Він – падає, вона – зростає

Точка зору

Останній звіт Держкомстату про со­­ціа­льно-економічний стан України за сі­­чень–липень 2009 року дав привід Юлії Тимошенко заявити про оздоровлення економіки. «Вже п’ятий місяць поспіль ми реєструємо позитивну динаміку по окремих галузях і по промисловості загалом», – підкреслила прем’єр. Зокрема, обсяги промислового виробництва в липні зросли на 4,9% стосовно червня, в тому числі: легкої промисловості – на 5,5%, металургії – на 15,3%, целюлозно-паперового виробництва – на 8,4%. Кількість зареєстрованих безробітних протягом липня зменшилася на 7,8% – до 606,9 тис. осіб станом на 1 серпня.

Утім, незалежні економісти запевняють, що аналіз поточної економічної ситуації з огляду на помісячну динаміку, до якої апелює прем’єр, є ворожінням на кавовій гущі. В січні–липні 2009-го порівняно з аналогічним періодом минулого року промисловість упала на 30,4%, а безробіття зросло на 17%.

Уряд пишається зростанням середньомісячної номінальної зарплати протягом першого півріччя на 6,2%. Проте з урахуванням інфляції за останній рік рівень фактичної зарплати знизився щонайменше на 11%. Липнева дефляція на 0,1% є сезонним явищем та спричинена традиційним зниженням цін на продукти нового врожаю (витрати на харчування становлять від 36% до 50% вартості споживчого кошика українця).

Водночас, щодо минулорічної бази падіння все ще демонструють будівництво (54,3%), вантажообіг (33,3%), гуртовий товарообіг (24%) тощо. Зростання зафіксовано лише в аграрному комплексі – на 3,8%, однак така динаміка насправді пояснюється тим, що цьогоріч аграрії почали збирати врожай раніше й швидшими темпами, ніж торік. Натомість урожайність зернових та зернобобових порівняно з показниками 2008-го знизилася на 7,1%. Власники підприємств АПК переконують, що відсутність державної підтримки та відмова від закупівлі якісного насіння та добрив у період посівної (через брак кредитних коштів) позначаться на остаточному результаті жнив.

У розпал передвиборчої кампанії урядові оцінки стану національної економіки звучатимуть навіть оптимістичніше, ніж зараз. Адже у 2008 році саме в жовтні було вперше зафіксовано падіння обсягів промислового виробництва на 0,7%. Отже, порівнювати економічні показники жовтня 2009-го уряд буде з низькою базою відповідного періоду 2008 року. Насправді це свідчитиме не про кінець кризи та впевнене відновлення національного господарства, а про стагнацію напередодні другої хвилі кризи, яка очікується в 2010 році.

Кузик Валентина

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢