Усе, що треба знати про зміни до Конституції

Точка зору

Головною політичною темою цього тижня стало обговорення нового проекту Конституції України, запропонованого Віктором Ющенком. Нинішній президент пішов набагато далі за свого попередника і не обмежився лише деякими змінами, а фактично переписав Основний Закон. Найбільший галас здійнявся навколо повноважень у трикутнику президент – уряд – парламент. Політики дискутують, чи потрібні Україні двопалатні Національні Збори та чи не готує Ющенко собі тепле містечко у вигляді довічної посади у Верхній палаті цих Зборів – Сенаті. Певна річ, з усіма привілеями такої посади, наприклад, у вигляді недоторканності. Та головне, що за лаштунками цих баталій намагаються тихо відредагувати ту частину чинної Конституції України, що визначає наші головні права, які не можуть бути скасовані. Ющенко впевнений, що його проект схвалить нинішній або інший склад Верховної Ради, але все одно пропонує ухвалити нову Конституцію на Всенародному референдумі. Тож кожен має особисто зважити, чи погоджується він на такі зміни.

Працюй цілодобово

Пропонується вилучити з Конституції право на законодавче встановлення максимальної тривалості робочого часу. Якщо це станеться, то роботодавці, які засідають у Верховній Раді, нарешті зможуть змінити трудове законодавство і дозволити власникам підприємств встановлювати будь-яку тривалість робочого дня і тижня. До того ж за понаднормову працю не доведеться платити подвійний тариф. Зате мінімальну відпустку пропонують аж у тридцять днів, тоді як нині її тривалість у Конституції взагалі не визначена.

Будинки пристарілих не потрібні

Сьогодні держава зобов’язана створювати мережу державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Стаття Конституції передбачає обов’язок будувати, наприклад, спеціальні інтернати і будинки для інвалідів чи пристарілих. Згідно з пропонованим проектом нової Конституції чиновників буде позбавлено цього клопоту – вони лише підтримуватимуть функціонування таких закладів. Хто їх будуватиме,
невідомо.

Харчі, одяг і житло

Нині кожному гарантується право на достатній життєвий рівень і для себе, і для своєї сім’ї, що передбачає достатнє харчування, одяг і житло. Ця приписка завжди додавала клопоту нашим чиновникам у відносинах із міжнародними організаціями, бо держава не здатна забезпечити більшості громадян доходи, за які можна придбати достатню кількість харчів та одягу, та ще й житло всім надати. Мабуть, тому в президентському проекті такого припису немає.

Обмеження безплатної медицини

Із Конституції пропонують вилучити заборону скорочувати наявну мережу державних і комунальних медичних закладів, що надають допомогу безоплатно. Тепер чиновники зможуть на власний розсуд закривати лікарні чи поліклініки або ж уводити в них платні послуги. Також пропонується позбавити громадян права на медичне страхування. Його включать до переліку державних заходів із забезпечення охорони здоров’я.

Жінки без материнства

Зі статті про рівність прав чоловіків та жінок пропонується вилучити всі положення, що гарантували жінкам рівні можливості у громадсько-політичній та культурній діяльності, здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї. Також пропонується скасувати норму про спеціальні заходи щодо охорони праці та здоров’я жінок, встановлення пенсійних пільг, правового захисту, матеріальної та моральної підтримки материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Приватне життя крізь шпаринку

Замість заборони втручатися в особисте і сімейне життя громадян пропонується лише обмежити таке втручання. Також президент пропонує дозволити збирати інформацію про особу без її згоди в інтересах громадського порядку та охорони здоров’я населення. Незрозуміло, що в такому разі робити з інформацією про анонімне обстеження пацієнтів, наприклад, хворих на СНІД.

Природа не для всіх

Земля, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси більше не будуть об’єктами права власності всього народу, а тому громадян позбавляють права користуватися геть усіма річками, озерами, луками і лісами. Народу залишиться доступним лише те, що перебуває у державній або комунальній власності. Тож олігархи зможуть спокійно жити у своїх паланках, збудованих у природоохоронних зонах.

Одностатеві шлюби

У президентському проекті Конституції є стаття, яка кожному громадянинові надає право на створення сім’ї та повагу до свого сімейного життя. Таке формулювання відкриває шлях до легалізації одностатевих шлюбів та визнання їх повноцінними сім’ями з правом усиновлення дітей-сиріт. До того ж може бути заборонена будь-яка дискримінація чи осуд шлюбів сексуальних меншин.

Приватна земля

Проект Конституції легалізує право приватної власності на землю, що понад десять років відмовляються зробити народні депутати. Найбільше від цих змін виграють саме власники сільськогосподарських земель, продаж яких нині заборонений. Власники великих угідь нарешті зможуть легалізувати свої маєтки, які сьогодні їм формально не належать, а лише перебувають в оренді.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢