Березовський заговорив про отруєння Ющенка

Точка зору

Украинская правда

Уже декілька днів слідча група, яка займається справою отруєння Віктора Ющенка, перебуває у піднесеному стані. Їм вдалося взяти свідчення у одного з ключових свідків – Бориса Березовського.

За інформацією "Української правди", десять днів тому до Лондону вилітав слідчий Олексій Донський. У приміщенні посольства України у Великобританії він провів допит Бориса Березовського.

Сам Березовський відмовився спілкуватися з "Українською правдою" на цю тему. "Я нічого не коментую", – сказав опальний олігарх.

У справі про отруєння Ющенка в якості свідка також допитувався Олександр Волков – близький товариш Березовського.

Саме Волков був тим посередником, який у 2004 році організував фінансування Березовським виборчої кампанії Ющенка, а потім намагався організувати його приїзд до України.

Свідчення Березовського можуть дати додаткову інформацію в розвиток ключової версії слідства – про причетність до отруєння Володимира Сацюка та Давида Жванії.

Зокрема, Березовський корисний тим, що може пролити світло на іншу темну історію, яка ледь не закінчилася трагічно – спробу організації терористичного акту під штабом Ющенка у переддень другого туру виборів 2004 року.

За статтею незаконного придбання та зберігання зброї та вибухових речовин в 2006 були засуджені двоє росіян – Михайло Шугай і Марат Москвітін.

Замовник вибуху встановлений не був, хоча в цьому контексті неодноразово згадувалося прізвище Березовського.

Зокрема, один зі засуджених, Михайло Шугай під час слухань справи заявляв, що вибух був вигідний саме Березовському. Також Шугай був знайомий з зятем Березовського Єгором Шуппе.

Водночас джерела в оточенні Березовського припускають, що за організацією вибуху під штабом Ющенка стоять інші люди – Давид Жванія та Володимир Сацюк.

Ці двоє начебто намагалися імітувати вибух з тим, щоб кинути тінь на Березовського.

БАБ станом на середину 2004 року за посередництва Жванії виділив на підтримку Ющенка 10-11 мільйонів доларів, але не отримав звіту їх використання. Тому Березовський відмовився працювати зі Жванією, а решту грошей, близько 30 мільйонів, спрямував через Олександра Волкова та Юлію Тимошенко.

"Згадайте, саме Жванія затягнув Ющенка на дачу до Сацюка. Після тих подій Ющенко відмовився від послуг Жванії, і його фактично усунули від роботи в штабі – він почав займатися підготовкою вуличних акцій", – розповідають джерела.

Жванія двічі організовував візит Ющенка на дачу до Сацюка перед виборами президента – і після других відвідин 5 вересня 2004 року Ющенко відчув різке погіршення самопочуття.

Версія про отруєння Ющенка на дачі Сацюка є провідною в слідчої групи Генпрокуратури.

Тим часом слідчій групі досі не вдалося допитати Сацюка – хоча він спілкувався телефоном з тим же слідчим Донським, але відмовився дати свідчення в генеральній прокуратурі Росії.

Натомість Сацюк дав пояснення слідчій комісії Верховної Ради під керівництвом Володимира Сівковича. Там він заявив, що зустрічався з посланником Банкової, який начебто пропонував йому реабілітацію в обмін на те, що Сацюк назве замовником отруєння Віктора Медведчука.

На слідство у справі отруєння накладається конфлікт між керівником слідчої групи, проющенківською Галиною Климович та заступником генпрокурора, представником донецьких Ренатом Кузьміним.

Зокрема, в понеділок у пресу просочилася інформація про нібито намір Климович допитати в справі отруєння прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна.

Водночас джерела в слідчій групі розповіли "Українській правді", що вони не збиралися цього робити, а інформація була вкинута з метою дискредитувати роботу слідчих.

"Усе просто. Хоча Ренат Кузьмін не має стосунку до розслідування отруєнення Ющенка, але його брат працює помічником іншого заступника генпрокурора – Миколи Голомші, який як раз наглядає за цією справою. Опоненти Климович дізналися, що був допитаний Березовський. Олігарх неодноразово звинувачував Путіна в спробі отруєння Ющенка. І тому вирішили довести все до абсурду та закинути бульбашку про намір взяти свідчення у Путіна", – зазначив співрозмовник "Української правди".

"За задумом, це має спровокувати скандал, будуть говорити, що слідчі зривають переговори України по газу, підключиться комісія Верховної Ради Сівковича, незабаром Шуфрич вийде на телеекрани – і почнуть розхитувати ситуацію".

За словами співрозмовника, робитиметься це з однією метою – усунути керівника слідчої групи Галину Климович від справи, щоб розвалити версію про причетність Сацюка та Жванії до отруєння президента.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢