Цього року інфляція досягне 20%?

Точка зору

Інфляція є тим явищем, яке викликає у громадян значне роздратування. Після сплати за товари у магазині чи за комунальні послуги у банку, вона залишає у споживачів гіркий присмак та корегує їх плани.

Зростання інфляції призводить до суттєвого зменшення доходів більшої частини населення, адже зарплати, у кращому випадку, залишаються на рівні докризових часів, а ціни в магазинах та на ринках постійно зростають.

А що казати про тих громадян України, які не отримують своєчасно свої "копійки" або взагалі втратили роботу?

В Європі дорожчає алкоголь

За січень-лютий інфляція в Україні склала 4,4%.

Лідерами зростання стали ціни на поштові послуги – 50%, ліки – 23,6%, пальне – 17,4%, а також транспортні засоби – 15,7%. Серед продуктів харчування це картопля – 13,2%, масло – 12,1%, риба – 11,9% та фрукти – 7,1%.

Порівняння показників інфляції у різних державах показує, що Україна на жаль, займає "лідерські" позиції.

Так, за січень-лютий 2009 року в Росії зростання індексу споживчих цін зафіксовано на рівні 4,1%. Очікуване зростання за березень, за оцінками експертів, може скласти 1,2%.

За даними Росстату найбільше подорожчали цукор та чай. Подешевшали ж бензин та дизельне пальне. Також зменшилися ціни на олію, масло, сметану та яйця.

У Білорусі інфляція за вказаний період склала 5,3%, Казахстані 1,1%. В Азербайджані за перші місяці 2009 року спостерігалася дефляція – відповідно 0,6% та 0,8%.

Окремо слід звернути увагу на ситуацію у Латвії та Литві. Ці країни та Румунія є лідерами із зростання рівня споживчих цін у Європейському Союзі. За січень-лютий інфляція у Латвії становила 3,2%, Литві 2,9%, Румунії 2%.

Високі темпи інфляції спостерігалися в Угорщині – 1,5% та Польщі – 1,1%. У Фінляндії цей показник становив 1%, Болгарії 0,9%, Словенії 0,3%, Німеччині 0,1%.

Чимало країн Євросоюзу мали дефляцію. Наприклад, Греція 1,6%, Іспанія 1,3%, Італія 1,5%, Кіпр 2,3%, Естонія 1%, Португалія 0,9%.

Головними компонентами у зростанні інфляції у країнах ЄС були ціни на алкоголь – 3,2%, готелі та ресторани – 2,9%, житло – 2,8%. У той же час на 2,7% подешевшали транспортні послуги.

Загальною тенденцією для багатьох розвинутих країн світу у поточному році стане значне уповільнення темпів інфляції приблизно до рівня 0,2-0,25% у порівнянні з 3,5% минулого року. Для країн, що розвиваються, цей показник становитиме 5,75% у 2009 році і 5% у 2010 році проти 9,5% у 2008 році.

Якщо у багатьох країнах Євросоюзу у 2009 році спостерігається уповільнення темпів інфляції, то у США ціни зросли вище прогнозованого рівня. Так, у лютому індекс інфляції перевищив січневий показник на 0,4%, а у порівнянні з лютим 2008 року ціни збільшилися на 0,2%.

Причинами американської інфляції стало підвищення цін на пальне, одяг та автомобілі. Так, витрати на енергоресурси у лютому 2009 року у порівнянні з січнем зросли на 3,3%, бензин подорожчав на 8,3%, нові автомобілі на 0,8%, одяг на 1,3%.

Нацбанк запустить друкарський верстат?

Інфляція потужно "вимиває" кошти з ефективного сектору грошово-кредитного ринку.

Так, депозити юридичних осіб у національній валюті 1 жовтня 2008 року складали 105,3 мільярда гривень, а 1 березня 2009 року цей показник зменшився на 28,6 мільярда гривень до 76,7 мільярда гривень – падіння склало 27,2%.

Об'єм депозитів фізичних осіб у національні валюті за цей період зменшився на 21,1% – з 126,6 мільярда гривень до 99,9 мільярда гривень.

Значне збільшення на руках у населення кількості грошей при неможливості їхнього ефективного використання – рівень довіри до банків низький, а інструменти фондового ринку залишаються нерозвинутими – є благодатним ґрунтом для інфляції або стимулом для поступового відтоку коштів з країни.

Наприклад, чимало українців купує сьогодні нерухомість або бере участь в управлінні підприємствами за кордоном, де криза не така гостра, а банківська система більш надійна.

Українська влада слабко реагує на такі фактори, дозволяючи "вивозити" капітал навіть за допомогою міжнародних договорів. Яскравий приклад – Конвенція про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром.

Чималі ризики зростання інфляції знаходяться у підходах до подолання дефіциту бюджету на фоні падіння державних доходів та стратегічних кроків з боку Національного банку.

В останні дні січня та лютого "рятівником" виступав НБУ, перераховуючи до бюджету значні суми. Зараз регулятор через державні банки виділяє чималі кошти для кредитування Нафтогазу при розрахунках останнього з Газпромом.

При цьому слід пам'ятати, що серед головних причин для отримання позик є недостатній рівень розрахунків за енергоресурси перед дочірніми установами НАКу.

Все це, при відсутності оборотних коштів в економіці та зменшенні рівня сплати податків, може підштовхнути Нацбанк до виділення емісійних коштів для покриття бюджету дефіциту, що прямо впливатиме на зростання інфляції.

Вливання емісійних грошей в економіку через бюджетну систему та пряме кредитування Національного банку можуть призвести до значного зростання інфляції. Пригадаймо 1993 рік – тоді цей показник склав 10 257%.

Значні проблеми у вітчизняній економіці та нечіткі дії влади з подолання кризи відлякують від України потенційних інвесторів та погіршують умови тим, що вже працюють тут певний час.

Інвестори, які працюють на українському фондовому ринку, у своїх розрахунках рівня інфляції не мають чітких орієнтирів, а спиратися на офіційні прогнози ризиковано. Варто пригадати рівень інфляції, розрахований урядом у 2008 році та закладений при розрахунках бюджету.

Тоді, на папері, він становив 9,6%, а рік закінчився с показником 25,2%. Зростання інфляції вище визначеного рівня буде виконувати роль так званого інфляційного податку і тим самим значно зменшуватиме рентабельність бізнесу в Україні.

Стабільний валютний курс може відігравати суттєву антиінфляційну роль, однак з другої половини 2008 року українці були шоковані його різким коливанням. Курс і сьогодні здійснює потужний інфляційний тиск. Люди, які брали кредити на квартиру чи авто в іноземній валюті, не в змозі розрахуватися з банками, що значно збільшує соціальну напругу.

Сьогодні падіння ВВП України, погіршення платіжної дисципліни, зростання зовнішнього боргу, поява розрахунків через бартер є факторами, що стимулюють збільшення індексу інфляції.

Дві проблеми України: корупція та чиновники

Також серед факторів, які формують позитивну динаміку зростання інфляції в Україні, є неефективні ринки. Бажання якомога сильніше контролювати сектори, на яких реалізуються власні товари, нівелює принципи прозорої конкуренції.

Нав'язаний "елітою" режим функціонування основних ринків сприяє поширенню корупції у державних органах, які повинні здійснювати відповідний контроль та боротися з монополістами.

Як наслідок, ціни можуть зростати, не маючи під собою логічних економічних пояснень.

Наприклад, 1 квадратний метр житла у Києві в 1999 році коштував 300 доларів, а в 2008 році – 1800-2000 доларів. За останній рік значно подорожчали ліки, і в продажу все більшу питому вагу займають дорогі імпортні препарати.

Ще один приклад: ціни на нафту за останній рік суттєво впали, а ціни на бензин, навпаки, зростають. Монополісти заради збереження своїх позицій на це не зважають. Головне завдання для них – зберегти домінування на ринку.

Слабка ефективність дій уряду в умовах загострення економічної кризи призводить до зростання доларизації національної економіки.

Так, за даними Національного банку, питома вага кредитів в іноземній валюті в загальній сумі позик, виданих в економіку держави на початок 2009 року, становить 59%. За таких умов важливо повернути довіру до національної грошової одиниці, зробити її засобом накопичення.

Для боротьби з інфляцією та її наслідками потрібна ефективна система державного управління, і в цьому контексті арифметичне збільшення державного апарату не вирішує проблему. В умовах економічної кризи, навпаки, слід говорити про скорочення кількості чиновників.

Варто звернути увагу на наступні показники.

У 2000 році кількість державних службовців в Україні становила 192,4 тисячі осіб, а на початок 2008 року – вже 276,6 тисячі. Зростання склало 43,7%.

При цьому чисельність чиновників в апаратах органів центральної виконавчої влади у 2000 році становила 10,1 тисячі, а у 2007 році – 13,1 тисячі. Ріст – 28,9%.

Найбільшою мірою збільшується армія чиновників у територіальних органах органів центральної виконавчої влади: з 88,7 тисячі осіб у 2000 році до 145,7 тисячі осіб на початку 2008 року, зростання – 64,3%.

Як правило, чиновники в Україні не є партнерами для бізнесу, а утримувати їх вітчизняні підприємці зобов'язані.

Відсутність можливості оцінювати ефективність діяльності державного апарату ставить під сумнів доцільність витрачання бюджетних коштів, які можна було б виділити на підтримку виробництва та інноваційний розвиток.

Урядом при розрахунках держбюджету на 2009 рік була закладена інфляція на рівні 9,5%, а індекс цін виробників – 12%. Ще на етапі розробки проекту фінплану такий рівень інфляції ставився під сумнів. Сьогодні ж, коли за два місяці індекс споживчих цін в Україні вже досяг 4,4%, цей показник є взагалі нереальним.

Нинішні тенденції в економіці та подальше загострення політичної боротьби, яке, заради голосів виборців, обумовлюватиме підвищення рівня соціальних виплат, можуть призвести до зростання інфляції у 2009 році до рівня 20%.

Проковтнувши п'яту частину доходів українців, інфляція буде чекати наступних вдалих для неї років. Питання лише в тому, чи влаштовує виборців такий сценарій.

Новини

25 Квітня 2024

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

На півдні Україні окупанти пошкодили обладнання вітрової станції

BHP Group запропонувала купити Anglo American за 38,8 млрд дол

Бразилія запроваджує квоти на імпорт 11 видів сталевої продукції

Україна отримає €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

Данія може інвестувати у портову інфраструктуру України

Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

ВСІ НОВИНИ ⇢