Тривалий "стрибок дохлої кішки"

Точка зору

Нинішнє зростання вітчизняного ринку акцій виявився настільки фундаментально невиправданим, що застало багатьох інвесторів зненацька. Спілкуючись із колегами, дуже незначна кількість гравців повірила в зростання й отримала помітний приріст капіталу.

Багато хто якщо і входив, то невеликими обсягами, оскільки не була зрозуміла причина для оптимізму, і важко було повірити в 100% приріст індексу ПФТС протягом двох місяців.

Але навіть сьогодні деякі індикатори свідчать про можливе продовження росту. Так, перед закриттям сесії минулої п'ятниці здавалося, що перед трьома днями святкування Перемоги спекулянти поквапляться зафіксувати прибуток.

Але дзуськи. Перед закриттям сесії ПФТС спостерігалися активні операції за цінами пропозиції, і відбувалося звуження спредів за рахунок зростання цін покупки. Таке враження, що поки що ніхто коректуватися не збирається.

Разом із тим, обсяг торгів у порівнянні з четвергом знизився, і темп приросту індексу ПФТС сповільнилося до 2,4%.

Чому все ж таки зростання застало учасників ринку зненацька? Чому воно і зараз здається "стрибком дохлої кішки"? Чому управляючі активами за рідкісними винятками вичікують, а якщо й вкладаються, то невеликими обсягами?

Загальновідомим і прописним є факт, що фондові ринки йдуть угору після досягнення дна економікою. Так було навіть у Велику депресію у США, коли ринок зростав протягом цілого кварталу після отримання сигналів про завершення тривалої рецесії.

Іноді ринки акцій рухаються вгору напередодні досягнення дна, якщо експерти сходяться на думці, що до наступної звітної квартальної дати будуть отримані чіткі сигнали про завершення рецесії.

Після ж лютневого падіння, навіть за результатами технічного аналізу, було відчуття того, що американські індекси недопадали, і експерти, як у Європі, так і за океаном, передрікали ще один похід униз.

На це ж однозначно натякали очікування щодо фундаментальних макроекономічних показників. Навіть за прогнозами аналітиків у 1 кварталі 2009 року очікувалося подальше сповзання економіки США в рецесію з темпом -4,7%, що згодом виявилося ще глибшим (-6,1%) і майже зрівнялася з результатом за 4 квартал минулого року (-6,3%).

У березні у США і Європі було достатньо негативу і щодо безробіття, і щодо темпів падіння промвиробництва. Автопром Японії демонстрував падіння виробництва удвічі.

Єдиним позитивом були сигнали про те, що банківська система США чекає підвищення прибутків у першому кварталі, і виділені на оздоровлення кошти таки стабілізували її.

Згадаймо, що перші прояви фінансової кризи у США, які вплинули на американський фондовий ринок, сталися на зламі лютого-березня 2007 року. Тоді це спричинило невелику корекцію навіть на ПФТС. Згодом були ще квітнева, серпнева і листопадова корекції. І саме вони врешті-решт призвели до зміни тренда і його низхідного руху в подальшому.

Після перших негативних сигналів від банківської системи ринок акцій продовжував зростати без істотних корекцій іще 4 місяці. Коли став зрозумілим масштаб проблем, почався відтік коштів інвесторів з ринку акцій.

Отже, можна припустити, що нинішній оптимізм пов'язаний з тим, що з'явилися ознаки оздоровлення у причини нинішньої кризи – банківської системи США.

І хоча економічне дно можна буде побачити швидше за все у другому кварталі, в поліпшенні стану банківської системи експерти побачили базис для оздоровлення всієї економіки через поновлення кредитування.

І хоча тепер воно буде досить обережним, а процес пожвавлення – досить повільним, але ці сигнали дають можливість будувати більш точні прогнози і підвищують очікування малого зниження або навіть невеликого зростання ВВП вже за результатами 2 кварталу.

Для того є й технічна причина: падіння на 6,1% у першому кварталі істотно знизило базу розрахунку. Фундаментальною ж причиною є зростання прибутків у першому кварталі, що може збільшити витрати у другому. І це теж може підтримати подальше зростання на ринку акцій.

Разом з тим, з огляду на дуже раннє відносно економічного "дна" зростання акцій з березня поточного року, будь-який інформаційний привід може бути використаний для ще одного падіння.

Відсутність негативної реакції на просадку ВВП вище прогнозу аналітиків і продовження рецесії варто пов'язувати з гарною корпоративною звітністю двох третин індексних компаній та великих банків.

Стрес-тести банків США свідчать про їх задовільний стан. З огляду на те, що за песимістичного сценарію знадобиться ще 75 мільярдів доларів, що не є проблемою для США, можна висловити припущення, що поточне зростання може виявитися базою позитивного тренду (оптимістичний сценарій).

Разом з тим, зафіксовано зростання промвиробництва в Японії, яке удвічі перевищило прогноз аналітиків, і уповільнення зростання безробіття в Європі на тлі заяв провідного економічного радника Обами Пола Волкера про те, що "США не мають потреби в додатковому пакеті стимулюючих заходів".

У найближчі 2-2,5 місяці жодних серйозних негативних інформприводів не очікується, окрім відігравання з лагом поглиблення рецесії та уточнення перспектив зростання прибутків.

Реальною загрозою в області негативних інформаційних приводів залишається безробіття, яке може спровокувати корекцію. До корекції може призвести й слабкий результат з другого кварталу, якщо знову буде показана рецесія, нехай навіть з темпом удвічі меншим, ніж у першому кварталі.

Крім того, швидке зростання цін акцій на тлі падіння корпоративних прибутків привело до значення P/E в емітентів індексу S&P на рівні 15, що для поки ще рецесійного руху американської економіки дуже багато.

Таким чином, міркування про невідповідність цін і очікувань прибутку повинні допомогти фондовому ринку ще раз "сходити вниз". Коли відбудеться це усвідомлення – сказати складно, але у нього є всі ознаки неминучості.

Разом з тим, поточні пасьянси по новинах на початок травня повністю нівелювали провальне падіння ВВП США, що знизило ймовірність очікуваного травневого обвалу американського ринку акцій і ймовірність падіння вітчизняного ринку.

І тільки ближче до середини травня стали з'являтися сигнали для корекції. Досі економічні новини в Україні сприяли зростанню на ринку акцій. Навіть міжнародні фінансові інститути відзначили деяке пожвавлення у вітчизняній економіці.

Хоча ми бачимо в цьому більше технічне зростання, ніж системне. Просто обвал останнього кварталу минулого року та першого кварталу поточного суттєво залежав від завищених ризикових очікувань.

Призупинення роботи підприємств для продажу надлишків продукції, які накопичилися в рецесійні квартали, призвела до падіння обсягів промвиробництва. Зараз же підприємства запрацювали з помітним зниженням потужностей у порівнянні з кризовий завантаженням, але вже виходячи з наявного попиту та безперервної роботи.

На думку аналітиків "Арт-капіталу", зростання, починаючи з червня, припиниться і сформує оптимальний рівень ВВП України в стані депресії. Реального, а не технічного, пожвавлення економіка України зазнає після пожвавлення у світовій економічній системі внаслідок високої залежності від експорту.

Незважаючи на технічну природу зростання економіки України, настрій інвесторів це поліпшило. Повзуча ревальвація гривні призводить до збитковості валютних позицій. Твереза переоцінка загрози дефолту – до падіння цін на CDS і зниження прибутковості більшості облігацій, як суверенних, так і корпоративних.

Нерухомість поки не подає ознак пожвавлення (крім невеликих "відскоків"), і навряд чи покаже найближчим часом. Такий збіг обставин і динаміка прибутковості інвестиційних інструментів можуть і далі підігрівати ринок акцій. Тим більше, що для "розгону" вітчизняного ринку досить цілком посередніх капіталів і волі декількох великих гравців.

З огляду на низькі інфляційні і девальваційні очікування на другий квартал, які раніше стримували інтерес інвесторів до акцій, ми бачимо сенс входити в короткі та середні позиції по ліквідних акціях, з урахуванням того, що вітчизняний індекс після першотравневих свят легко подолав позначку 350.

І наступною метою є рівень 450. Цей рівень ми вважаємо раціональним, виходячи з фундаментальних передумов. Однак, з урахуванням стрімкості зростання в останні 5 сесій, краще вкладатися в рамках корекції, якої варто дочекатися.

Якщо ж додати спекулятивну складову, навіть з урахуванням побоювань про можливість останньої глибокої корекції, то досягнення рівня 600-700 пунктів індексу ПФТС не виглядає неправдоподібним. Причому правильно підібрані акції можуть дозволити заробити і більше 70% за період росту, що за прибутковістю в річному обліку обжене будь-які інвестиційні інструменти, які існують на сьогодні.

Навіть просадка індексу до рівня 350 на корекції, або навіть 250 (що малоймовірно), різною мірою торкнеться індексних паперів. Частина найнадійніших акцій просяде менше паперів слабких емітентів, що не дозволить суттєво виграти на покупці найбільш стійких акцій на корекції. Тому з цими паперами є сенс входить навіть в довгі позиції.

Стратегія, заснована на вичікуванні, може призвести до втрати потенційного доходу на зростанні акцій в середньостроковій перспективі при цілком прийнятному рівні ризику.

Стримуючим фактором є бурхливе зростання індексу, особливо протягом останніх двох тижнів. Це підвищує очікування корекції вниз і призводить до побоювання купувати акції на піку. Оскільки у зростання немає серйозних підстав, то і корекцію може викликати на перший погляд незначна новина.

У ЗМІ окремими авторами мусується тема, що нинішні інвестиції в ринок акцій обернуться черговими збитками для інвесторів, яких в черговий раз обдурять жадібні і голодні спекулянти. І що краще поки тримати гроші під матрацом у доларах.

Але я знаю реальні приклади, коли інвестори купили акції в кінці лютого і заробили навіть більше, ніж дав індекс, тобто, близько 150%.

Дійсно, ми самі схиляємося до думки, задекларованої в назві статті, що побоювання з приводу спекулятивного характеру цього росту небезпідставні, і заробіток на ньому має високий рівень ризику.

Але розумне вкладення в акції надійних емітентів, що працюють з незначним зниженням потужностей, з незначною спекулятивною складовою і реальними для виконання стоп-лосс порядку 7-10% для найбільш ліквідних паперів, дозволили вже непогано заробити і дозволять це зробити в найближчому майбутньому. Навіть якщо "стрибнула" дійсно "дохла кішка". А якщо не "дохла"?

"Технарі" говорять, що індекс ПФТС пробив усі три знижувальних тренди, і це може сигналізувати про розворот індикатора вгору. Втім, індекс Доу-Джонса, хоча і вийшов з коридору, але знижувального тренду на рівні 8500 поки не пробив, і, не дійшовши до нього, скоригувався 11 травня до 8419.

Цілком можливо, що це вже спрацювало протверезення щодо зльоту P/E. Зниження Р/Е за рахунок знаменника в 4 кварталі 2009 і 1 кварталі 2010 року буде набагато менш інтенсивним, ніж падіння в 2-3 кварталах. Тому, при побудові цільових цін на рік сьогодні, нас у будь-якому випадку чекає зниження прибутків на 30 -40%.

Це обумовлено неминучістю помітної корекції вниз у США (а не відскоку на 3-5%). З огляду на схильність нашого ринку копіювати приводи до зростання і падіння в Америці, є всі підстави вважати, що "кішка" все ж таки "дохла".

Новини

18 Січня 2024

Виробництво коксу в Китаї 2023 року зросло на 3,6%

ArcelorMittal одержала дозвіл на будівництво заводу прямого відновлення заліза в Іспанії

Liberty Steel знову припинила виплавку сталі в Румунії

Бразилія на 80% профінансує будівництво ВЕС для ArcelorMittal

Франція профінансує декарбонізацію меткомбінату Dunkirk

Слуги народу пропонують запровадити податок для власників Айфонів

Українські аграрії скоротили експорт через кризу у Червоному морі

Уряд Італії домовляється з Danieli та Метінвестом про перезапуск сталеливарного заводу в Пьомбіно

Укренерго прогнозує незначний дефіцит електроенергії

Експорт морем у січні вже складає 2,3 млн тонн

BHP планує збільшити видобуток енергетичного вугілля

Межиріченський ГЗК видобув 307 тис куб руди

Румунські фермери повністю заблокували один пункт пропуску на кордоні з Україною

В українській енергосистемі немає дефіциту

Майже половина закупівель з вимогою локалізації відбувається з порушеннями – CMD Ukraine

Україні знадобиться 10-15 млрд допомоги на рік після завершення війни 

ВСІ НОВИНИ ⇢