Рейдерство з людським обличчям?

Точка зору

Навесні 2009 року в Україні з'явився новий вид інвестиційного бізнесу. Особливого виду фонди знаходять перспективні підприємства, які загрузли в боргах. Вони пропонують взяти борги на себе, але натомість вимагають частку у бізнесі.

Підприємства у цьому випадку називаються distressed assets. А самі фонди, які займаються таким бізнесом, – distressed debt funds. Інша назва – special situation funds, а на сленгу – vulture funds, тобто фонди-стерв'ятники.

Часто сегмент distressed assets називають "цивілізованою формою рейдерства", однак його учасники заперечують це. За їхніми словами, рейдери захоплюють підприємство проти волі власників, використовуючи для цього всі можливі інструменти, включаючи придбання боргів.

А distressed debt funds купують борги винятково за згодою з власниками. При цьому менеджмент підприємства зберігається.

Компанії distressed debt funds виникли під час азійської кризи в кінці 1990 років. Тоді в усьому світі ослаблені боргами підприємства набули нових акціонерів або навіть змінили власників.

Нині ринок переживає другу хвилю створення distressed debt funds. Серед фундаторів – найбільші інвестиційні банки на кшталт Morgan Stanley або Goldman Sachs.

Також подібним бізнесом можуть займатися структури, які мають досвід управління хедж-фондами – private equity funds або mezzanine funds. Ці фонди займаються тим же бізнесом, але вони знаходять не проблемні, а здорові підприємства.

Сьогодні найвідоміші у світі покупці проблемних активів – Blackstone Group і Carlyle Group. До речі, перший з них – радник українського уряду.

Для України та Росії це явище наразі нове. "Російським інвесторам, з якими я працюю, цікаві проблемні активи у гірничодобувному секторі", – розповів президент російської керуючої компанії "ЦентрІнвест" Василь Куликов.

Він підкреслив, що робота distressed debt funds пов'язана з великим ризиком.

"При придбанні проблемного активу часто необхідно швидко укласти угоду, що не дозволяє детально оцінити активи і проблеми, що стоять перед купленим бізнесом. При цьому отримати запевнення і гарантії продавця про якість активу часто не вдається, що створює додаткові ризики", – розповів менеджер.

Фонди знаходять вихід у диверсифікації, формуючи свій інвестиційний портфель між десятьма і більше об'єктами.

Наскільки швидко "рейдерство з людським обличчям" може поширитися в Україні? За словами експертів, західні distressed debt funds на вітчизняному ринку прямо не працюють, оскільки не знають особливостей місцевого бізнесу.

Цілком можливо, що російські фонди вивчають ситуацію самостійно. Вони вибирають посередників серед місцевих інвестиційних банків, які складають список підприємств для придбання та допомагають оформити угоду.

На конференції "Distressed debt в Росії та СНД", що проходила у травні в Москві, від України були присутні компанії Astrum Investment Management і "Дагда". Крім того, distressed аssets fund створює в Україні компанія "ТЕКТ".

Компанії, які цікавляться distressed аssets fund, заперечують свою причетність до рейдерських захоплень. Офіційна версія причин заснування таких фондів звучить інакше: рішення проблеми боргового навантаження на підприємствах України.

"Цей напрямок дуже актуальний і перспективний. Були прецеденти, коли в Україні купували бізнес майже безкоштовно, але з великими боргами. Звичайно ж, робота професіоналів – ці борги реструктурувати, продати або хоча б зменшити", – відзначив голова наглядової ради КУА "Піоглобал Україна" Роман Сазонов.

За його словами, ще кілька місяців тому великі фонди відмовлялися інвестувати в Україну. Зараз же вони вивчають компанії з великою часткою ринку.

"Якщо раніше інвестори цікавилися фірмами-експортерами, то після девальвації гривні, навпаки, хочуть працювати з підприємствами, орієнтованими на заміщення імпорту", – підкреслив голова департаменту управління активами компанії Astrum Investment Management Андрій Смолино.

Всього у світі налічується понад 400 таких фондів. З них приблизно 80 мають інтереси в Україні, Росії та країнах Східної Європи. Ринок України вони розцінюють як потенційно великий.

Однак не всі поділяють оптимізм з приводу блискучих перспектив нового бізнесу. Партнер компанії "Адлер і партнери. Адвокатське бюро" Вадим Садовий вважає, що особливим попитом пропозиції фондів користуватися не будуть.

"Підприємство, яке зіткнулося з труднощами, повинне довіряти інвестиційній компанії. Інвестор буде вивчати "білу" та "чорну" бухгалтерію, клієнтів і постачальників, договірні стосунки з іншими фірмами. А сьогодні не кожна компанія зможе розкрити цю інформацію людині з вулиці", – вважає він.

Сергій Лямець

Новини

19 Квітня 2024

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

ВСІ НОВИНИ ⇢