Рада голосує за ринок землі: чи вдасться Зеленському переконати своїх і перемогти

Точка зору

ЕП пояснює, якою є розстановка сил перед голосуванням, в чому суть законопроєкту, який розглядається, і як в команді президента збираються перемогти всіх на референдумі?

"Земля" заполонила інформаційний простір. Референдуми, перекриті дороги, політичні бійки, протести, боягузтво, популізм (соціалізм) і безкінечна інтрига, яку вбити ніщо не зможе – це короткий опис того, що сьогодні відбувається за кулісами земельного питання.

Утім до фінішу лишилось кілька годин. 13 листопада Рада буде розглядати проєкт 2178-10, який дозволить нарешті скасувати мораторій.

Проте ніхто напевно зараз не може сказати, що буде в залі: беззаперечна перемога або повне фіаско. Спрогнозувати наразі, як будуть розвиватись події, не може навіть президент. Незважаючи на те, що підсумковий результат залежить лише від однієї партії – партії Володимира Зеленського.

В день голосування депутати "Слуги народу" збираються, щоб поговорити із Зеленським. Останній буде їх переконувати голосувати "за" і пояснюватиме, чому його ідея з референдумом щодо іноземців – це виграшна комбінація.

"Слуги" фактично залишились із питанням скасування мораторію наодинці. Інші партії будуть грати в цій грі тільки "проти". Головне питання – скільки депутатів Зеленського зіграють в ту ж саму гру, і чи допоможе гаранту хід із референдумом?

Для тих, хто не відслідковував події навколо цієї теми, і хоче зрозуміти, за що і як голосуватимуть депутати 13 листопада, ЕП пропонує ознайомитись з цим текстом. Тут будуть відповіді на наступні питання:

  1. Який саме законопроєкт буде голосувати Рада?
  2. Чому усі партії "проти", в тому числі і "Голос"?
  3. Як вплинула на розстановку сил ініціатива Зеленського щодо проведення "всеукраїнського референдуму", який вирішуватиме, чи зможуть купувати землю іноземці.
  4. 4. Як Зеленський збирається перемогти всіх на референдумі?
  5. Чи є взагалі шанси на ринок?

Про законопроєкт, який будуть голосувати

Загалом в порядку денному 11 законопроєктів, присвячених земельному питанню. Зупинятись на кожному з них немає сенсу, тому що 10 з них не матимуть підтримки. Головний документ, вартий уваги і на який робить ставку команда Зеленського – це законопроєкт 2178-10.

Що він передбачає?

Перше. З 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. З цього моменту право продавати земельні паї отримають всі їхні власники.

Друге. Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади та держава.

Третє. Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року. Проте, між першим і другим читанням, як про це заявив Зеленський,  буде внесена поправка про проведення "всеукраїнського референдуму", на якому українці самі вирішуть, чи давати іноземцям дозвіл.

Четверте. Ті іноземні компанії, які не займались обробітком землі в Україні мінімум три роки, зможуть отримати право придбавати землю з 1 січня 2024 року.

П'яте. Передбачене переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.

Шосте. Концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ОТГ, 8% області та 0,5% країни

Сьоме. Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу – нормативна грошова оцінка.

Про референдум

Земельна реформа за крок до референдуму, на якому українці вирішуватимуть, чи давати право іноземцям купувати землю. І озвучив ідею щодо його проведення сам президент.

"Іноземці та компанії, що мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дана згода народу України на Всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде міститися в законі", – заявив під час відео-звернення Зеленський в понеділок.

Цією заявою він ошелешив не лише опонентів реформи, а й депутатів власної фракції. До сьогодні питання недопуску іноземців до купівлі землі через референдум фракцією "Слуга народу" взагалі не обговорювалось.

Референдум був несподіванкою не тільки для депутатів. Як варіант це обговорювали наприкінці тижня, але проти були всі – і голова ОП Андрій Богдан, і прем'єр Олексій Гончарук, і голова аграрного комітету Ради Микола Сольський. Утім, Зеленського це не зупинило і він зробив по-своєму.

"Всі були в шоці. Вони подають це як велику перемогу. Більше того, вони реально вірять, що переможуть на референдумі. Арахамія і Потураєв розповідають нам, що, мовялв, проведемо електронний референдум, що бабці не прийшли, і перемога буде за нами.

Ми – просто посміховисько зараз для всіх. Я ще сподівався, що там є якийсь хитрий план, але коли я почув про електронний референдум, я зрозумів, що це фіаско", – каже один з депутатів "Слуги народу".

Після заяви президента все перевернулося з ніг на голову. Фактично ідея референдуму щодо обігу землі в Україні належала основним опонентам реформи – фракції "Батьківщина", яка після заяви Зеленського втратила один з головних "козирів" проти запуску ринку.

Проте чи не найгучніше слово "референдум" відгукнулося вчора в серцях близько тисячі компаній, які давно орендують землю в Україні і власниками яких є іноземці.

Фактично, для них це означає, що вони не зможуть придбавати землю одночасно з українськими компаніями. Так, за даними соціологічних опитувань, 69% українців виступають проти продажу землі іноземцям.

У такому випадку під роздачу потраплять і публічні агрохолдинги, акції яких котуються на міжнародних біржах.

"Якщо ми не зможемо купувати ті поля, що зараз обробляємо, то це фактично конфіскація. Бо для українських учасників ринок відкриється і вони зможуть придбати землю, а ми ні, хоч ми працюємо в Україні вже 11 років", – заявив генеральний директор "Волинь Агро" Максим Городов.

Компанія, яку очолює Городов, входить до групи компаній "Агропросперіс" і контролюється американським інвестфондом NCH Capital.

За його словами, такими заявами нова влада начебто пiдтримує iноземнi iнвестицiї, а насправдi масово виводить з ринку тих, хто тут вже давно працює.

"Нас ставлять в абсолютно неконкурентні умови. Ми одні з перших залучили іноземного інвестора в АПК України і нас хочуть під шумок прибрати, начебто роблячи гарну справу з відміною мораторію", – наголошує Городов.

Зрештою, не зважаючи на заяви влади обмежити доступ іноземців до ринку, запропонований сценарій все одно не влаштовує ряд фракцій та завзятих противників запропонованої командою Зеленського концепції земельної реформи – Всеукраїнську аграрну раду.

У понеділок Всеукраїнська аграрна рада організовувала акцію протесту  під лозунгами "Ні продажу України", що проходила в 13 регіонах.

Чи вистачить голосів?

"Слуга народу"

За даними співрозмовника ЕП з партії, на 8 листопада в "Слузі народу" нарахували десь 190 депутатів, які готові були тиснути кнопки "за". Ще 8-10 мажоритарників також підтвердили, що будуть підтримувати.

Такою була розстановка сил до заяви про референдум. У Зеленського всерйоз розраховують, що цей хід дозволить їм мобілізувати більше голосів в партії. Проте, такої впевненості у депутатів немає.

"Голос"

У відповіді на запит ЕП, в партії зазначили, що "виступають за зняття мораторію на землю та цивілізований вільний ринок землі, основним бенефіціаром якого повинен стати український фермер та українські громадяни".

"Але перш, ніж ми приймемо рішення про підтримку чи не підтримку законопроектів, монобільшість повинна визначитись з концепцією реформи ринку землі – поки що її не розуміють не тільки селяни, але й більшість депутатів. І ця концепція, і законопроекти змінюються щотижня", – зазначається у відповіді "Голосу".

Нардепи "Голосу" наголошують, що законопроект 2178-10 – це лише вершина айсбергу земельної реформи.

"Він повинен прийматися одночасно з впровадженням програми доступного фінансування чи кредитування купівлі земельних ділянок фермерами, вирішення питання землі у державних підприємств, приведенням у відповідність кадастру, інвентаризацією усіх земель, дерегуляцією та автоматизацією усіх земельних процедур", – йдеться у відповіді.

За даними ЕП, на кінець дня 12 листопада "Голосі" не збирався давати голоси за реформу.

"Правда в тому, що вони бояться. Внутрішньо вони, звісно, ліберали, але вони бояться непопулярних питань. Час грає проти їхньої згоди. Вони потроху почали переходити на позицію "ми "за", але не зараз". А коли Зеленський вийшов із своєю ідеєю референдуму, вони взагалі зіскочили", – каже співрозмовник ЕП із "Слуги народу".

Усі інші політичні партії запевнили, що не будуть підтримувати законопроект.

Тепер все залежить від того, чи вдасться Зеленському переконати своїх депутатів тиснути на зелені кнопки. До голосування залишились лічені години. 

Оксана Пирожок, Дмитро Дєнков

Новини

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

ВСІ НОВИНИ ⇢