Росія майже поглинула український фондовий ринок

Точка зору

До придбання Росією українського фондового ринку, по суті, залишився один крок: відкриття кореспондентського рахунку в українському депозитарії, що не вдалося зробити Варшавській фондовій біржі. Це вирішить для росіян проблему обліку прав власності на цінні папери, випущені на території України.

Боротьба за першість між російськими фондовими біржами РТС і Московською міжбанківською валютною біржею (ММВБ) перенеслася з Москви до Києва.

Найбільша в Україні фондова біржа ПФТС у рамках спільного проекту MICEX-NASDAQ OMX-PFTS Ukrainian Project запустила нову торгівельну систему (ТС) PFTS NEXT, яка дозволить клієнтам українських брокерів укладати угоди через інтернет на ринку заявок.

Технічні можливості нового проекту перевищують всі показники старої системи ПФТС, яка підтримує лише ринок котирувань, і де за день може пройти максимум 500 угод.

Нова система здатна обробляти 1,5 мільйона заявок за день, або 5 тисяч за секунду. Варто відзначити, що RTS Plaza, яка встановлена на "Українській біржі" – лише 1,4 тисячі за секунду. Для довідки: РТС володіє 49% акцій УБ.

До торгів у PFTS NEXT може бути допущено 20 тисяч цінних паперів, максимальна кількість користувачів – 10 тисяч. Кліринг і розрахунки за угодами зі 100-відсотковим попереднім депонуванням цінних паперів і грошей будуть здійснюватися, як і раніше, через МФС і НБУ.

Бажання конкурентів ПФТС бути першими змусило представників "Української біржі" заявити про запуск інтернет-трейдингу з 27 березня, тоді як ПФТС призначила цю подію на 28 квітня.

РТС побоюється програти ММВБ, оскільки остання була створена пізніше, ніж РТС, але, запустивши інтернет-трейдинг, вона отримала 99% організованого ринку.

У ПФТС уточнили, що до 15 травня будуть працювати і ринок котирувань, і діюча торгова система, а після цієї дати – тільки PFTS NEXT.

ПФТС спільно з російськими колегами розпочала впровадження MICEX-NASDAQ OMX-PFTS Ukrainian Project ще у червні 2008 року. Такі дії ПФТС були викликані постійними скаргами торговців цінними паперами на погану роботу системи.

Особливо часто це траплялося у пікові моменти, коли ринок різко падає або зростає, що призводило до комерційних втрат трейдерів.

Цікаво, що за кілька місяців до цього рада асоціації ПФТС вирішила реорганізувати ЗАТ "Технічний центр ПФТС" у відкрите акціонерне товариство. Як відомо, ця організаційно-правова форма дає можливість залучати кошти для модернізації шляхом продажу певного пакету акцій.

Голова ради директорів ВАТ "Фондова біржа ПФТС" Ірина Заря не змогла назвати обсяг інвестицій та деталі домовленостей з москвичами, пославшись на конфіденційність інформації, однак припустила, що для реалізації наступних етапів біржа може використати всі можливості публічного товариства.

"Питання зміни акціонерів ПФТС підніматиметься тоді, коли це буде вигідно і оптимально", – сказала вона.

Реалізація другого етапу проекту призначена на третій квартал 2009 року, третього – на другий квартал 2010 року.

За цей час ПФТС планує запустити терміновий, валютний і товарний ринки, впровадити угоди РЕПО, у тому числі на ринку державних цінних паперів, а також удосконалити нову систему в частині клірингових технологій.

При цьому представники Московської міжбанківської валютної біржі допускають входження в акціонерний капітал українського майданчика.

Глава біржової ради УБ Ігор Мазепа розповів "Економічній правді", що вартість торгівельної системи для УБ обійшлася РТС у розмірі внеску до статутного фонду – 12 мільйонів гривень.

За словами віце-президента ММВБ Євгена Еллінського, наразі російська біржа розраховує тільки на партнерські стосунки з ПФТС.

"Зараз нас цікавить синергія українського і нашого ринку, щоб російські й українські інвестори мали доступ до обох ринків", – сказав він.

Крім того, представники ММВБ виявляють великий інтерес до розміщення українських емітентів на їхньому майданчику.

Про подібні наміри останнім часом заявляли західні майданчики, зокрема Варшавська фондова біржа, Віденська та Сінгапурська фондові біржі, NYSE Euronext.

Іноземні біржі будь-якими методами намагалися заманити українських емітентів на свої площадки, аби продати їх активи місцевим недержавним пенсійним фондам, інституційним та приватним інвесторам.

Польський майданчик навіть встиг придбати донецьку біржу "Іннекс" і відкрити повноцінне представництво. Однак всі ці спроби не увінчалися успіхом. Ті українські компанії, які встигли провести IPO до світової кризи ліквідності, віддавали перевагу лондонськіх LSE та альтернативній AIM.

Отже, сьогодні посилюється конкуренція між ММВБ і РТС, які будь-що прагнуть втілити свої амбіції і заволодіти поки що малоліквідним або, як його називають, сміттєвим українським фондовим ринком.

Місцеві ж торговці цінними паперами раз-у-раз використовують слабку інфраструктуру вітчизняного фондового ринку у своїх бізнес-цілях. "Розганяючи" вартість акцій тієї чи іншої компанії до неймовірних розмірів, вони обманюють наївних іноземних інвесторів. З іншого боку, депозитарії загрузли у судових конфліктах, піддаючись корпоративним примхам олігархічних груп.

Ринок цінних паперів є невід'ємною ланкою у функціонуванні економіки. Російська влада вчасно усвідомила його значимість, відвівши сектору окреме місце в рамках державної підтримки на період кризи. Українські ж політики зайняті поділом портфелів.

Отже, до придбання Росією українського фондового ринку, по суті, залишився один крок: відкриття кореспондентського рахунку в українському депозитарії, що не вдалося зробити Варшавській фондовій біржі. Це вирішить для росіян проблему обліку прав власності на цінні папери, випущені на території України.

Що ж трапиться у випадку реалізації так званої синергії обох ринків? Щоб зрозуміти це, варто порівняти основні показники російського та українського ринків.

Сьогодні капіталізація "блакитних фішок", що входять у розрахунок індексу РТС, становить 70,7 мільярдів доларів – 50 найбільш ліквідних акцій. Тоді як у біржовому списку ПФТС – 830 цінних паперів з капіталізацією 24 мільярди доларів.

При цьому з 284 акцій у ПФТС не "сміттєвими" є 20 "фішок" індексу ПФТС. А капіталізація українських chips на 30 квітня 2009 року становила 568,9 мільйони доларів, що становить лише 0,8% від капіталізації індексу РТС.

Цифри говорять самі за себе: український ринок просто потоне в океані російського ринку цінних паперів.

Таким чином, уряд повинен негайно звернути увагу на процеси, що відбуваються на фондовому ринку. В іншому випадку Україна, маючи величезний інвестиційний потенціал, стане фінансовим аутсайдером.

Довідка

Кліринг – підготовка бухгалтерських та облікових документів, необхідних для виконання угод відносно цінних паперів, визначення взаємних зобов'язань, що передбачає взаємозалік, забезпечення і гарантування розрахунків за угодами відносно цінних паперів.

Депонування – передача фізичною або юридичною особою фінансових коштів, або інших цінностей на зберігання до банку. Банк тільки зберігає цінності, але не використовує їх в якості капіталовкладення клієнта.

Угоди РЕПО – угода купівлі (продажу) цінного паперу з зобов'язанням зворотного продажу (купівлі) через визначений строк за ціною, визначеною завчасно. Інакше кажучи, РЕПО – короткочасна позика під залог цінних паперів, частіше за все короткострокових паперів грошового ринку.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢