На фондовий ринок України прийшла весна?

Точка зору

На початку квітня український фондовий ринок пожвавився. За перші шість днів квітня індикатор українського організованого ринку – індекс ПФТС – зріс на 19,5%, майже ліквідувавши провал за підсумками першого кварталу (-24,6%).

"Ударним" днем виявилося 6 квітня, коли фондовий індикатор додав 9,7%. Серед блакитних фішок у понеділок найбільше виросли металургійні та банківські акції.

Так, папери Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча подорожчали на 43,84%, Райффайзен Банку Аваль – на 24,57%, Укрсоцбанку – на 15,83%.

Зріс інтерес до паперів Крюківського вагонобудівного заводу. Акції підприємства додали 4,28% після новини про відновлення виробництва у зв'язку з надходженням замовлення на виготовлення тисячі вагонів-зерновозів.

Раніше завод планував призупинити випуск продукції з 1 до 20 квітня через відсутність замовлень.

Причинами підйому котирувань українських акцій і пожвавлення інвесторів стали запізніла реакція на тенденції світових фондових ринків, а також очікування позитивного рішення МВФ про виділення Україні другого траншу кредиту.

У понеділок до обіду індекс підвищувався на тлі зростання світових майданчиків.

У другій половині торгівельної сесії, коли індикатори на глобальних ринках опустилися у "червону зону", індекс ПФТС втримався на високій позначці. До цього часу місцеві гравці вже встигли укласти найбільшу частину трансакцій за найбільш ліквідними паперами.

"Угоди укладаються винятково між резидентами. Іноземні гравці підходять до інвестиційних рішень більш виважено і не поспішають спекулювати на українському ринку", – підкреслила брокер інвестиційної компанії Concorde Capital Анастасія Назаренко.

"Український фондовий ринок недостатньо ліквідний, тож коли з'являються замовлення на цінні папери, його нескладно "зрушити". На ринок вийшли гроші резидентів і нерезидентів ", – сказав директор ТОВ "КІНТО ЛТД" Олег Пікарський.

Він прогнозує припинення росту українського індексу, оскільки він підвищувався разом зі світовими, а вони у понеділок почали падати.

З ним згоден і трейдер інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Завадовський. Він упевнений, що українські торговці відіграли зростання світових фондових ринків, які підвищилися на 20%, тоді як у березні індекс ПФТС додав лише 7,5%.

Розходження у трендах індексу ПФТС та світових індексів обумовлено "вузькістю" українського фондового ринку порівняно із зарубіжними та нестачею фінансових інструментів.

У ПФТС торгують акціями, облігаціями та інвестиційними сертифікатами, тоді як закордонні майданчики активно використовують ще й такі похідні папери як ф'ючерси та опціони на фондові індекси.

На думку Анатолія Шевчука, начальника торгового відділу ЗАТ "Фондова компанія "Автоальянс-інвест", глибина ринку обмежена, оскільки на ньому можна торгувати цінними паперами лише вітчизняних емітентів, тоді як західні біржі торгують паперами корпорацій та емітентів різних держав.

Інша причина – розрахунок на іноземних біржах здійснюється в режимі реального часу, тоді як на біржі ПФТС – протягом щонайменше трьох днів.

Крім того, всі іноземні біржі прямо залежать від валютних коливань, а на ПФТС єдиною валютою для розрахунку є гривня. Вона прямо не пов'язана з валютними коливаннями на світовому ринку і залежить від фінансового стану та політичної ситуації у державі.

Тимчасом, економічний стан в Україні залишається напруженим. За перші два місяці 2009 року Україна стала лідером з падіння промислового виробництва та зростання інфляції серед країн СНД: -32,8% та 21,6% відповідно.

Більшість опитаних "Економічної правдою" експертів переконані, що квітневе ралі на ринку акцій має короткочасний характер.

Драйвом для ринку акцій ПФТС минулого тижня став висхідний тренд світових фондових ринків.

Їх, у свою чергу, надихнуло рішення країн "Великої двадцятки", які мають намір, зокрема, виділити 1 трильйон доларів міжнародним фінансовим інститутам, у тому числі МВФ.

Говорити про висхідний тренд українського фондового ринку поки що зарано. Просто місцевим гравцям вдалося поспекулювати на позитивних світових сигналах.

Згідно з песимістичним прогнозом, у 2009 році український фондовий ринок "спатиме", а індекс біржі ПФТС продовжить сповзати. Можливо, до 150 пунктів. Причина – відсутність нерезидентських грошей у зв'язку з рецесією світових економік.

Пожвавити торгівлю цінними паперами може хіба що поява на ринку спекулятивних грошей, що малоймовірно. Це зумовлено несприятливою ситуацією у зв'язку з наступними президентськими виборами в Україні та рецесією світової економіки.

Зведений індекс MSCI Emerging Markets, ринків акцій економік, що розвиваються, з початку року зріс майже на 10% на прогнозах швидкого виходу азійських економік з кризи.

Хоча emerging markets за останній рік стали більш ризикованими, згідно з дослідженнями Emerging Private Equity Association та Coller Capital, 77% інвесторів прогнозують, що щорічний дохід інвестиційного портфеля, заснованого на активах emerging markets, у найближчі три-п'ять років перевищить 16%.

При цьому аналогічного прибутку від глобального портфеля активів очікують лише 43% інвесторів.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢