячі гірників. Одночасно мітинги будуть організовані в усіх великих шахтарських містах. Таке рішення прийняте в Донецьку на нараді голів первинних організацій профспілки. Учасники наради закликали «сказати рішуче «ні» політиці знищення вугільної галузі». Серед вимог шахтарів — погашення заборгованості із заробітної плати, яка перевищила мільярд гривень і продовжує зростати.

Тим часом на вугільних підприємствах не вистачає коштів не лише на перегляд тарифних ставок і окладів у відповідності із законом «Про підвищення престижності шахтарської праці», а й для поточної зарплати. «Мінвуглепромом видаються циркуляри, які вимагають скорочення фонду оплати праці, оптимізації чисельності і таке інше, що, в кінцевому підсумку, призвело лише в 2008 році до втрати 17 тисяч робочих місць на підприємствах галузі, на більшості із яких залишається низький рівень оплати праці», — йдеться в резолюції наради.

«Наша акція не політична, хоча багато хто пов’язує це з політикою, але тут немає жодної політики, тут є людський чинник, — заявив журналістам народний депутат України, голова Центрального комітету профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов. — Шахтарі кажуть: якщо ми самі себе не захистимо, нас ніхто не захистить». За словами депутата, хоча цього року в державному бюджеті закладено більше коштів для галузі — 10,7 мільярда гривень (в 2008-му — 7,1 мільярда), — понад чотири мільярди становлять витрати на виплату пенсій шахтарям, у відповідності з законом, а п’ять мільярдів мають бути виділені зі стабілізаційного фонду, проблеми із наповненням якого очевидні. «Тому ми хочемо розглянути з урядом реальний бюджет, а не такий провальний і катастрофічний. Ми не хочемо надприбутку, ми хочемо заплатити податки, за електроенергію і погасити борги із зарплати», — зазначив лідер профспілки.

До речі

Діти змушені працювати, тому що в родині не вистачає грошей. Понад півсотні школярів із Донецька, Горлівки, Харцизька, Шахтарська та Тореза обговорили проблему боротьби із найгіршими формами дитячої праці в Україні. Дискусія була жвавою, адже її учасники не на словах, а з власного досвіду знають, що таке небезпечна та важка робота. Школярі розповіли: основною причиною того, що діти змушені працювати, є скрутна економічна ситуація в родині та брак коштів на предмети першої потреби. Негативними наслідками такої праці є погіршення здоров’я, ризики потрапити до кримінального середовища, нестача часу для навчання в школі. Тому мало хто з дітей, які змалку заробляють на хліб, може похвалитися гарними оцінками в школі.

«Залучивши старшокласників до дискусії на таку важливу для них тему, ми намагалися краще поінформувати насамперед дітей зі складних сімей про наслідки важкої праці, — сказала організатор заходу, директор Донецького молодіжного дебатного центру Валентина Дьомкіна. — Головне наше завдання — запобігти потраплянню дітей на ринок праці та мотивувати дітей до навчання в школі й отримання професії». Школярі визначили освіту як головний елемент протидії найгіршим формам дитячої праці та запропонували використовувати різноманітні конкурси, рольові ігри та інтерактивні семінари, щоб інформувати дітей, особливо із депресивних міст.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢