Населення кличуть на фондовий ринок

Точка зору

Ще на початку березня індекс ПФТС, який відображує сукупну ціну найкращих українських акцій, знаходився на позначці 205 пунктів.

Аналітики різних компаній один поперед одного розповідали, що можливе навіть його падіння до рівня 100, хоча це і безглуздо, і дивно.

Аж потім з'явилися перші угоди на великі суми. Ніби наздоганяючи світові індекси, українські акції почали дорожчати. Всі дивувалися і підозрювали чиюсь гру. Мовляв, хтось хоче підняти ціну, щоб "злити" свої активи якомога дорожче.

Брокери не бачили, чиї гроші могли б реально штовхати ринок вгору. Адже нерезиденти, які давали найбільші оберти в усі попередні роки, надовго залишили Україну.

Але поступово почалася зміна поглядів. Зокрема, торгівці цінними паперами розповідали про компанію "АРТА Інвестиційні партнери". Вона ніби-то одна з перших купила великий пакет акцій.

Оскільки фірма відома тим, що має багато контактів серед нерезидентів, ринок заполонили чутки про повернення в Україну іноземців.

Проте співзасновник компанії Тимур Хромаєв здивувався запитанню "Економічної правди" щодо великих операцій на ринку цінних паперів. "Якщо ми щось і купували, то трохи і для себе", – відповів він.

Втім, з початку квітня зростання стало зовсім швидким. 31 березня індекс ПФТС знаходився на позначці 227,34 пункту. А вже в четвер він досяг 332,8. Обсяги торгівлі теж зростали – це свідчило про більш-менш реальну торгівлю, а не про "дуті" показники.

За словами оглядача FundMarket Олексія Ковальова, ще минулого тижня ринок акцій зростав майже винятково завдяки двом відомим брокерським компаніям.

Одна з них – відома фірма російського походження, інша – велика українська. Аналітики підтверджують, що вони почали "ганяти" акції між собою, і цим підштовхнули ціни вгору. Звісно, факт змови ніхто з них не визнає, але цього від них ніхто і не вимагає.

Згодом інші торгівці зрозуміли, що це шанс. "Зараз до цього процесу вже залучилися усі – навіть ті, хто не вірив, що це серйозно", – підкреслив експерт.

З одного боку, торгівці все ще попереджають про можливий "відкат" індексу ПФТС з сьогоднішніх 332,8 до 200 пунктів. На думку Ковальова, зростання на 70% за два тижні ніяк не може залишитися без корекції, і не на декілька відсотків. З іншого боку, ринок все ще штовхають вгору.

Разом з тим, точиться все більше розмов про прихід на ринок акцій фізичних осіб. Брокери класифікують їх наступним чином.

Перша група – інвестори, які встигли забрати кошти з інвестиційних фондів ще на початку кризи. Весь цей час гроші лежали у них вдома або у банку на депозиті чи у схованці.

Друга група – пересічні громадяни, які забрали свої внески з банків. Цих грошей дуже і дуже багато. За словами голови правління АКБ "Форум" Ярослава Колесника, відтік коштів з банківської системи України з жовтня 2008 року склав 90 мільярдів гривень. "Темпи відтоку збільшуються. Якщо в січні цього року вони склали 4,56%, то в лютому – 5,63%", – зазначив банкір.

В обох випадках більша частина грошей, звичайно, переконвертована у валюту. Зокрема, саме тому люди купують трохи менше доларів. Зараз населення чекає, доки курс гривні стабілізується. Це стане для них сигналом до початку інвестування.

Зараз ще не можна сказати, що такий момент настав. Зовнішнє торговельне сальдо є від'ємним, за боргами теж треба повертати мільярди доларів. В таких умовах говорити про зміцнення гривні доволі складно. Тому головна частина інвесторів все ще чекає, а Нацбанк вигадує, як змусити банки продавати мільярди доларів, які вони зібрали ще восени минулого року.

Крім того, є підозра, що зараз відбувається sucker rally. Так називають ситуацію, коли своїми діями брокери "розганяють" котування акцій, приводять на ринок масових інвесторів, а потім вчасно продають папери зі своїх портфелів. Тому, незважаючи на стрімке зростання ринку, багато хто чекає, чим воно скінчиться.

Проте, зрозумілим є інше – зворотне падіння на усі 70% вже навряд чи можливе. Більшість опитаних експертів сходяться на думці, що справжнє відновлення ринку акцій почнеться лише у кінці року. Цьому є, зокрема, одне пояснення – на 25 жовтня призначений перший тур виборів президента. Аж доки не стане зрозуміло, хто замінить Віктора Ющенка, важко розраховувати на довіру до українських фінансових ринків.

Втім, чутки про повернення інвесторів на ринок акцій не є суцільною вигадкою. Ще в січні учасники ринку говорили, що існує чимало людей, які потроху скуповують невеликі пакети акцій "хороших" компаній. Обвал котувань цих паперів вже відбувся, і вони стали привабливими.

Очевидно, це ще не масове, але вже зростаюче явище. "Зверніть увагу на нову тенденцію. Нерезидентів немає, і ще довго не буде. Але почали потроху інвестувати українські "фізики", – розповів "Економічній приавді" президент інвестиційних фондів КУА "Амадеус" Михайло Ройко.

Він вважає, що так звані блакитні фішки – найкращі акції на ринку – можуть дати непоганий прибуток за короткий час. "Папери першого ешелону мають шанси дуже добре підрости, хоча на акції другого і третього ешелонів це не поширюється", – підкреслив Ройко.

І якщо про надходження грошей на ринок акцій можна говорити лише умовно, то статистика інвестиційних фондів чітко демонструє: люди почали повертатися до ПІФів та КІФів. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, за тиждень з 9 до 15 квітня зросли активи 21 відкритого фонду з 28-ми. А з середини березня до середини квітня вони навіть дали дохід 4,11%, а з початку року – 0,56%. "Плюсу" у цьому сегменті вже не було давно.

"Наш бізнес починає пожвавлюватися, тому що відбувся істотний відтік коштів населення з банків. Гроші "обпікають руки" сотням тисяч людей. Люди, які живуть не одним днем, отримують шанс відіграти свої втрати від кризи шляхом інвестування у фондовий ринок", – розповів президент КУА "КІНТО" Сергій Оксаніч. Зокрема, його компанія розраховує залучити інвесторів саме на ринок "блакитних фішок", тому вже в травні запускає новий відкритий фонд акцій.

Отже, сьогодні можна чітко говорити про те, що населення потроху почало вкладати гроші у цінні папери. На фоні відсутності нерезидентів, навіть ці невеликі обсяги можуть забезпечити помірне зростання цін. Головне питання – чи зможе збільшення котувань бути достатньо довгим, щоб в акції почали вкладати ключові інвестори, які все ще тримають гроші у валюті?

Новини

15 Січня 2024

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі зросло у 2,8 рази

Liberty Steel зупинила домну на заводі в румунському Галаці

В Україні скоротилась кількість безробітних

Енергетики вивели два блоки ТЕС у ремонт

Європа продовжує купувати російську нафту через Індію

ДТЕК Енерго замовила додаткові 80 тис тонн вугілля з Польщі

Румунські фермери заблокували два пункти пропуску з Україною

Катар призупинив постачання газу до Європи через Червоне море 

JSW Steel отримала землю під будівництво мегакомбінату

Китайський експорт сталі перевищив 90 млн тонн

Південна Корея має намір створити найбільший в світі кластер з виробництва мікросхем

Українські компанії скоротила виручку від експорту залізної руди на 39,4%

Єврокомісія профінансує модернізацію румунських портів

Турецький металургійний холдинг інвестує 3,2 млрд дол у декарбонізацію

Liberty Steel відновила виробництво прокату в Угорщині

Туреччина запровадила тимчасове мито на катанку

ВСІ НОВИНИ ⇢