Банки рекапіталізують не раніше червня?

Точка зору

Минулої п'ятниці Кабмін затвердив текст законопроекту, який регулює дії тимчасових адміністрацій банків. Про це "Економічній правді" повідомив високопосадовець Кабміну.

За його словами, цей документ буде регулювати дії уряду та Міністерства фінансів щодо пакетів акцій банків, які потраплять під процедуру рекапіталізації. "Після цього документ піде у Верховну Раду. Як швидко він буде затверджений – не знаю", – відзначив він.

Саме про цей документі говорив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський минулого тижня. Нагадаємо, 15 квітня він підкреслив, що перед початком процедури рекапіталізації необхідно буде прийняти проект закону, який надасть більше повноважень тимчасовим адміністраціям і додасть їх роботі більше прозорості. Крім того, він відзначив, що необхідно затвердити методику процесу рекапіталізації. За словами Уманського, це може бути не раніше ніж через місяць.

Пізніше на прес-конференції прем'єр Юлія Тимошенко підтвердила, що на позачерговому засіданні Кабміну законопроект був затверджений. За її словами, він "стосується процедури рекапіталізації банків", і неприйняття цього закону в парламенті не стримає процес рекапіталізації, а тільки може полегшити його. Єдина деталь, яку назвала Тимошенко, – законопроект передбачає входження уряду в статутні капітали цих банків у розмірі не менше 75% +1 акція.

В цілому, за словами прем'єра, відомий перелік з семи банків, які потраплять під програму рекапіталізації. Це "Надра Банк", "Родовід Банк", "Імексбанк", "Київ", Укрпромбанк, Укргазбанк і "Фінанси та Кредит".

Частка держави в цих установах після покупки складе від 75% до 99%. Зокрема, за словами Тимошенко, частка держави після рекапіталізації складе в "Родовід Банку" 99%, "Надра Банку" 91,8%, "Імексбанк" – 75% +1 акція, "Києві" – 99%, Укрпромбанку – 99% , Укргазбанку – 75% +1 голос. Щодо "Фінанси та Кредити" рішення поки що не оголошене.

Прем'єр пообіцяла: "за оптимістичними прогнозами, на всі процедури, які потрібно здійснити для рекапіталізації, потрібно 3-4 тижні". Уряд буде виділяти гроші після проходження таких етапів: проведення аудиту; складання програми фінансового оздоровлення; визначення вартості пакета акцій діючих акціонерів; уточнення суми потреби в капіталі; формування графіку внесення коштів в їхній капітал урядом; складання графіка рефінансування НБУ.

Аналогічні строки минулого четверга назвав Уманський. За його словами, аудит обраних банків буде проведений за спрощеною системою, а написання програми фінансового оздоровлення займе 2-3 тижня. "Максимум через місяць завершимо цю процедуру – по суті, процедуру входження в банки", – сказав він 16 квітня. Таким чином, рекапіталізація може відбутися не раніше кінця травня.

На думку голови правління одного з найбільших банків, реально держава націоналізує банки не раніше червня. "Спочатку першотравневі свята віднімуть купу часу. До того ж у Нацбанку до сих пір немає чітких критеріїв, що робити з банками після того, як ті отримають гроші від уряду. У кожного з них зобов'язань у рази більше, ніж ввійде коштів. Отже, просто політикою не обійтися – потрібні конкретні антикризові програми", – підкреслив експерт.

Ці слова відрізняються від офіційної позиції НБУ. Голова правління НБУ Володимир Стельмах повідомив, що минулого тижня були остаточно визначені загальні принципи проведення рекапіталізації. "Сьогодні розпочинається прагматична реалізація", – підкреслив він минулого четверга.

Однак банкір спростовує ці слова. Він розповів, що рішення гальмуються, в першу чергу, тому, що Стельмах зайняв дуже дивну невизначену позицію. "Систему потрібно швидко зачистити. Є маса банків, в які не введена тимчасова адміністрація, але вони взагалі незрозуміло як існують. Але, мабуть, Стельмах боїться навіть сказати про це. Тому він взагалі нічого не робить, и говорить щось незрозуміле. Я бачив, що у багатьох моїх колег вже просто нерви здавали, коли Стельмах виступав", – розповів "Економічній правді" банкір.

Дійсно, відомі лише деякі факти про долю банків, які отримають гроші. Зі слів Уманського, в них "мінімум на рік буде введена програма оздоровлення". При цьому, по відношенню до цих банків буде застосований особливий режим нагляду.

У разі одужання, пообіцяла Тимошенко, "уряд буде ці банки віддавати приватним власникам на відкритих аукціонах". Однак до сих пір не відомо нічого щодо того, як саме уряд і НБУ збираються виводити банки з категорії проблемних, і що робити з ними, якщо рекапіталізація не дасть бажаного ефекту.

Тимчасовий адміністратор одного з банків додав, що чув про підступні плани НБУ та уряду. "Хочуть відповідальність за долю банку після рекапіталізації покласти на тимчасового адміністратора, хоча це вже буде відповідальність нового менеджменту, який призначить Мінфін", – підкреслив він.

"Навіщо воно мені треба?", – обурено додав банкір.

Швидше за все, нагальні заяви про готовність уряду до рекапіталізації – це просто піар-хід. "Рекапіталізація банків виходить на фінішну пряму. Прискорення процесу пов'язано в першу чергу з візитом місії МВФ в Україну … Збільшення капіталів банків стало б серйозною заявкою на початок відновлення довіри до банківської системи", – вважає голова департаменту аналітики компанії Astrum Юрій Белінський.

"Незважаючи на оголошення банків, які повинні отримати державну підтримку, ми не отримали жодних належних аргументів, щоб робити висновки про можливі наслідки розширення такої допомоги. Відносна стабільність в останні тижні робить квітень-травень найбільш вдалими місяцями для завершення рекапіталізації банків", – відначив у своєму огляді начальник аналітичного департаменту компанії "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.

За його словами, судячи з дій по кооперації уряду і НБУ за останні кілька місяців, не схоже, що рекапіталізація буде гладкою та швидкою, таким чином продовжиться перебування економіки, що залишилася без грошей, в стані рецесії.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢