Американці на службі "Газпрому" – у війні з Україною

Точка зору

"Газпром" ретельно готувався до газової війни з Україною тоді, коли в Києві ще примарно сподівалися на мирне укладення газових контрактів. Москва всіляко наближувала конфлікт – інакше немає чим пояснити російську "гонку озброєнь" на інформаційному фронті, яка відбулася напередодні.

До початку активних бойових дій залишалося три тижні. Коли в розпалі були переговори Дубини і Міллера, коли ніхто не міг уявити масштаб майбутнього протистояння, 12 грудня 2008 року в США було зареєстровано сайт www.gazpromukrainefacts.com.

На цій інтернет-сторінці з початком кризи в стосунках між Києвом та Москвою оперативно викладаються матеріали, які відбивають офіційну позицію "Газпрому".

Очевидно, що сайт спрямований не на масового читача, а на західних експертів та журналістів – тут мінімум графіки, зате зручний виклад інформації: хронологія конфлікту або зрозуміла і, звичайно ж, некоректна по відношенню до України схема газопроводів з "перекритими" кранами.

Переклад англійською мовою документу, підписаного Україною, Росією та Єврокомісією для моніторингу газо-вимірювальних станцій, уже був розміщений на цьому сайті ще коли в Києві його було неможливо вицарапати з рук чиновників.

Як сказано в реєстраційних даних сайту, власником доменного імені www.gazpromukrainefacts.com є консалтингова компанія Stromberg Consulting.

Заснована ще в 1977 році, Stromberg в 2001 була повністю придбана міжнародним піар-агентством Ketchum, яке входить до світового холдингу Omnicom Group.

Зараз, як сказано на сайті Ketchum, компанія Stromberg обслуговує як власних клієнтів, так і клієнтів Ketchum.

Зокрема, людина, яка безпосередньо відповідала у Stromberg за реєстрацію антиукраїнського сайту, Чад Латц, водночас є старшим віце-президентом з інтерактивних стратегій у Ketchum.

Росіяни для компанії Ketchum є вигідними клієнтами. Між ними було укладено три контракти, і Ketchum офіційно зареєстрований в Мінюсті США як лобіст уряду РФ та компанії "Газпром-Експорт".

Згідно зі звітом американського Мінюсту про іноземних агентів, Ketchum Inc. отримала від газової компанії 1 мільйон 223 тисячі 468 доларів за шестимісячний період, який закінчився 30 листопада 2007 року.

Іншим великим підрядом Ketchum було створення сприятливого інформаційного фону для самміту Великої вісімки, який відбувся в 2006 році в Санкт-Петербурзі. За цією програмою Ketchum отримав майже 2 мільйони доларів.

Контракт Ketchum з "Газпром-Експорт" був зареєстрований у Мінюсті США 7 серпня 2007 року і на даний час він має позначку "діючий".

Загалом "Газпром" не шкодує грошей на те, щоб бути зрозумілим на Заході.

У базі Мінюсту США є ще один зареєстрований контракт – "Газпрому" з Gavin Anderson & Company. Ця компанія є "сестрою" Ketchum – вони обидві входять до піар-холдингу Omnicom Group. Цей контракт також має статус "діючий".

Скільки коштували послуги Ketchum у газовій війні з Україною, поки невідомо.

Звіт про гроші, отримані американськими лобістами і консультантами в 2008 році, буде оприлюднений Мінюстом наприкінці поточного року.

Українська влада протиставити цьому нічого не змогла. Хоча гроші на "формування позитивного іміджу України" традиційно, з року в рік, записуються до державного бюджету, однак результати їх засвоєння залишаються загадкою.

У 2009 на це заплановано 2 мільйони гривень, розпорядником яких є… Держагентство з інвестицій та інновацій під керівництвом чоловіка Віри Ульянченко Віктора Івченка.

Новини

16 Квітня 2024

Запоріжкокс сплатив до бюджетів понад 225 млн грн податків і зборів

Торговий дефіцит України за перші два місяці 2024 року становив понад 3 млрд дол

Україна вийшла з переговорів з судноплавства в Чорному морі, які вела з РФ та Туреччиною

Україні потрібно інвестувати у енергозбереження – експерт

ЄС схвалила умови для виділення Україні 50 млрд євро 

15 Квітня 2024

ЄС має надати Україні обладнання для децентралізації генерації електроенергії

Україна збільшила експорт ЗРС у 2,5 раза

Voestalpine зробив першу у світі катанку із зеленої сталі

Герус обіцяє, що тариф на е/е піднімуть не до ринкового рівня

З початку війни в Україні релокувалися майже 19 тис компаній

Усі шість блоків ЗАЕС переведені в холодний зупин

Українські підприємства наростили експорт брухту чорних металів на 52,2%

Українські підприємці отримали понад 27 млрд грн доступних кредитів

Україна у березні експортувала 92 тис тонн чавуну

Імпорт залізної руди в Китай зріс на 5,5%

Thyssenkrupp Steel планує скоротити виробництво на заводі в Дуйсбурзі

ВСІ НОВИНИ ⇢