Україна купуватиме газ за гривню

Точка зору

Як стало відомо "Економічній правді", у вівторок в Національному банку дотемна продовжувала працювати спільна з МВФ та Мінфіном робоча група.

Весь день був присвячений питанню отримання гривнею статусу вільно конвертованої валюти.

За словами посадовця Мінфіну, який брав участь в обговоренні, ця вимога не була заздалегідь зазначена в Меморандумі про співпрацю України з Фондом. Проте, несподіванкою вона не стала.

"Це, насправді, логічне продовження лінії МВФ, який вимагає введення реально плаваючого курсу. Мені здалося, що Володимир Стельмах від самого початку переговорів розумів, що гривня має стати вільно конвертованою", – підкреслив він.

Як відомо, головна умова для отримання національною валютою статусу вільно конвертованої – це зняття будь-яких обмежень на перетік капіталу через кордон. Крім того, це означає повне зняття обмежень на купівлю інших валют.

У випадку України, дія Декрету про валютне регулювання повинна бути призупинена, а Нацбанк повинен скасувати цілу низку своїх постанов. Зокрема, з питань роботи міжбанківського ринку та купівлі валюти населенням.

Джерело "Економічної правди" у Нацбанку не підтвердило, але і не спростувало той факт, що гривня стане вільно конвертованою. Але, де факто, він розповів, що жорстокі суперечки виникли саме навколо питання роботи міжбанку.

"По-перше, уряд повинен скасувати пенсійний збір, про що ми просимо вже не перший рік. Але це є найлегшим. Нацбанк, фактично, має втратити будь які важелі впливу на валютний ринок, крім інтервенцій. Бо аукціони, з точки зору вільного ринку, не є ринковим інструментом. Отже, яким буде коливання гривні після зняття діючих обмежень, ніхто не може прогнозувати. На неконтрольованому ринку існують усі передумови для падіння курсу навіть до 20 гривень за долар", – підкреслив посадовець.

За його словами, НБУ пропонує зробити перехід до вільного курсоутворення поступовим, як це існує зараз. Джерело висловило впевненість, що без адміністративного тиску неможливо отримати єдиний курс в розумних межах. "Це дуже і дуже важливе питання. Бажання МВФ можуть завести нас дуже далеко. Так далеко, що звідти ми вже можемо не повернутися", – зазначив він.

Проте, за словами посадовця з Мінфіну, МВФ чудово розуміє важкі умови, в яких працює Нацбанк. Проте, на думку представників Фонду, побоювання українського регулятора є зайвими.

"Справа у тому, що вони відразу пропонують включити гривню до переліку валют, що застосовуються в міжнародній банківській системі CLS. Тобто, вона стане вісімнадцятою грошовою одиницею, яка застосовується для міжнародних розрахунків. Отримавши такий статус, гривня буде у безпеці від спекулятивних коливань курсу. Пояснення просте – вона стане фактично резервною валютою, яку будуть приймати в будь якому куточку світу", – зазначив посадовець.

Валюти, включені до переліку CLS, обслуговують 95% міжнародних розрахунків у світі. Серед них американський, австралійський, канадський та сінгапурський долари, євро, швейцарський франк та британський фунт.

За словами посадовця з Мінфіну, включення гривні до переліку CLS є дещо політичним кроком. Справа у тому, що у переліку немає російського рубля. А перетворення гривні на одну з валют для здійснення міжнародних розрахунків є прямим кроком до того, що сплачувати російський газ можна буде за гривню, а не за долари. Тобто, Україна отримає шанс регулювати курсові ризики для своїх підприємств.

"Росіянам доведеться знаходити вагомі аргументи, щоб довести перевагу долару над гривнею. А їх немає", – підкреслив експерт.

За його даними, проект вже на фінальній стадії, і до перетворення гривні треба ще максимум два місяці. Вже отримана попередня згода CLS Group Holdings AG, Банку міжнародних розрахунків та The Federal Reserve Board of New York. На думку посадовця, саме досягненню цих попередніх домовленостей була присвячена довгострокова відпустка Стельмаха – вона тривала з січня по березень.

Ці установи здійснюють контроль за перебігом міжнародних розрахунків, і схильні прийняти гривню до переліку CLS вже під час наступної зустрічі G20 у Бостоні, США. Звичайно, під гарантії МВФ.

Експерт МЦПЇ В'ячеслав Бородянський підкреслив у розмові з "ЕП", що перетворення гривні на міжнародну розрахункову валюту є давнім проектом. "Якщо я не помиляюся, вперше ця ідея виникла ще у 1996 році в уряді Павла Лазаренко. Тоді голова Нацбанку Віктор Ющенко саме стабілізував внутрішні монетарні показники. Вже через два-три роки можна було вводити вільну конвертацію. Але сталася криза 1998 року, і про ідею забули. Є дуже природнім, що вона виникла сьогодні знову", – зазначив він.

За словами Бородянського, перетворення гривні матиме дуже позитивний вплив на платіжний баланс країни. Збільшиться імпорт кальмарів та огірків з Індонезії, а також почнуть заходити капітали з Андори. Це допоможе швидко подолати кризу в Україні та відродити довіру до банків.

З першим квітня вас!*

*спеціально для юристів. Все викладене у цьому тексті є неправдою та жартом з приводу міжнародного дня Першого квітня. Ця провокація з боку "ЕП" має зміцнити довіру до дій НБУ. Яку, як здається, вже ніщо не зможе відродити.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢