Час виплачувати кредит по довірі

Точка зору

У столиці розпочалася Всеукраїнська акція протесту «Ні свавіллю банків!». Укотре під стінами Кабінету Міністрів України зібралися вкладники та позичальники вітчизняних банків з усієї країни. Їх мета не нова: нагадати про проблеми населення владі. І щоб остання про них все ж таки не забувала, принесли і символічні пігулки для відновлення пам’яті «Антисклероз». Та закликали усіх можновладців об’єднатися задля допомоги звичайним людям. Якщо ж їхні вимоги задоволено не буде — учасники акції обіцяють ініціювати початок безстрокової акції протесту з її невід’ємним атрибутом — наметовим містечком.

— Свого часу ми видали нашій владі величезний кредит довіри. Та вона не те що відсотки не погашала, а й навіть «тіло» позики повертати не хоче. Утім, час платити все-таки настав! — кажуть члени громадської організації «Антикредит» з Миколаєва.

Ще до початку кризи хмельничанин Сергій Паньков з дружиною мав свій бізнес.

— Ми полічили, — каже пан Паньков, — і виявилося, що можемо дозволити взяти собі ще одну машину у кредит і навіть придбати новий будинок. Тоді нам настійливо рекомендували працівники банку брати позику саме у валюті. Мовляв, виграєте на курсі. Заставним майном обрали власну квартиру. Справно виплачували рахунки за кредитом, та криза все змінила. Бізнес практично занепав, і нині ми працюємо тільки «на кредит». На життя взагалі коштів немає.

Щоб погашати кредит по будинку, сім’ї Паньків довелося продати обидві машини. На черзі — квартира. Та тут виникла проблема. Ціни на нерухомість дуже впали. І сьогодні вартість їхньої квартири навіть не дотягує до заставної ціни. Що буде далі і звідки брати гроші на погашення кредиту, хмельничани не знають. Сподіваються, що на допомогу прийде влада і знайде хоча б якісь важелі впливу на комерційні банки. І щоб їй було легше, учасники протесту навіть виклали свої основні вимоги у кількох пунктах. Серед них — створення спеціальної комісії, до складу якої увійшли б можновладці усіх рівнів, представники банківських установ та прості українці. У співпраці вони мають виробити механізми виходу країни із ситуації, що склалася. Головне, щоб інтереси кожної сторони були враховані.

Погоджується з цим і Олександр, співробітник одного з комерційних банків:

— Знаєте, можна вимагати і видачу депозитів, і відстрочку у виплаті кредитів. Можна навіть заборонити піднімати відсоткову ставку за кредитами, чи ж перевести валютні позики у гривні за курсом на момент підписання договору. Але це нереально, бо виникає запитання — за чий рахунок усе це буде здійснено? Хто виплачуватиме курсові різниці та збитки? Дії Нацбанку за останні кілька місяців — далекі від ідеальних. Це, зокрема, стосується і мораторію на видачу депозитів, що є порушенням прав людини. Просто досить приймати рішення нашвидкуруч. Потрібно сісти і прописати усі подальші кроки. Без втрат не обійдеться. Але їх потрібно розподілити поміж усіма учасниками процесу — державою, банками та громадянами.

Новини

19 Квітня 2024

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

ВСІ НОВИНИ ⇢