Нацбанк відбиває атаку на курс

Точка зору

В четвер Нацбанк знову продавав на міжбанку долари, цього разу за 7,65 гривень, і дійсно без обмежень. "Заливав усіх, і під будь-який імпорт. Усі, хто купували не собі в кишеню, йшли до Нацбанку. Це велика частина ринку", – розповів скарбник одного з великих банків.

Опитування експертів показало, що якщо така практика триватиме декілька днів, долар подешевшає. Таким чином атаку на курс буде відбито.

Ще у вівторок регулятор за традицією задовольняв тільки заявки, за якими купували валюту для погашення закордонних позик. Але вже в середу НБУ пообіцяв продати долари всім без обмежень. Це було 1 липня, коли парламент змусив регулятора надрукувати 10 мільярдів гривень на Євро-2012. Побоюючись спекулятивної атаки на курс, Нацбанк вирішив "залити" ринок валютою.

Крім повідомлення про безрозмірну інтервенцію, в середу Національний банк розіслав банкам лист-розпорядження на кшталт тих, що поширювалися на початку цього року, і супроводжувалися переконливими дзвінками на місця. Цього разу перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов зажадав від банків жорсткіше працювати з клієнтами, які встановлюють у заявках на купівлю іноземної валюти завищені курси.

"З метою подальшої стабілізації міжбанківського валютного ринку … звертаємо увагу на те, що курси, які встановлює уповноважений банк, повинні ґрунтуватися на реальній кон'юнктурі міжбанківського валютного ринку і реальних курсах за укладеними угодами з урахуванням орієнтирів, які на щоденній основі доводяться НБУ до відома уповноважених банків … Враховуючи надзвичайну важливість цього завдання, Нацбанк зобов'язує керівників банків взяти його виконання під особистий контроль", – йдеться в листі.

Але навіть без зобов'язання надрукувати 10 мільярдів, перестраховуватися було від чого. За даними finance.ua, за останній тиждень із звичних значень в районі 7,62-7,66 гривень ціна безготівкового долара піднялася до 7,7-7,75 гривень. В обмінних пунктах вчора пропонували купити долари в середньому по 7,81 гривень. Для порівняння, до цього кілька тижнів ціна трималася на рівні 7,65 гривень за долар.

Дестабілізація на валютному ринку пояснюється тим, що з 23 червня регулятор отримав право застосовувати санкції до фінансової установи, якщо вона не перевела валютні резерви, сформовані під кредити у вільноконвертованих валютах, у гривню. Ці вимоги передбачені постановами № 107 та № 109, прийнятих наприкінці лютого для створення надлишкової пропозиції валюти на міжбанку.

Весь цей час проти постанов активно виступали дочки іноземних банків – УкрСиббанк, Укрсоцбанк, Індекс-банк, "ВТБ Банк", VAB Банк, Правекс-Банк, "Райффайзен Банк Аваль", Ерсте Банк і OTP Банк.

Дуже довго вони сподівалися, що регулятор скасує свою постанову. Але голова правління НБУ Володимир Стельмах виявився неухильним. Постанову з деякими полегшеними нормами, яка повинна була з'явитися ще минулого понеділка, до сих пір не підписано. Замість цього банки отримали листа, в якому Стельмах дав зрозуміти – послаблень не буде.

Лише кільком банкам вдалося отримати індивідуальний дозвіл продавати валюту ще один-два місяці. За чутками серед банкірів, це Укрсиббанк, "ОТП Банк" та "Райффайзен Банк Аваль". Решта продали останні долари якраз напередодні 23 червня – від гріха подалі.

Якраз через кілька днів після цієї дати курс долара знову "поповз" вгору. "Все, резерви розпродано. Так що я не здивуюся, якщо до осені будемо мати більше 8 гривень за долар. До того ж, дуже сильно впала експортна виручка. Традиційно, липень – дуже млявий місяць. Але якщо ми маємо тиск на гривню вже зараз, то до вересня все може десять раз змінитися", – підкреслив один з скарбників.

З іншого боку, казначей відзначив, що НБУ має всі шанси погасити нинішню хвилю зміцнення долара. "Якщо він буде дійсно продавати всім і в повному обсязі, то ринок вже дуже скоро відкотиться назад. Це може статися навіть за три дні. Головне, щоб Нацбанк тримав слово – якщо пообіцяв, то вже щоб продавав", – підкреслив інший скарбник.

Судячи з інтервенції без обмежень, регулятор дійсно бореться з небезпекою. Втім, робить він це у своєму стилі. З року в рік НБУ спочатку намагається зекономити, а у підсумку змушений віддати набагато більше. Всупереч народній прикметі, досвід регулятора не вчить.

"Зараз відбувається рівним рахунком те саме, що і минулої осені. Залишається тільки питання: це він випадково наступає на одні й ті ж граблі, або навмисно. Здавалося б, у середу пообіцяв, що буде продавати всім. У підсумку, продав приблизно половину того, що просили. Народ образився і купив на ринку. Природно, ціни стрибнули. Тому в четвер довелося вже витрачатися як слід", – описав ситуацію заступник голови одного з найбільших банків.

За словами експертів, у найближчому майбутньому існує єдиний фактор, який може дестабілізувати валютний ринок – це НАК "Нафтогаз України". До 7 липня він повинен погасити великий борг перед російським "Газпромом". Але як він буде це робити, зовсім невідомо.

"Візьме кредит у державного банку, Європи або у росіян, купить на міжбанку, або безпосередньо у Нацбанку – взагалі нічого не зрозуміло. Я знаю, що декілька банків уже потроху купують валюту для НАКу. Але якщо він вийде з усім обсягом на ринок – курс точно буде вище 8. Тому я сподіваюся, що Нацбанк продасть йому напряму", – відзначив заступник голови одного з великих банків.

Сергій Лямець

Новини

14 Січня 2024

Якщо боржникам почнуть відключити електрику, то рівень платежів зросте – НКРЕКП

13 Січня 2024

ЄК виділила 126 млн євро на розширення румунських портів для експорту товарів з України 

12 Січня 2024

Велика Британія надає 200 млн фунтів для виробництва українських дронів

З України до морських портів в Румунії будують нову автомагістраль

Cвітові продажі електромобілів зросли на 31%

ДБР підозрює суддю Дніпровського райсуду столиці у прикритті оборудки Жеваго

Відбір газу з українських ПСГ сягнув максимуму за два роки

За тиждень автогаз у мережах АЗС подешевшав майже на гривню

У 2024 році Мінекономіки прогнозує зростання ВВП на 4,6%

Індійська JSW Steel планує побудувати новий завод

У 2023 році імпорт до України перевищив експорт на 27,5 млрд дол

Імпорт електроенергії гарантує великим підприємствам можливість продовження роботи

В НБУ очікують на здешевлення кредитів

В Україні більше жінок працюють на чоловічих посадах

Міттал оголосив про будівництво найбільшого в світі металургійного заводу

Уряд планує цього року запустити п’ять індустріальних парків

ВСІ НОВИНИ ⇢