НАТО відштовхує Україну в обійми ЄС?

Точка зору

Напередодні ювілейного саміту НАТО у Страсбурзі та Кілі західна преса знову знайшла достатньо приводів для того, аби проаналізувати євроатлантичні перспективи нашої держави.

Кількість скептиків у цьому випадку значно переважила кількість оптимістів.

Пріоритет НАТО – Росія

Зрозуміло, що усі до одного аналітики та коментатори поєднували запитання про можливе членство України в НАТО якраз із відносинами Альянсу з нашим північно-східним сусідом. Багато хто із них у першу чергу розглядав НАТО як військову парасолю для України, яка мала б захистити її від можливої російської агресії.

Невиразна реакція Альянсу на російське вторгнення до Грузії, писав The Wall Street Journal, примушує сумніватися, що НАТО готове до застосування статті 5 по відношенню до України, якщо подібна ситуація повториться у нашій державі. А Поль Кілес в інтерв’ю до французького Le Monde взагалі сказав, що прийняття України до Альянсу в час, коли існують такі серйозні ризики територіального конфлікту, було б надзвичайно «безвідповідальним» кроком.

Кілес і більшість його колег-аналітиків погоджувалися й у тому, що

без консультацій із Росією ні про яке розширення Альянсу у східному напрямку не може бути й мови.

До того ж, Україна і так має достатньо не пов’язаних із Росією проблем, які стоять на перешкоді її євроатлантичним амбіціям, додавав The Guardian. На думку британців, роль «російської руки» тут зовсім не слід перебільшувати.

По-іншому розглядали трикутник Україна-Росія-НАТО Ален Дилитроз і Ґарет Еванс у розлогій статті для швейцарської газети Le Temps. На думку цих фахівців, проблема полягає не в тому, що НАТО розширилося б аж до російський кордонів, а в тому, що Альянс нібито планує на цьому і зупинитися. З їхньої точки зору,

вирішити цю проблему просто: запропонувати членство самій Росії. Навіть якщо Росія й відмовиться, вважають Дилитроз та Еванс, вона в такому випадку вже не зможе вважати прийняття до НАТО України «недружнім» кроком.

Марк Медіш на шпальтах американського видання New York Times також радше підтримував ідею членства України та Грузії в Альянсі, вважаючи, що амбіції для цих двох країн є «раціональними». Втім, він також наголосив, що Захід повинен зробити усе можливе, аби Грузія і Україна перестали розглядати НАТО як якийсь «тотем», бо у цих країн є й інші можливості для посилення своєї безпеки. Що стосується необхідності розрядити напружені відносини між Альянсом та Росією, то тут Медіш вважає ефективним засобом ребрендинг, і пропонує перейменувати «NATO» в «POTATO».

Однак такі підбадьорливі для України точки зору, загалом, були поодинокими. У більшості західних видань погоджувалися, що зараз просто не час для євроатлантичного майбутнього України – і невідомо, чи такий час взагалі колись настане. Так, у вже загаданому вище The Guardian писали однозначно:

«Якщо Альянс продовжить яке-небудь подальше розширення на Схід, він розпадеться».

Пріоритет України – ЄС?

Набагато більше перспектив на Заході бачили для «європейського вибору» України. У Великобританії вагомий внесок у цю справу зробили футболісти нашої футбольної збірної. У стінах місцевого парламенту напередодні матчу Англія-Україна панував настільки піднесений настрій, що Джон Ґроґан навіть сказав, що невдовзі ЄС повинен надати нашій державі довготривалу перспективу членства. Міністр європейських справ пані Флінт у відповідь пожартувала, що це може залежати від результату матчу, повідомляв The Guardian.

З іншого боку, песимістичні тональності переважали в розлогій аналітичній статті «Як ми втратили Україну», надрукованій у Gazeta Wyborcza. Автор підкреслював, що досі найпотужнішим імпульсом для реформ у постсоціалістичних країнах Європи завжди була перспектива членства в ЄС, і немає приводів вважати, що Україна може бути винятком із цього правила. Відсутність такої перспективи, на думку польського видання, стимулює в нашій державі політичний хаос, і разом вони утворюють причинно-наслідкове «зачароване коло».

Втім,

поляки бачили помилку Заходу не лише в тому, що він не обіцяв Україні майбутнього членства в Євросоюзі. Призупинення кредитування з боку МВФ, несправедлива критика України під час «газової війни» – ці та інші «faux pas» в результаті призвели до того, що бути проєвропейським політиком в Україні – справа невдячна.

Саме таким чином Gazeta Wyborcza тлумачила низький рейтинг Віктора Ющенка і наростаючу «багатовекторність» Юлії Тимошенко.

Мінорні нотки цієї статті частково врівноважував оптимізм іншої публікації у чільному польському виданні, що вийшла під заголовком «Ще не вмерла Україна». У ній поляки наголошували на тому, наскільки сильно уся Європа зацікавлена у стабільній та забезпеченій Україні, і прогнозували, що українська економічна криза скоро мине. Аби підтвердити таке міркування, польські журналісти нагадали, що

аналітик рейтингового агентства Standard&Poor’s Френк Хілл вважає, що вже у наступному році нашу економіку очікує ріст на 4,5%.

Водночас чеська газета Mlada Fronta Dnes повідомила, що Україна увійшла до списку країн, для громадян яких уряд ЧР постановив тимчасово (на декілька тижнів) призупинити видачу службових та робочих віз. За словами речника чеського МЗС Зузани Оплеталової, йдеться про необхідний антикризовий захід. Втім, цей крок уряду вже викликав невдоволення чеської Економічної палати, яка вважає такий протекціонізм недоречним і навіть шкідливим.

Загалом же складається враження, що на європейському векторі» Україну сприймають набагато краще, аніж на «натівському».

Новини

11 Березня 2024

Розвантажити кордон з Польщею допоможуть контейнерні перевезення по Дунаю

Обсяг видобутку вугілля сягнув майже 200 тисяч тонн на місяць

Україна починає переговори з США та ЄС щодо відновлення авіаперевезень

Експорт товарів з України зріс на 4,6%, імпорт скоротився на 1%

Атака хуситів на судно з вантажем китайської сталі не налякала постачальників

Все менше українських біженців планують повертатися додому 

ОГХК стрімко втрачає вартість напередодні Великої приватизації

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – дослідження

США продовжили антидемпінгові мита щодо арматури з України

Україна зазнає значних економічних втрат без угоди про транспортний безвіз з ЄС

Бронювання від мобілізації отримають всі працівники із зарплатою від 35 тис грн 

Україна збільшує експорт електроенергії

В уряді планують розформувати п’ять міністерств

На українсько-польському кордоні ускладнився рух вантажівок

Salzgitter уклала десятирічну угоду на постачання зеленої електроенергії

З початку року Бразилія збільшила експорт залізної руди на 20%

ВСІ НОВИНИ ⇢