Україну чекає нова газова війна. Тепер з Польщею?

Точка зору

Як стало відомо "Економічній правді", в Україні незабаром може розгорнутися черговий газовий скандал.

Цього разу його ініціатором може виступити польська національна компанія "Польське гурніцтво нафтове і газовніцтво" ("PGNiG "), спільному з українцями підприємству якої не продовжили ліцензію на видобуток газу в Сахалінському нафтогазовому родовищі в Харківській області.

Протягом останнього тижня всі політики та бізнесмени нафтогазовидобувної галузі обговорювали в кулуарах ситуацію, що склалася навколо можливого позбавлення ліцензії спільного українсько-польского підприємства "Davon".

В четвер це питання навіть було внесено в порядок денний чергового засідання РНБО, куди для співдоповіді запросили також і польського посла в Україні.

Причиною конфлікту стало закінчення терміну дії ліцензії на розробку Сахалінського родовища 24 квітня цього року, якою володіє НАК "Надра України". Як заявив у четвер на прес-концеренції в агентстві УНІАН голова правління "Davon" Анджей Дізманські, сьогодні активізувалися спроби в обхід законодавства передати цю ліцензію приватній компанії "Укрнафтобуріння".

Голова правління "Davon" Анджей Дізманські заявив, що в січні компанія подала Державній комісії із запасів корисних копалин інформацію про запаси Сахалінського родовища для того, щоб надалі отримати право на розробку цього родовища. Запаси родовища експерти оцінили в 12 мільярдів кубометрів газу.

В свою чергу, НАК "Надра України" продала цю інформацію компанії "Укрнафтобуріння", яка таким чином також отримала право доступу до вивчення або розробки родовища.

Про це стало відомо з листа голови компанії "Davon" Анджея Дизманського до секретаріату президента, що є у розпорядженні "Економічної правди".

З нього помітно, що секретаріат президента вже не вперше розглядає це питання. Зокрема на попередньому засіданні РНБО "президентом було надано чітке доручення, зокрема прем'єр-міністру України, керівникам Генпрокуратури та СБУ належним чином забезпечити ліцензування діяльність у сфері надрокористування та видобутку корисних копалин, яка охоплена корупційними схемами та скандальними вчинками щодо розкрадання спеціальних дозволів та прав на користування надрами".

За інформацією голови "Davon" видобувна компанія "Укрнафтобуріння" використовуючи тиск міністерства змусила 23 лютого НАК "Надра України" підписати з цією компанією договір на проведення "Детальної геолого-економічної оцінки Сахалінського родовища". Однак, в той же час, ця компанія навіть немає ліцензії на здійснення відповідної діяльності.

Сьогодні "Укрнафтобуріння" пройшла процедуру під назвою "захист розвіданих запасів газу", ця процедура – формальна умова, виконання якої дає право подавати заявку до Мінприроди на отримання ліцензії на промислову розробку родовища – на 25 років.

Як відзначило джерело "Економічної правди" в НАК "Надра України" це рішення викликало як мінімум багато запитань у співробітників державної компанії. "Адже "Укрнафтобуріння" не має, ані фахівців, ані обладнання, ані фінансових засобів для здійснення видобутку газу", – відзначило джерело.

В самій компанії протягом останньої доби, телефон не відповідав – з усієї контактної інформації за компанією закріплений тільки один міський номер.

"Ми в Польщі називаємо такі компанії одноденками", – так охарактеризував ситуацію зі своїм потенційним конкурентом Анджей Дизманські, відповідаючи на запитання Економічної Правди.

"На наш погляд відібрати ліцензію у компанії, що вклала в розвідку понад 400 мільйонів гривень, володіє всіма необхідними технологічними та фінансовими ресурсами для подальшої розробки цих родовищ, аж ніяк не відповідає економічним інтересам України", – підкреслив він.

В свою чергу, сама НАК "Надра України" проходити захист розвіданих запасів відмовилася, хоча й володіла усіма необхідними даними. Виходить, що замість того, щоб державі разом з PGNiG видобувати газ на родовищі, розвіданому самою держкомпанією спільно з поляками, "Надра" віддають це право невідомій приватній компанії.

Керівник "Davon" також відзначив, що польська національна компанія була зацікавлена в продовженні співробітництва з розробки Сахалінського родовища й готова вкладати в неї кошти.

Однак через невирішене питання щодо ліцензії компанія відклала збори акціонерів, призначені на 30 березня, на яких було заплановано затвердження інвестицій у розробку родовища, а також збільшення статутного фонду на 125,4 мільйонів гривень до 136,5 мільйонів гривень.

Представники компанії прямо говорять, що в жодній іншій країні їм не доводилося стикатися з таки ставленням до інвесторів, як в Україні. "Нікого, правда, вже не дивує, що Мінприроди та НАК "Надра України" останнім часом фактично стало оплотом корупції і неповажного ставлення до інвесторів", – відзначив "Економічній правді" головний геолог НАК "Надра України" Микола Зюскевич.

За словами керівника Полтавського регіонального геологічного підприємства НАК "Надра України", доцільність передачі ліцензії на видобуток газу залежить від того, наскільки потужна ця компанія, якими коштами вона володіє, чи має вона намір серйозно займатися розробкою, тим більше, що розробка Сахалінського родовища велася хаотично.

"Потрібен господар, який міг би сконцентрувати всі засоби – технічні, економічні – для ефективної роботи цього родовища", – відзначив експерт.

Хто і навіщо хоче відібрати ліцензію

У НАК "Надра" лобіювання "Укрнафтобуріння" пояснюють тим, що навколо компанії сьогодні зібралося потужне коло покровителів. За словами Миколи Зюскеіча, головний лобіст "Укрнафтобуріння" – її засновник депутат Микола Злочевський. Отримати коментар останнього також на вдалося – контактні телефони прес-служби депутата в Верховній Раді протягом середи та четверга не відповідали.

Допомогу компанії в НАК "Надра України" надає заступник голови правління Олександр Ровінський, а в Мінприроди – перший заступник міністра Іван Чорнокур.

В принципі, такий союз не викликає особливого подиву, адже Злочевський відомий, як людина з оточення Андрія Клюєва, який пройшов в партію за його квотою. Відомо, що Андрій Клюєв зараз головний у Партії регіонів прихильник створення коаліції з Блоком Юлії Тимошенко.

Вже 10 березня НАК "Надра України" передала компанії "Укрнафтобуріння" всю інформацію по розвіданих родовищах газу всього за 1,9 мільйонів гривень. Тоді як ця інформація збиралася 10 років за рахунок інвестицій "Davon" і українського уряду в особі НАК "Надра" і, як вже згадувалося, коштувала обом компаніям 80 мільйонів доларів.

"Надра України знайшли і розвідали це родовище, вклали туди півтора мільярди державних коштів – 20 свердловин пробурили глибиною 5 тисяч метрів. Над аналітичним звітом – завершальним етапом розвідки – два роки працювали спеціалісти найвищої кваліфікації. Державна комісія з запасів прийняла цей звіт. Залишалося на пленарному засіданні затвердити протокол", – обурювався в коментарі "Економічній правді" головний геолог НАК "Надра Україна" Микола Зюскевіч.

Випадок з "Davon", на жаль, є не першим. Раніше держава намагалася відібрати ліцензії у компаній Regal Petroleum, Cadogan Petroleum і навіть Royal Dutch Shell Group.

Тож, спроби влаштувати переділ на рівному місці вже призвели до скорочення видобутку газу на Сахалінському родовищі. PGNiG прийняла рішення призупинити інвестицію в розмірі 125,4 мільйонів гривень, рішення про виділення якої було заплановано на 26 березня 2009 року.

Ці кошти повинні були бути направлені на збільшення видобутку газу для українських споживачів. Втім, це не єдиний наслідок, гірше мабуть ще попереду. "Міжнародний резонанс який створить цей випадок, напевно, призведе до відтоку приватних інвестицій з української газовидобування", – поділилася з "Економічною правдою" прогнозами аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофєєва.

За словами заступника голови польської неурядової організації Петра Андрусечка, дії проти Davon – це по суті дії проти державної польської компанії PGNiG, що вже багато років інвестує в Україну.

"В основі створення Davon є важлива для обох країн потреба диверсифікації джерел енергії. Нещодавно концерн офіційно заявив про зацікавленість планами України модернізувати газотранспортну систему", – відзначив польській експерт.

За його словами ситуація навколо ліцензування газовидобування – це прекрасний привід для противників польсько-українського зближення напередодні реалізації головного спільного проекту останніх років – Євро 2012. За неофіційними даними польська сторона вже звернулася до офіційного Києва за поясненнями.

Серед можливих шляхів вирішення конфлікту, представники НАК "Надра України" називають втручання органів влади. "Ми сподіваємось на підтримку з боку уряду, а також розслідування ситуації СБУ, або прокуратури", – відзначив Зюскевіч.

Керівник Державної комісії по запасах корисних копалин Георгій Рудько від коментарів "Економічній правді" відмовився, у прес-службі "Надр України" також відмовилися прокоментувати ситуацію.

Політичні наслідки

Втім, наслідки позбавлення "Davon" ліцензії можуть бути не тільки економічні, але й політичні – польська сторона рішуче налаштована боротися за ліцензію.

В компанії запевняють, що цей скандал може перевищити сумнозвісні події навколо VANCO на чорноморському шельфі і вже стала предметом гучного обговорення проблеми довіри України як надійного партнера у нафтогазовій сфері.

Компанія створювалася за ініціативою польської сторони та з подачі тодішнього президента Польщі Олександра Кваснєвського.

За словами голови правління "Davon" Анджея Дізманські, питання про розширення співпраці між PGNiG і другим акціонером компанії "Нафтогазом України", що володіє 11% акцій обговорювалося на кожному спільному засіданні українсько-польської енергетичної комісії.

Включили його, зокрема, і в порядок денний переговорів прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з польським прем'єром, що відбудуться 23-24 березня.

Спроба позбавити ліцензії польську компанію, що представляє одну з найбільших польських інвестицій на території України не може не позначитися негативно на взаєминах в рамках Євро-2012.

"Нафтові і газові компанії звикли працювати в найбільш ризикованих регіонах світу. Їх інвестиції завжди пов'язані з ризиком, але у випадку з Україною цей ризик стає в принципі невиправданим. Ніхто не стане працювати в країні, де зібрану тобою за 80 мільйонів доларів геологічну інформацію держава може запросто продати за 200 тисяч доларів конкуренту, а тебе взагалі позбавити частки в проекті ", – розповів "Економічній правді" аналітик інвесткомпанії "Тройка Діалог" Валерій Нестеров.

Також, варто відзначити, що під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі більшість інвесторів заявили що віднесли свої активи на Україні в розряд Toxic, тобто ті що назавжди втрачені.

Якщо уряду не вдасться врегулювати цю ситуацію, скоро навіть компанії, що займаються нафто і газодобуванням можуть списати Україну в розряд Toxic.

Довідка

12,13% компанії "Davon" належить НАК "Нафтогаз України", 25,99% – ТОВ "Правничий Альянс" (Київ), 36,8% акцій компанії належать польській державній нафтогазовій компанії Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. (PGNiG), що успішно працює окрім Польщі ще в 7 країнах світу.

Спільне підприємство "Davon" видобуває разом з державною НАК "Надра України" газ на території Сахалінського газового родовища Харківської області вже 10 років.

Мова йшла в основному про розвідувальне буріння на яке компанія витратила понад 80 мільйонів доларів. Вклавши інвестиції "Davon" та НАК "Надра України" змогли знайти запаси природного газу обсягом приблизно 15 мільярдів кубометрів. Весь видобутий "Davon" газ був проданий в межах України.

Коли з'явився перший газ, у2004 році, з'явилася компанія "Укрнафтобуріння", що належить тодішньому голові Державного комітету з охорони природних ресурсів, а тепер народному депутату Партії регіонів Миколі Злочевському через Кіпрську Ribavest Limited. Однак, Верховний суд тоді взагалі позбавив "Укрнафтобуріння" прав претендувати на ліцензії на розвідку та видобуток газу.

Новини

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

Виробництво сталі у Бразилії за підсумками березня зросло

Україна припинила експорт марганцевих руд

Запоріжсталь за 2 роки спрямувала на підтримку виробництва 1,2 млрд грн 

МВФ прогнозує Україні курс 54 грн/дол

З початку квітня Україна експортувала 3,5 млн тонн морськими шляхами

Росія продовжує нарощувати морський експорт нафти

Україна скоротила експорт титановмісних руд на 44%

Для відбудови Україна потребує залучення американських інвестицій – Шмигаль 

Україна вироблятиме компоненти малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢