Дороге пальне скоротило обсяги продажів

Точка зору

Західний вітер

Динаміка світових цін на нафту протягом другої декади серпня була вкрай нестійкою. Котирування північноморського сорту сировини за короткий період опускалися на 7,5% від максимального значення у серпні – 74,8 долара за барель.

Однак середні котирування серпня поки претендують на рекордні показники з початку 2009 року: ціна еталонного сорту brent склала 72,9 долара за барель.

Дорога сировина і низькі котирування вироблених з неї нафтопродуктів стали причиною зниження завантаження і навіть зупинки ряду зарубіжних НПЗ. За прогнозом Sanford C. Bernstein & Co, через зниження прибутковості переробки нафтові компанії можуть закрити до десяти заводів у всьому світі.

Скорочення переробних потужностей, у свою чергу, призведе до зростання вартості нафтопродуктів. У цілому, котирування нафтопродуктів прямують за сировиною. Найбільш виразне зниження продемонстрували бензини, у перші дві декади серпня їх ціна впала майже на 12% до 657 доларів за тонну.

Ситуація на ринку нафтопродуктів в Україні залишається напруженою. Каменем спотикання для трейдерів став американський долар, котирування якого продовжують зростати четвертий тиждень поспіль. На тлі обвалу гривні внутрішній ринок не відреагував зниженням на падіння нафтових котирувань у Європі.

Високі оптові ціни на нафтопродукти, які досягли рекорду ще у середині серпня, стали причиною істотного дефіциту грошей у нафтовиків. Таку напругу витримали не всі трейдери, що призвело до скорочення імпортних поставок.

Падіння гривні стало серйозною проблемою для учасників ринку, вилившись у зростання цін на пальне. Тонна бензину А-95 подорожчала до 9 тисяч гривень, ДП – до 6,7 тисячі гривень. Через дорогі кредити деякі оптовики знизили обсяги закупівель на 15-25%.

"Якщо раніше наша компанія купувала 2 тисячі тонн "п'ятого" на тиждень, то сьогодні грошей ледь вистачає на 1,5 тисячі тонн", – розповів один із західноукраїнських трейдерів.

Ціни вгору, попит – вниз

На тлі високих цін продовжує падати реалізація пального. Згідно з даними Держкомстату, за сім місяців 2009 року споживання бензину в Україні знизилося на 5,6% до 2,6 мільйона тонн, а дизпалива – на 17,7% до 2,7 мільйона тонн.

Невтішна статистика торкнулася усіх регіонів країни. Навіть у курортному Криму відзначається зниження споживання. "Продажі палива "просіли" на 15-20% порівняно з 2008 роком", – кажуть у кримській мережі АЗС "АТАН". Причину падіння реалізації там пояснюють зниженням кількості відпочиваючих-автомобілістів.

Б'ють на сполох і пасажирські перевізники, що працюють на півострові. "Пасажирів зараз мінімум утричі менше, ніж 2008 року. Якщо у минулому році були черги і біля кас, і біля автобусів, то сьогодні ми змушені скорочувати рейси", – повідомив представник великого кримського перевізника ПП "Ісаєв".

Між тим, зменшення обсягів реалізації пального не призводить до падіння цін. Так, на кримських заправках WOG, "Лукойл" та Shell – ці учасники ринку входять до Експертно-аналітичної групи при Мінпаливенерго – з середини серпня вартість літра бензину А-95 наблизилася до 8 гривень і склала 7,95 гривні за літр.

В інших регіонах ці ж оператори продають літр А-95 на 25 копійок дешевше.

Варто відзначити, що менш наближені до уряду продавці, які не входять до ЕАГ, реалізують пальне значно дешевше. За даними цінового моніторингу UPECO, на 21 серпня середня вартість бензину А-95 в Україні становила 7,52 гривні за літр.

Подальший розвиток ситуації на ринку буде залежати від новин, які надходитимуть з нафтового торгового майданчика у Лондоні, і повідомлень про котирування долара та євро на УМВБ. А ще – від маркетингової політики роздрібних операторів, які через завищені ціни на нафтопродукти продовжують втрачати покупців.

З огляду на тенденції перших трьох тижнів серпня, в кінці місяця – на початку вересня середня вартість літра бензину А-95 не перевищить 7,5 гривні, а за умови зміцнення курсу національної валюти ціна знизиться до 6,8-7 гривень.

Цей прогноз не поширюється на роздрібні мережі, що входять до Експертно-аналітичної групи. Цінова політика компаній "Укртатнафта", "Лукойл", ОККО, Shell і WOG уже давно не відповідає тенденціям ринку і визначається, мабуть, лише кулуарними домовленостями під дахом галузевого міністерства.

Олександр Сіренко

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢