Вкладники вимагають ліквідувати БРР

Точка зору

"Може, я сьогодні останній день працюю", – сміється тимчасовий адміністратор Банку регіонального розвитку Андрій Яцура.

У вівторок на ґанку фінансової установи зібралася невелика ініціативна група у кількості 20-25 чоловік. Вони збирали підписи на двох паперах. Перший – зі зверненням до голови правління НБУ Володимира Стельмаха з вимогою змістити Яцура. Другий папір – загальний список з контактами людей.

"У нас є процедура, за якою ми максимум за два місяці вже отримаємо гроші назад", – оголосив пікетувальник у синій сорочці. На підтвердження чоловік, який представився одним із керівників Асоціації вкладників України, розповів: ліквідувати банк можна не тільки рішенням НБУ, але й за заявою кредиторів.

Якщо зібрати підписи власників депозитів більш ніж на 200 тисяч гривень, яким прострочено виплату більш, ніж на 3 місяці, то можна вимагати ліквідувати банк. За його словами, дуже скоро справу буде передано на Фонд гарантування вкладів, а той вже виплачує до 150 тисяч гривень.

Тому у вівторок вкладники вибрали голову та заступника голови ініціативної групи, а після цього обіцяли оформити протоколами факт наявності претензій на велику суму.

Доводи присутніх були незаперечними. Ще в лютому до банку було призначено куратора від НБУ, який повинен був контролювати цільове використання рефінансування. Тим не менш, за рахунок отриманих від держави грошей БРР не розрахувався з вкладниками. "Куди вони діли гроші, незрозуміло", – обурився один з ошуканих вкладників.

Втім, у цьому страйку можна було помітити три дивні моменти. Перший – у листі Стельмаху серед ображених мелькала і юридична особа, назва якої загубилася в загальному шумі.

Другий – під цим документом було зібрано всього 14 підписів. Для порівняння, загальна кількість вкладників становить 9294 чоловіки. Третій – гроші вимагали громадяни, у яких сума вкладу перевищувала всього 10 тисяч гривень.

Таким чином, у вівторок на ґанку БРР, поряд зі скромними вкладниками, зібралися власники великих депозитів і навіть представники одного підприємства. Це тим більш ймовірно, що середня сума депозиту в банку складає 42 тисяч гривень. "У банку багато клієнтів із внесками більше 150 тисяч. Багато залучалися на особистих контактах. Повірте, у спілкуванні вони не менш складні, ніж дрібні вкладники", – пояснив Яцура.

За його словами, сьогодні повертати депозити нічим. Залишки на коррахунках і в касах банку у всіх валютах становлять приблизно 3,7 мільйони гривень. У той же час, тільки прострочені зобов'язання банку перед населенням і юрособами складають 230 мільйонів гривень. У тому числі, 90 мільйонів гривень становить "прострочення" за вкладами фізичних осіб. Решта – поточні та термінові рахунки підприємств.

Зараз тимчасовий адміністратор, за його словами, зайнятий роботою з проблемними позичальниками, а також закриттям збиткових відділень, урізанням витрат і реалізацією непотрібного майна.

Зокрема, з 42 відділень сьогодні залишилися 34, і ще два у Львові та Хмельницькому будуть закриті наступного місяця. На 33% зменшено зарплати, а ще через пару місяців їх "уріжуть" додатково на 25-30%. Більшість точок, що залишилися розраховані на дві особи, і розташовані на територіях БТІ, МРЕВ та податкової.

"Як мені ці 3 мільйони гривень поділити на всіх? Я готовий всі активи банку продати, щоб розрахуватися. Ось зараз 11-12 автомобілів виставили на продаж – там від"Ниви"до" Крайслеру", – розповів Яцура.

Він запевнив, що банк готовий виплачувати гроші вкладникам, у яких склалася особливо важка ситуація – хвороби, операції, смерть родичів. Щосереди спеціальна комісія розглядає від 50 до 80 заяв. На вчорашній день, таких звернень було 474, і за ним вже видано 532 тисячі гривень. Втім, ліміт на такі виплати ще 17 квітня було встановлено на рівні 10 тисяч гривень. А кожен заявлений випадок перевіряється із залученням лікаря.

"Повторно виплат поки не робимо. Якщо створимо прецедент, потім важко буде керувати процесом. Розумію, що така сума у багатьох викликає роздратування, але вирішили поки що так. По мірі нормалізації, почнемо платити відсотки за вкладами, після цього – по депозитах юросіб. А потім поступово почнемо "розшивати" картотеку ", – розповів "Економічній правді" Яцура.

Тимчасовий адміністратор додав, що зараз власник більш ніж 90% пакета акцій Банку регіонального розвитку Валерій Ксензенко веде переговори з трьома потенційними інвесторами. В обмін на 85,3 мільйони гривень він готовий поступитися контрольним пакетом БРР і, можливо, частиною свого бізнесу.

Сам Ксензенко виявився недоступний для коментарів. "Зараз є три потенційних інвестора, все походженням з України. Тільки закінчився незалежний аудит компанією "Інтераудіт", і через пару днів будуть доступні результати. Вже до кінця місяця перший інвестор повинен прийняти рішення. Наше умова – внести мінімум 85,3 мільйони гривень. Плюс, старий і новий акціонери повинні взяти на себе ряд зобов'язань", – зазначив Яцура.

Відомо, що ще 27 квітня мали відбутися збори акціонерів банку, на якому повинно було затверджуватися підвищення статутного фонду на цю суму, до 170 мільйонів гривень. Однак цього не відбулося з невідомих причин. В агентстві "Кредит-Рейтинг" припустили, що "власники банку або адміністратор НБУ могли не домовиться з потенційними інвесторами".

Начальник відділу рейтингів фінансових організацій "Кредит-Рейтинг" Андрій Коноплястий не виключає, що саме підвищені ризики викликали стрімке погіршення ситуації в банку. Ще в минулому році прогноз рейтингу БРР був змінений на негативний, а в січні поточного року рейтинг банку був знижений до спекулятивного рівня ("ВВ-" з негативним прогнозом). У червні агентство відкликало рейтинг.

"За наявною у нас інформацією, в середині минулого року у будівельній галузі було сконцентровано близько третини кредитного портфелю юросіб, що не є критичним показником для невеликих фінансових установ.

При цьому обсяг операцій з пов'язаними особами (яким є ІБК "Місто") до останнього часу залишався незначним. Тим не менш, концентрація кредитного портфеля банківської установи по окремим позичальникам була значною, на що агентство зосереджували увагу в прес-релізі та рейтингових звітах.

"За такої концентрації якість активів банку може істотно погіршитися через виникнення проблем з погашенням кредитів окремих клієнтів ", – зазначив Коноплястий.

Новини

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

Нацбанк фіксує відновлення на ринку нерухомості

ДТЕК бачить великий потенціал у розвитку малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢